Afazie

Afazia este atunci când o persoană are dificultăți în limbajul sau vorbirea ei. De obicei este cauzată de deteriorarea părții stângă a creierului (de exemplu, după un accident vascular cerebral).

Simptome de afazie

Persoanele cu afazie au adesea probleme cu cele 4 moduri principale în care oamenii înțeleg și folosesc limbajul.

Acestea sunt:

  • citind
  • ascultare
  • vorbitor
  • tastarea sau scrierea

Problemele de vorbire sunt poate cele mai evidente, iar persoanele cu afazie pot face greșeli cu cuvintele pe care le folosesc.

Aceasta poate fi uneori folosirea sunetelor greșite dintr-un cuvânt, alegerea cuvântului greșit sau alcătuirea incorectă a cuvintelor.

Deși afazia afectează capacitatea unei persoane de a comunica, nu afectează inteligența acesteia.

Afazia poate apărea de la sine sau alături de alte tulburări, cum ar fi dificultăți vizuale, probleme de mobilitate, slăbiciune a membrelor și probleme cu memorie sau abilități de gândire.

Tipuri de afazie

Afazia este adesea clasificată drept „expresivă” sau „receptivă”, în funcție de existența unor dificultăți de înțelegere sau exprimare a limbajului sau de ambele.

Dar majoritatea oamenilor cu afazie au probleme cu vorbirea și vor avea un amestec de probleme cu scrierea, citirea și poate ascultarea.

Simptomele pot varia de la obținerea a câtorva cuvinte amestecate până la dificultăți cu toate formele de comunicare.

Unii oameni nu știu că discursul lor nu are sens și se frustrează atunci când alții nu îi înțeleg.

Citiți mai multe despre diferitele tipuri de afazie .

Cauzele afaziei

Afazia este cauzată de deteriorarea unor părți ale creierului responsabile de înțelegerea și producerea limbajului.

Cauzele comune includ:

Afazia poate afecta oameni de toate vârstele, dar este cea mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Acest lucru se datorează faptului că accidentele vasculare cerebrale și condițiile neurologice progresive tind să afecteze adulții în vârstă.

Diagnosticarea afaziei

Afazia este de obicei diagnosticată după testele efectuate de un medic – fie un logoped și un limbaj, fie un medic. De asemenea, pot ajuta la aranjarea tratamentului, dacă este necesar.

Aceste teste implică adesea exerciții simple, cum ar fi să ceri unei persoane să numească obiecte din cameră, să repete cuvinte și propoziții și să citească și să scrie.

Scopul acestor teste este de a înțelege capacitatea unei persoane de a:

  • înțelege vorbirea și gramatica de bază
  • exprimă cuvinte, fraze și propoziții
  • comunicați social – de exemplu, țineți o conversație sau înțelegeți o glumă
  • citește și scrie scrisori, cuvinte și propoziții

Tehnicile de imagistică, cum ar fi o scanare CT sau scanarea RMN, pot fi utilizate pentru a evalua afectarea creierului.

Tratarea afaziei

Terapia de vorbire și limbaj este principalul tip de tratament pentru persoanele cu afazie.

Acest lucru își propune să ajute la refacerea unei anumite capacități de comunicare, precum și să vă ajute să dezvoltați modalități alternative de comunicare, dacă este necesar.

Puteți primi terapie de vorbire și limbaj individual sau în grup, în funcție de nevoile dvs. și de serviciul oferit.

Un număr tot mai mare de aplicații bazate pe computer sunt disponibile pentru a sprijini persoanele cu afazie.

Dar este important să începeți să le utilizați cu ajutorul unui terapeut de vorbire și limbaj.

Cât de diferit este tratamentul de la persoană la persoană. Majoritatea persoanelor cu afazie fac un anumit grad de recuperare, iar unele se recuperează pe deplin.

Dacă afazia este cauzată de un eveniment unic, ca un accident vascular cerebral, majoritatea pacienților se recuperează într-un anumit grad cu terapie. Nu există dovezi care să sugereze că recuperarea se oprește la un moment specific după accident vascular cerebral.

Dar șansele de recuperare sunt mai sărace pentru persoanele cu afazie care rezultă dintr-o afecțiune neurologică progresivă.

Unele persoane pot răspunde în continuare la terapie, dar în prezent nu există modalități bune de a inversa rănirea continuă a creierului.

Când afazia este cauzată de o afecțiune progresivă, tratamentul se concentrează pe a profita la maximum de ceea ce oamenii mai pot face și a dezvolta alte moduri de comunicare pentru a se pregăti pentru o perioadă în care vorbitul va fi mai dificil.

Citiți mai multe despre tratarea afaziei .

Complicații ale afaziei

Provocările de a trăi cu afazie pot avea impact asupra modului în care o persoană se simte și interacționează cu ceilalți.

În unele cazuri, poate duce la:

Dacă vă preocupă cineva cu afazie, încurajați-i să discute despre orice problemă cu medicul de familie sau cu un membru al echipei de îngrijire pentru a accesa suportul relevant.

Dacă persoana nu este în măsură să facă acest lucru singură, poate solicita cuiva să comunice în numele ei.