Terapia cognitivă comportamentală (CBT)

Terapia cognitivă comportamentală (CBT) este o terapie de vorbire care vă poate ajuta să vă gestionați problemele schimbând modul în care gândiți și vă comportați.

Este cel mai frecvent utilizat pentru a trata anxietatea și depresia , dar poate fi util pentru alte probleme de sănătate mentală și fizică.

Cum funcționează CBT

CBT se bazează pe conceptul că gândurile, sentimentele, senzațiile fizice și acțiunile sunt interconectate și că gândurile și sentimentele negative te pot prinde într-un ciclu vicios.

CBT își propune să vă ajute să faceți față problemelor copleșitoare într-un mod mai pozitiv, împărțindu-le în părți mai mici.

Vi se arată cum să schimbați aceste tipare negative pentru a îmbunătăți modul în care vă simțiți.

Spre deosebire de alte tratamente vorbitoare, CBT se ocupă de problemele tale actuale, mai degrabă decât să se concentreze pe probleme din trecutul tău.

Se caută modalități practice de a-ți îmbunătăți starea sufletească zilnic.

Utilizări pentru CBT

S-a dovedit că CBT este un mod eficient de a trata o serie de afecțiuni diferite de sănătate mintală.

Pe lângă tulburările de depresie sau anxietate, CBT poate ajuta și persoanele cu:

CBT este uneori folosit și pentru tratarea persoanelor cu afecțiuni de sănătate pe termen lung, cum ar fi:

Deși CBT nu poate vindeca simptomele fizice ale acestor afecțiuni, poate ajuta oamenii să facă față mai bine simptomelor lor.

Ce se întâmplă în timpul sesiunilor CBT

Dacă CBT este recomandat, de obicei, vei avea o sesiune cu un terapeut o dată pe săptămână sau o dată la 2 săptămâni.

De obicei, cursul tratamentului durează între 5 și 20 de ședințe, fiecare sesiune durand 30 până la 60 de minute.

În timpul sesiunilor, veți colabora cu terapeutul dvs. pentru a vă descompune problemele în părțile lor separate, cum ar fi gândurile, sentimentele și acțiunile fizice.

Tu și terapeutul dvs. veți analiza aceste domenii pentru a vă rezolva dacă sunt nerealiste sau inutile și pentru a determina efectul pe care îl au unul asupra celuilalt și asupra voastră.

Terapeutul dvs. vă va ajuta apoi să vă descoperiți cum să schimbați gândurile și comportamentele neajutorate.

După ce ați rezolvat ce puteți schimba, terapeutul vă va solicita să practicați aceste schimbări în viața dvs. de zi cu zi și veți discuta despre cum ați parcurs în următoarea sesiune.

Obiectivul final al terapiei este să te învețe să aplici abilitățile pe care le-ai învățat în timpul tratamentului în viața ta de zi cu zi.

Acest lucru ar trebui să vă ajute să vă gestionați problemele și să le opriți să aibă un impact negativ asupra vieții voastre, chiar și după terminarea tratamentului.

Pro și contra CBT

Terapia cognitivă comportamentală (CBT) poate fi la fel de eficientă ca medicamentul în tratarea unor probleme de sănătate mintală, dar este posibil să nu aibă succes sau să fie potrivită pentru toată lumea.

Unele dintre avantajele CBT includ:

Unele dintre dezavantajele CBT de luat în considerare includ:

  • trebuie să vă angajați în procesul de a beneficia la maxim de la ea – un terapeut vă poate ajuta și sfătui, dar au nevoie de cooperarea dvs.
  • participarea obișnuită a ședințelor CBT și desfășurarea oricărei lucrări suplimentare între sesiuni poate dura mult timp
  • s-ar putea să nu fie potrivit pentru persoanele cu nevoi de sănătate mintală mai complexe sau cu dificultăți de învățare, deoarece necesită sesiuni structurate
  • implică confruntarea cu emoțiile și anxietățile dvs. – puteți experimenta perioade inițiale în care sunteți neliniștit sau incomod emoțional
  • se concentrează pe capacitatea persoanei de a se schimba (gândurile, sentimentele și comportamentele) – acest lucru nu abordează probleme mai largi în sisteme sau familii care au adesea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării cuiva.

Unii critici mai susțin că, deoarece CBT abordează doar problemele actuale și se concentrează pe probleme specifice, nu abordează posibilele cauze subiacente ale condițiilor de sănătate mintală, cum ar fi o copilărie nefericită.

Cum să găsești un terapeut CBT

Puteți obține terapii psihologice, inclusiv CBT, pe .

Nu aveți nevoie de o sesizare de la medicul dumneavoastră.

Te poți referi direct la un serviciu de terapii psihologice.

Sau medicul dumneavoastră poate face referire dacă doriți.

Dacă vă puteți permite, puteți alege să plătească pentru tratamentul privat. Costul sesiunilor de terapie privată variază, dar este de obicei 40 – 100 GBP pe sesiune.

Asociația Britanică pentru Psihoterapii Comportamentale și Cognitive (BABCP) ține un registru al tuturor terapeuților acreditați din Marea Britanie și The British Psychological Society (BPS) are un director al psihologilor autorizați , unii dintre ei specializați în CBT.