AVC – Diagnostic

Accidentele vasculare cerebrale sunt de obicei diagnosticate prin efectuarea de teste fizice și studierea imaginilor creierului produse în timpul unei scanări.

Când ajungeți pentru prima dată la spital cu un accident vascular cerebral suspectat, medicul va dori să afle cât pot de multe despre simptomele dumneavoastră.

Se pot face o serie de teste pentru a confirma diagnosticul și a determina cauza accidentului vascular cerebral.

Aceasta poate include:

  • Un test de sânge pentru a afla nivelul de colesterol și nivelul de zahăr din sânge
  • verificandu-ti pulsul pentru o bataie neregulata a inimii
  • luând o măsurare a tensiunii arteriale

Scanări ale creierului

Chiar dacă simptomele fizice ale unui accident vascular cerebral sunt evidente, scanările cerebrale ar trebui să fie, de asemenea, făcute pentru a determina:

  • dacă accidentul vascular cerebral a fost cauzat de o arteră blocată (accident vascular cerebral ischemic) sau de un vas de sânge izbucnit (accident vascular hemoragic)
  • care parte a creierului a fost afectată
  • cât de severă este AVC

Toți cei cu suspiciuni de accident vascular cerebral ar trebui să facă o scanare cerebrală în termen de o oră de la sosirea la spital.

O scanare cerebrală timpurie este importantă în special pentru persoanele care:

  • ar putea beneficia de medicamente pentru a elimina cheagurile de sânge (tromboliză), cum ar fi alteraza sau tratamentul anticoagulant timpuriu
  • iau deja tratamente anticoagulante
  • au un nivel inferior de conștiință

Acesta este motivul pentru care un accident vascular cerebral este o situație de urgență medicală și ar trebui să sunați la 112 atunci când este suspectat un accident vascular cerebral – nu există timp să așteptați pentru o întâlnire la medicul de familie.

Cele două tipuri principale de scanare utilizate pentru evaluarea creierului la persoanele care au avut un accident vascular cerebral sunt:

Scanări CT

O scanare CT este ca o radiografie , dar folosește mai multe imagini pentru a crea o imagine tridimensională mai detaliată a creierului dvs. pentru a vă ajuta medicul să identifice zonele cu probleme.

În timpul scanării, vi se poate administra o injecție de vopsea specială într-una dintre venele din braț, pentru a ajuta la îmbunătățirea clarității imaginii CT și privirea vaselor de sânge care furnizează creierul.

Dacă se suspectează că vă confruntați cu un accident vascular cerebral, un tomograf poate, de obicei, să arate dacă ați avut un AVC ischemic sau un hemoragic.

În general este mai rapid decât o scanare RMN și poate însemna că puteți primi un tratament adecvat mai devreme.

Scanări RMN

O scanare RMN utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a produce o imagine detaliată a interiorului corpului.

De obicei este utilizat la persoanele cu simptome complexe, unde nu se cunoaște întinderea sau localizarea daunelor.

De asemenea, este utilizat la persoanele care s-au recuperat dintr-un atac ischemic tranzitoriu (TIA) .

Acest tip de scanare arată țesutul creierului mai detaliat, permițând identificarea zonelor mai mici sau mai neobișnuite localizate afectate de un accident vascular cerebral.

Ca și în cazul unei scanări CT, colorantul special poate fi utilizat pentru îmbunătățirea imaginilor de scanare RMN.

Testele de înghițire

Un test de înghițire este esențial pentru oricine a avut un accident vascular cerebral, deoarece abilitatea de a înghiți este adesea afectată la scurt timp după ce a suferit un accident vascular cerebral.

Atunci când o persoană nu poate înghiți în mod corespunzător, există riscul ca alimentele și băuturile să poată intra în vânt și în plămâni, ceea ce poate duce la infecții toracice, cum ar fi pneumonia . Aceasta se numește aspirație.

Testul este simplu. Persoanei i se oferă câteva lingurițe de apă pentru a bea. Dacă pot înghiți acest lucru fără a sufoca și a tuse, li se va cere să înghită o jumătate de pahar de apă.

Dacă au dificultăți în înghițire, vor fi chemați la un logoped și vorbitor pentru o evaluare mai detaliată.

De obicei, nu li se va permite să mănânce sau să bea în mod normal până când nu l-au văzut pe terapeut.

Este posibil ca lichidele sau nutrienții să fie administrați direct într-o venă în braț (intravenos) sau printr-un tub introdus în stomac prin nasul lor.

Testele inimii și vaselor de sânge

S-ar putea face ulterior teste suplimentare asupra inimii și vaselor de sânge pentru a confirma ce v-a cauzat AVC.

Unele dintre testele care pot fi efectuate sunt descrise mai jos.

Ecografia carotidă

O scanare cu ecografie carotidă vă poate ajuta să arătați dacă există îngustări sau blocaje în arterele gâtului care duc la creier.

O scanare cu ultrasunete implică utilizarea unei sonde mici (traductor) pentru a trimite unde sonore de înaltă frecvență în corpul tău.

Când aceste valuri sonore răsar înapoi, pot fi folosite pentru a crea o imagine a interiorului corpului.

Când este necesară o ecografie carotidă, aceasta ar trebui să se întâmple în 48 de ore.

Ecocardiografia

O ecocardiogramă face imagini ale inimii tale pentru a verifica eventualele probleme care ar putea fi legate de AVC.

Aceasta implică de obicei deplasarea unei sonde cu ultrasunete peste piept (ecocardiogramă transtoracică).

Uneori poate fi utilizat un tip alternativ de ecocardiogramă numită ecocardiografie transoesofagiană (TOE).

O sondă cu ultrasunete este transmisă pe gârlă (esofag), de obicei sub sedare.

Deoarece acest lucru permite ca sonda să fie plasată direct în spatele inimii, ea produce o imagine clară a cheagurilor de sânge și a altor anomalii care nu pot fi văzute cu o ecocardiogramă transtoracică.