Disfagie (probleme de înghițire) – Tratament

Majoritatea problemelor de înghițire pot fi gestionate, deși tratamentul pe care îl primiți va depinde de tipul de disfagie pe care îl aveți.

Tratamentul va depinde dacă problema dvs. de înghițire este la nivelul gurii sau gâtului (disfagie orofaringiană) sau la nivelul esofagului (disfagie esofagiană).

Cauza disfagiei este, de asemenea, luată în considerare atunci când se decide tratamentul sau tratamentul. În unele cazuri, tratarea cauzei de bază, precum cancerul bucal sau cancerul esofagian , poate ajuta la ameliorarea problemelor de înghițire.

Tratamentul pentru disfagie poate fi administrat de un grup de specialiști care poate include un terapeut de vorbire și limbaj (SLT), un dietetician și, eventual, un chirurg.

Tratamente pentru disfagia orofaringiană

Disfagia orofaringiană poate fi dificil de tratat dacă este cauzată de o afecțiune care afectează sistemul nervos. Acest lucru se datorează faptului că aceste probleme nu pot fi corectate, de obicei, folosind medicamente sau intervenții chirurgicale.

Există 3 moduri principale de administrare a disfagiei orofaringiene pentru a face alimentația și băutul cât mai sigure posibil:

  • terapia de înghițire
  • modificări dietetice
  • tuburi de alimentare

Terapia înghițită

Pentru terapia de înghițire, puteți fi trimis la un terapeut de vorbire și limbaj (SLT). Un SLT este instruit pentru a lucra cu persoane cu dificultăți de mâncare sau de înghițire.

SLT-urile folosesc o serie de tehnici care pot fi adaptate pentru problema dvs. specifică, precum învățarea exercițiilor de înghițire.

Modificări dietetice

Este posibil să fiți trimis la un dietetician pentru sfaturi despre modificările la dieta dvs. pentru a vă asigura că primiți o dietă sănătoasă, echilibrată .

Un SLT vă poate oferi sfaturi despre alimentele mai moi și lichidele îngroșate pe care le puteți găsi mai ușor de înghițit. De asemenea, pot încerca să vă asigure că primiți sprijinul de care aveți nevoie la orele de masă.

Tuburi de alimentare

Tuburile de hrănire pot fi folosite pentru a oferi nutriție în timp ce vă recuperați capacitatea de a înghiți. De asemenea, pot fi necesare în cazuri grave de disfagie care vă pun în pericol de malnutriție și deshidratare .

De asemenea, un tub de alimentare poate facilita administrarea medicamentelor de care aveți nevoie pentru alte afecțiuni.

Există 2 tipuri de tuburi de alimentare:

  • un tub nazogastric – un tub a trecut prin nas și în jos în stomac
  • un tub de gastrostomie endoscopică percutanată (PEG) – un tub este implantat direct în stomac

Tuburile nazogastrice sunt concepute pentru utilizare pe termen scurt. Tubul va trebui înlocuit și schimbat în cealaltă nară după aproximativ o lună.

Tuburile PEG sunt concepute pentru utilizare pe termen lung și durează câteva luni înainte de a avea nevoie de înlocuire.

Majoritatea persoanelor cu disfagie preferă să folosească un tub PEG, deoarece poate fi ascuns sub îmbrăcăminte. Cu toate acestea, acestea prezintă un risc mai mare de complicații minore, cum ar fi infecția pielii sau tubul blocat, comparativ cu tuburile nazogastrice.

Două complicații majore ale tuburilor PEG sunt infecția și sângerarea internă.

Puteți discuta avantajele și contra de ambele tipuri de tuburi de alimentare cu echipa dumneavoastră de tratament.

Tratamente pentru disfagia esofagiană

Disfagia esofagiană are dificultăți de înghițire din cauza problemelor cu esofagul.

Medicament

În funcție de cauză, poate fi posibilă tratarea disfagiei esofagiene cu medicamente. De exemplu, inhibitorii pompei de protoni (IPP) utilizate în tratarea indigestiei pot îmbunătăți simptomele cauzate de restrângerea sau cicatrizarea esofagului.

Botox

Botoxul poate fi uneori utilizat pentru a trata achalazia , o condiție în care mușchii din esofag devin prea rigid pentru a permite alimentelor și lichidului să intre în stomac.

Botoxul poate fi folosit pentru a paraliza mușchii strânși care împiedică alimentele să ajungă la stomac. Cu toate acestea, efectele durează doar în jur de 6 luni.

Interventie chirurgicala

Alte cazuri de disfagie esofagiană pot fi de obicei tratate cu chirurgie.

Dilatarea endoscopică

Dilatarea endoscopică este utilizată pe scară largă pentru a trata disfagia cauzată de obstrucție. Poate fi folosit și pentru a-ți întinde esofagul dacă este cicatrizat.

Dilatarea endoscopică va fi efectuată în timpul unei examinări interne a esofagului dvs. folosind o endoscopie .

Un endoscop (un tub subțire cu o lumină și o cameră la un capăt) este trecut pe gât și în esofagul dvs. și imaginile din interiorul corpului dvs. sunt transmise pe un ecran de televiziune.

Folosind imaginea ca ghid, un balon mic sau un zgârietor (un instrument medical subțire, flexibil) este trecut prin partea îngustată a esofagului dvs. pentru a-l lărgi.

Dacă se folosește un balon, acesta va fi umflat treptat pentru a vă lărgi esofagul înainte de a fi dezumflat și îndepărtat.

Este posibil să vi se administreze un sedativ ușor înainte de procedura pentru a vă relaxa. Există un risc mic ca procedura să provoace o rupere sau perforație a esofagului tău.

Introducerea unui stent

Dacă aveți cancer esofagian care nu poate fi îndepărtat, de obicei este recomandat să introduceți un stent în loc de dilatare endoscopică. Acest lucru se datorează faptului că, dacă aveți cancer, există un risc mai mare de a vă perfora esofagul dacă este întins.

Un stent (de obicei un tub din plasă metalică) este introdus în esofagul dvs. în timpul unei endoscopii sau sub îndrumarea razelor X.

Stentul se extinde apoi treptat pentru a crea un pasaj suficient de larg pentru a permite trecerea alimentelor. Pentru a menține stentul deschis fără blocaje, va trebui să urmați o anumită dietă.

Tratamente pentru bebelușii născuți cu disfagie

Dacă copilul dvs. se naște cu dificultăți de înghițire (disfagie congenitală), tratamentul acestora va depinde de cauză.

Parazita cerebrală – un terapeut de vorbire și limbaj (SLT) vă va învăța copilul cum să înghită, cum să regleze tipul de mâncare pe care îl mănâncă și cum să folosească tuburile de hrănire.

Furia buzelor și a palatului – aceasta este de obicei tratată cu o intervenție chirurgicală.

Îngustarea esofagului – poate fi tratată cu un tip de intervenție chirurgicală numită dilatare pentru lărgirea esofagului.

Alăptarea sau hrănirea cu sticle

Boala de reflux gastro-esofagian (GORD) – poate fi tratată folosind furaje speciale îngroșate în loc de laptele obișnuit de sân sau de formulă. Uneori poate fi folosită și medicația.

Dacă aveți dificultăți în hrănirea biberonului sau alăptarea copilului: