AVC – Cauze

Există 2 tipuri principale de accident vascular cerebral: accidente vasculare cerebrale ischemice și atacuri hemoragice. Acestea afectează creierul în moduri diferite și pot avea cauze diferite.

Accidente vasculare cerebrale ischemice

Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. Se întâmplă atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge și oxigen către creier.

Aceste cheaguri de sânge se formează de obicei în zonele în care arterele au fost îngustate sau blocate în timp de depozitele grase cunoscute sub numele de plăci. Acest proces este cunoscut sub numele de ateroscleroză .

În mod natural, arterele tale pot deveni mai înguste odată cu înaintarea în vârstă, dar există unele lucruri care accelerează periculos acest proces.

Acestea includ:

O altă cauză posibilă a accidentului vascular cerebral ischemic este un tip de bătăi inimii neregulate numite fibrilație atrială .

Acest lucru poate provoca cheaguri de sânge în inimă care se despart și ajung în vasele de sânge care furnizează creierul.

Accidente vasculare cerebrale hemoragice

Accidentele vasculare cerebrale hemoragice (cunoscute și sub numele de hemoragii cerebrale sau hemoragii intracraniene) sunt mai puțin frecvente decât accidentele vasculare cerebrale ischemice.

Se întâmplă atunci când un vas de sânge din interiorul craniului izbucnește și sângerează în și în jurul creierului.

Principala cauză a accidentului vascular cerebral hemoragic este tensiunea arterială ridicată, care poate slăbi arterele din creier și le poate face mai probabil să se despartă sau să se rupă.

Lucrurile care cresc riscul de hipertensiune arterială includ:

  • a fi supraponderal
  • bea cantități excesive de alcool
  • fumat
  • lipsa exercițiilor fizice
  • stres

Accidentele vasculare cerebrale hemoragice pot fi, de asemenea, cauzate de ruperea unui balon de expansiune a unui vas de sânge (anevrismul creierului) sau de vase de sânge formate anormal în creier.

Reducerea riscului de accident vascular cerebral

Nu este posibil să preveniți accidentele vasculare cerebrale, deoarece unele lucruri care vă cresc riscul de afecțiune nu pot fi modificate.

Acestea includ:

  • varsta – ai mai multe sanse de a face un accident vascular cerebral daca ai peste 55 de ani, desi aproximativ 1 din 4 accidente vasculare se intampla la tineri
  • istoric familial – dacă o rudă apropiată (părinte, bunic, frate sau soră) a avut un accident vascular cerebral, riscul dvs. este probabil mai mare
  • etnie – dacă sunteți din Asia de Sud, Africa sau Caraibe, riscul de accident vascular cerebral este mai mare, parțial din cauza că rata acestor diabet și a tensiunii arteriale sunt mai mari în aceste grupuri.
  • istoricul dumneavoastră medical – dacă ați avut anterior un accident vascular cerebral, un atac ischemic tranzitoriu (TIA) sau un atac de cord , riscul de accident vascular cerebral este mai mare

Dar este posibil să vă reduceți semnificativ riscul de a suferi un accident vascular cerebral, făcând schimbări în stilul de viață, pentru a evita probleme precum ateroscleroza și tensiunea arterială ridicată.

De asemenea, ar trebui să solicitați sfaturi medicale dacă credeți că puteți avea bătăi neregulate ale inimii .

Acesta poate fi un semn de fibrilatie atriala , ceea ce creste riscul unui accident vascular cerebral.

Aflați mai multe despre cum să preveniți loviturile .