Incontinență urinară – tratament nechirurgical

Tratamentul dvs. va depinde de tipul de incontinență urinară pe care îl aveți și de severitatea simptomelor dumneavoastră.

Dacă incontinența urinară este cauzată de o afecțiune de bază, este posibil să primiți tratament pentru acest lucru alături de tratamentul pentru incontinență.

Mai întâi sunt încercate tratamentele conservatoare, care nu implică medicamente sau intervenții chirurgicale. Acestea includ:

 • se schimbă stilul de viață
 • antrenament muscular al podelei pelvine (exerciții Kegel)
 • antrenamentul vezicii urinare

După aceasta, medicamentul sau chirurgia pot fi luate în considerare.

Această pagină este despre tratamente nechirurgicale pentru incontinență urinară. Aflați despre operații și proceduri pentru incontinența urinară .

Modificarea stilului de viață

Un medic de familie poate să vă sugereze să faceți modificări simple în stilul dvs. de viață pentru a vă îmbunătăți simptomele, indiferent de tipul de incontinență urinară pe care îl aveți.

De exemplu, medicul general poate recomanda:

Servicii de continuitate

Serviciile de continuitate sunt centre angajate de asistente medicale de specialitate, uneori numite consilieri pentru continență și fizioterapeuți specialiști. Acestea ar trebui să poată să vă diagnostice starea și să înceapă să vă trateze.

Puteți rezerva, de obicei, o programare fără trimitere de la un medic.

Antrenament muscular de podea pelvină

Mușchii dvs. de podea pelvină înconjoară vezica și uretra (tubul care transportă urina din vezica urinară din corp) și controlează fluxul de urină în timp ce faceți pipi.

Muschii slabi sau deteriorați ai podelei pelviene pot provoca incontinență urinară, astfel încât exercitarea acestor mușchi este deseori recomandată.

Un medic de familie poate să vă adreseze unui specialist pentru a începe un program de formare a mușchilor de podea pelvină.

Specialistul va evalua dacă sunteți capabil să vă strângeți (să vă contractați) mușchii planșei pelvine și cât de mult.

Dacă vă puteți contracta mușchii podelei pelvine, vi se va da un program de exerciții pe baza evaluării.

Programul dvs. ar trebui să includă minimum 8 contracții musculare de cel puțin 3 ori pe zi și să dureze cel puțin 3 luni. Dacă exercițiile ajută după acest timp, puteți continua să le faceți.

Cercetările au arătat că antrenamentul mușchilor de podea pelvină poate beneficia de toată lumea cu incontinență urinară.

Aflați mai multe despre exercițiile podelei pelvine .

Stimulare electrică

Dacă nu sunteți în măsură să vă contractați mușchii podelei pelvine, poate fi recomandată utilizarea de stimulare electrică.

O sondă mică va fi introdusă în vagin sau în anus (dacă aveți un penis). Un curent electric trece prin sondă, care ajută la întărirea mușchilor podelei tale în timp ce îi exersezi.

S-ar putea ca stimularea electrică să fie dificilă sau neplăcută, dar poate fi benefic dacă nu puteți finaliza contracțiile musculare ale podelei fără ea.

biofeedback

Biofeedback este o modalitate de a monitoriza cât de bine faceți exercițiile podelei pelvine, oferindu-vă feedback în timp ce le faceți.

Există mai multe metode diferite de biofeedback:

 • o mică sondă ar putea fi introdusă în vagin sau anus (dacă aveți un penis), care simte când mușchii sunt strânși și trimite informațiile pe un ecran al computerului
 • electrozii ar putea fi atașați pe pielea burtei (abdomenului) sau în jurul anusului – acest lucru este în sensul când mușchii sunt strânși și trimiteți informațiile pe ecranul computerului

Nu există prea multe dovezi bune care să sugereze că biofeedback-ul oferă un beneficiu semnificativ pentru persoanele care folosesc antrenamentele musculare ale pardoselilor pentru incontinența urinară, dar feedback-ul poate ajuta la motivarea unor persoane pentru a-și face exercițiile.

Vorbiți cu specialistul dvs. dacă doriți să încercați biofeedback.

Conuri vaginale

Conurile vaginale pot fi utilizate pentru a ajuta antrenamentul mușchilor de podea pelvină. Aceste mici greutăți sunt introduse în vagin.

Țineți greutățile în loc folosind mușchii planșei pelvine. Când poți, progresezi spre următorul con vaginal, care cântărește mai mult.

Unele femei găsesc conuri vaginale inconfortabile sau neplăcute de utilizat, dar pot ajuta la stres sau la incontinență urinară mixtă.

Antrenamentul vezicii urinare

Dacă vi s-a pus diagnosticul de incontinență de urgență, unul dintre primele tratamente care vi se pot oferi este antrenamentul vezicii urinare.

Antrenamentul vezicii urinare poate fi, de asemenea, combinat cu antrenamentul mușchilor de podea pelvină dacă aveți incontinență urinară mixtă.

Ea implică învățarea tehnicilor pentru a crește durata de timp între a simți nevoia de a urina și a trece urina. Cursul va dura de obicei cel puțin 6 săptămâni.

Produse de incontinență

În timp ce produsele pentru incontinență nu sunt un tratament pentru incontinența urinară, le puteți găsi utile pentru gestionarea stării dvs. în timp ce așteptați să fie evaluați sau așteptați ca tratamentul să înceapă să vă ajute.

Produsele de incontinență includ:

 • produse absorbante, cum ar fi pantaloni sau tampoane
 • urinare manuale
 • un cateter (un tub subțire care este introdus în vezica urinară pentru a scurge urina)
 • dispozitive care sunt plasate în vagin sau în uretră pentru a preveni scurgerea de urină – de exemplu, în timp ce faceți exerciții fizice

Aflați mai multe despre produsele pentru incontinență și informații despre obținerea de produse de incontinență gratuite pe .

Medicament pentru incontinență de stres

Dacă incontinența de stres nu se îmbunătățește semnificativ odată cu schimbările în stilul de viață sau exercițiile, chirurgia va fi de obicei recomandată ca următorul pas.

Cu toate acestea, dacă nu sunteți potrivit pentru o intervenție chirurgicală sau doriți să evitați o operație, puteți beneficia de un medicament antidepresiv numit duloxetină . Acest lucru poate ajuta la creșterea tonusului muscular al uretrei, pentru a ajuta la menținerea închisă.

Va trebui să luați comprimate de duloxetină de două ori pe zi și vor fi evaluate după 2 până la 4 săptămâni pentru a vedea dacă medicamentul este benefic sau cauzează reacții adverse.

Efectele secundare posibile ale duloxetinei pot include:

Nu încetați să luați duloxetină, deoarece acest lucru poate provoca, de asemenea, reacții adverse neplăcute. Un medic de familie vă va reduce doza treptat.

Duloxetina nu este potrivit pentru toată lumea, cu toate acestea, un medic de familie va discuta despre orice alte afecțiuni medicale pe care trebuie să le determinați dacă puteți lua.

Medicamente pentru incontinență de urgență

antimuscarinicelor

Dacă antrenamentul vezicii urinare nu este eficient pentru incontinența de urgență, un medic poate prescrie un medicament numit antimuscarinic.

Antimuscarinicele pot fi, de asemenea, prescrise dacă aveți sindromul vezicii urinare hiperactive, care este urgența frecventă de a urina care se poate întâmpla cu sau fără incontinență urinară.

Cele mai frecvente tipuri de medicamente antimuscarinice utilizate pentru tratarea incontinenței urgente includ:

 • oxibutinină
 • tolterodina
 • darifenacinului

Acestea sunt luate de obicei sub formă de tabletă pe care o înghițiți, de 2 sau 3 ori pe zi, deși oxibutinina vine de asemenea ca un plasture pe care îl așezați pe piele de două ori pe săptămână.

De obicei, veți începe să luați o doză mică pentru a reduce la minimum orice reacții adverse posibile. Doza poate fi crescută până când medicamentul este eficient.

Efectele secundare posibile ale antimuscarinicelor includ:

 • gură uscată
 • constipație
 • vedere încețoșată
 • oboseală extremă (oboseală)

În cazuri rare, antimuscarinicele pot duce la acumularea de presiune în interiorul ochiului (glaucom) , numit glaucom de închidere a unghiului.

Vei fi evaluat după 4 săptămâni pentru a vedea dacă medicamentul ajută și la fiecare 6-12 luni după aceea, dacă medicamentul continuă să fie eficient.

Un medic de familie va discuta despre orice alte afecțiuni medicale pe care trebuie să le determinați care antimuscarinic este potrivit pentru dumneavoastră.

Mirabegron

Dacă antimuscarinicele sunt improprii pentru dumneavoastră, nu au ajutat la indemnul incontinenței sau au efecte secundare neplăcute, vi se poate oferi un medicament alternativ numit mirabegron.

Mirabegron face ca mușchii vezicii să se relaxeze, ceea ce ajută vezica să se umple și să stocheze urina. De obicei vine sub formă de tabletă sau capsulă pe care o înghițiți o dată pe zi.

Efectele secundare ale mirabegronului pot include:

Medic de familie va discuta despre orice alte afecțiuni medicale pe care trebuie să le determinați dacă mirabegron este potrivit pentru dumneavoastră.

Medicament pentru nocturie

O versiune cu doze mici a unui medicament numit desmopresină poate fi utilizată pentru a trata nocturia, care este frecvent necesitatea să se trezească în timpul nopții pentru a urina, contribuind la reducerea cantității de urină produsă de rinichi.

Un alt tip de medicament luat după-amiaza târziu, numit diuretic cu buclă, poate să vă împiedice să vă ridicați noaptea pentru a trece urina.

Medicamentul diuretic crește producția și fluxul de urină din corp. Prin eliminarea excesului de lichid din corp după-amiaza, poate îmbunătăți simptomele noaptea.

Diureticele de buclă nu sunt autorizate pentru a trata nocturia. Acest lucru înseamnă că medicamentul poate să nu fi fost supus unor studii clinice pentru a vedea dacă este eficient și sigur în tratamentul nocturiei.

Cu toate acestea, un medic de familie sau un specialist poate sugera un medicament fără licență dacă consideră că este posibil să fie eficient, iar beneficiile tratamentului depășesc orice risc asociat.

Dacă un medic de familie are în vedere prescrierea unui diuretic buclă, ei ar trebui să vă spună că este fără licență și să discute cu dvs. riscurile și beneficiile posibile.