Medicamente anticoagulante

Anticoagulantele sunt medicamente care ajută la prevenirea cheagurilor de sânge. Li se oferă persoanelor cu un risc ridicat de a face cheaguri, pentru a-și reduce șansele de a dezvolta afecțiuni grave, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Un cheag de sânge este un sigiliu creat de sânge pentru a opri sângerarea din răni. În timp ce sunt utile în oprirea sângerării, acestea pot bloca vasele de sânge și opri curgerea sângelui către organe, cum ar fi creierul, inima sau plămânii, dacă se formează într-un loc nepotrivit.

Anticoagulantele funcționează prin întreruperea procesului implicat în formarea cheagurilor de sânge. Uneori sunt numite medicamente „subțiri de sânge”, deși de fapt nu fac sângele mai subțire.

Deși sunt utilizate în scopuri similare, anticoagulantele sunt diferite de medicamentele antiplachetare, cum ar fi aspirina cu doze mici și clopidogrelul .

Tipuri de anticoagulante

Cel mai des prescris anticoagulant este warfarina .

Tipuri mai noi de anticoagulante sunt de asemenea disponibile și devin din ce în ce mai frecvente. Acestea includ:

  • rivaroxaban (Xarelto)
  • dabigatran (Pradaxa)
  • apixaban (Eliquis)
  • edoxaban (Lixiana)

Warfarina și alternativele mai noi sunt luate sub formă de tablete sau capsule. Există, de asemenea, un anticoagulant numit heparină care poate fi administrat prin injectare.

Când se utilizează anticoagulante

Dacă un cheag de sânge blochează fluxul de sânge printr-un vas de sânge, partea afectată a corpului va deveni înfometată de oxigen și va înceta să funcționeze corect.

În funcție de locul în care se formează cheagul, acest lucru poate duce la probleme grave precum:

Tratamentul cu anticoagulante poate fi recomandat dacă medicul dumneavoastră consideră că aveți un risc crescut de a dezvolta una dintre aceste probleme. Aceasta se poate datora faptului că ați avut cheaguri de sânge în trecut sau ați fost diagnosticat cu o afecțiune, cum ar fi fibrilația atrială, care poate determina formarea cheagurilor de sânge.

De asemenea, vi se poate prescrie un anticoagulant dacă ați avut recent o intervenție chirurgicală, deoarece perioada de odihnă și inactivitate de care aveți nevoie în timpul recuperării vă poate crește riscul de a dezvolta un cheag de sânge.

Citiți mai multe despre utilizarea anticoagulantelor .

Cum să luați anticoagulante

Medicul sau asistenta dumneavoastră trebuie să vă spună cât de mult trebuie să luați medicamentul anticoagulant și când să îl luați.

Majoritatea oamenilor trebuie să își ia comprimatele sau capsulele o dată sau de două ori pe zi cu apă sau alimente.

Perioada de timp pentru care trebuie să luați medicamentul depinde de motivul pentru care a fost prescris. În multe cazuri, tratamentul va fi pe tot parcursul vieții.

Dacă nu sunteți sigur cum să luați medicamentul dumneavoastră sau sunteți îngrijorat că ați ratat o doză sau ați luat prea mult, verificați prospectul cu informații despre pacient care vine cu acesta sau întrebați medicul dumneavoastră, clinica anticoagulantă sau farmacistul ce trebuie să faceți. Puteți, de asemenea, suna la 111 pentru sfaturi.

Citiți mai multe despre dozele de anticoagulante .

Lucruri de luat în considerare atunci când luați anticoagulante

Există mai multe lucruri pe care trebuie să le știți atunci când luați medicamente anticoagulante.

Dacă aveți de gând să faceți o intervenție chirurgicală sau un test, cum ar fi o endoscopie , asigurați-vă că medicul sau chirurgul este conștient de faptul că luați anticoagulante, deoarece este posibil să fiți nevoiți să le luați pentru o perioadă scurtă de timp.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie, clinica anticoagulantă sau farmacistul înainte de a lua orice alte medicamente, inclusiv medicamentele eliberate pe bază de rețetă și contra-counter, deoarece unele medicamente pot afecta modul în care funcționează anticoagulantul dumneavoastră.

Dacă luați warfarină, va trebui, de asemenea, să evitați să faceți modificări semnificative la ceea ce mâncați și beți în mod normal, deoarece acest lucru vă poate afecta medicația.

Majoritatea medicamentelor anticoagulante nu sunt potrivite pentru gravide. Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau cu clinica anticoagulantă dacă rămâneți gravidă sau intenționați să încercați un copil în timp ce luați anticoagulante.

Citiți mai multe despre lucrurile de luat în considerare atunci când luați anticoagulante .

Efectele secundare ale anticoagulantelor

Ca toate medicamentele, există riscul de a prezenta reacții adverse în timpul administrării de anticoagulante.

Principalul efect secundar este că puteți sângera prea ușor, ceea ce poate cauza probleme precum:

Pentru majoritatea oamenilor, beneficiile administrării de anticoagulante vor depăși riscul de sângerare excesivă.

Citiți mai multe despre efectele secundare ale anticoagulantelor .