Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – Tratament

În prezent, nu există leac pentru boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), dar tratamentul poate ajuta la încetinirea evoluției afecțiunii și la controlul simptomelor.

Tratamentele includ:

 • renunțarea la fumat – dacă aveți BPOC și fumați, acesta este cel mai important lucru pe care îl puteți face
 • Inhalatoare și tablete – pentru a facilita respirația
 • reabilitare pulmonară – un program specializat de exerciții și educație
 • o intervenție chirurgicală sau un transplant de plămâni – deși aceasta este doar o opțiune pentru un număr foarte mic de oameni

Medicul dumneavoastră vă va discuta despre diferitele opțiuni de tratament.

Renunțe la fumat

Dacă fumați, oprirea este cea mai eficientă metodă de a preveni agravarea BPOC.

Deși orice deteriorare făcută plămânilor și căilor respiratorii nu poate fi inversată, renunțarea la fumat poate ajuta la prevenirea unor daune suplimentare.

Acesta poate fi tot tratamentul necesar în primele etape ale BPOC, dar niciodată nu este prea târziu pentru a opri – chiar și persoanele cu BPOC mai avansată vor beneficia de renunțare.

Dacă credeți că aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat, puteți contacta Smokefree pentru sfaturi și asistență gratuite. De asemenea, poate doriți să vorbiți cu un medic despre tratamentele de fumat care vă sunt disponibile.

Aflați mai multe despre asistența pentru oprirea fumatului sau găsiți un serviciu de stopare a fumatului în apropierea dvs.

inhalatore

Dacă BPOC vă afectează respirația, de obicei vi se va administra un inhalator. Acesta este un dispozitiv care livrează medicamente direct în plămâni în timp ce inspirați.

Medicul sau asistenta dumneavoastră vă vor sfătui despre cum să folosiți corect un inhalator și cât de des îl utilizați.

Există mai multe tipuri diferite de inhalator pentru BPOC. Principalele tipuri includ:

Inhalatoare de bronhodilatatoare cu acțiune scurtă

Pentru majoritatea persoanelor cu BPOC, inhalatoarele de bronhodilatatoare cu acțiune scurtă sunt primul tratament utilizat.

Bronhodilatatoarele sunt medicamente care facilitează respirația prin relaxarea și lărgirea căilor respiratorii.

Există 2 tipuri de inhalator bronhodilatator cu acțiune scurtă:

 • inhalatoare de agoniști beta-2 – cum ar fi salbutamolul și terbutalina
 • inhalatoare antimuscarinice – cum ar fi ipratropiu

Inhalatoarele cu acțiune scurtă trebuie utilizate atunci când vă simțiți fără suflare, de maximum 4 ori pe zi.

Inhalatoare de bronhodilatatoare cu acțiune lungă

Dacă prezentați simptome în mod regulat pe parcursul zilei, va fi recomandat un inhalator de bronhodilatator cu acțiune lungă.

Acestea funcționează într-un mod similar cu bronhodilatatoarele cu acțiune scurtă, dar fiecare doză durează cel puțin 12 ore, deci trebuie folosite doar o dată sau de două ori pe zi.

Există 2 tipuri de inhalator bronhodilatator cu acțiune lungă:

 • inhalatoare de agoniști beta-2 – cum ar fi salmeterol, formoterol și indacaterol
 • inhalatoare antimuscarinice – cum ar fi tiotropiu, glicopironiu și aclidiniu

Unele noi inhalatoare conțin o combinație de un agonist beta-2 cu acțiune lungă și antimuscarinic.

Inhalatoare de steroizi

Dacă încă mai deveniți fără suflare atunci când utilizați un inhalator cu acțiune îndelungată sau dacă aveți frecări frecvente (exacerbări), medicul dumneavoastră poate sugera includerea unui inhalator de steroizi ca parte a tratamentului dumneavoastră.

Inhalatorii de steroizi conțin medicamente pentru corticosteroizi , care pot ajuta la reducerea inflamației în căile respiratorii.

Inhalatoarele de steroizi sunt prescrise în mod normal ca parte a unui inhalator combinat care include, de asemenea, un medicament cu acțiune lungă.

Tablete

Dacă simptomele dvs. nu sunt controlate cu inhalatoare, medicul vă poate recomanda să luați și tablete sau capsule.

Tablete de teofilină

Teofilina este un tip de bronhodilatator. Nu este clar exact cum funcționează teofilina, dar pare să reducă umflarea (inflamația) în căile respiratorii și să relaxeze mușchii care le căptușesc.

Teofilina vine sub formă de tablete sau capsule și este luată de obicei de două ori pe zi.

Este posibil să fie necesar să faceți teste de sânge regulate în timpul tratamentului pentru a verifica nivelul de medicament din sângele dumneavoastră.

Acest lucru îl va ajuta pe medicul tău să rezolve cea mai bună doză pentru a-ți controla simptomele, reducând în același timp riscul de reacții adverse.

Efectele secundare posibile includ:

Uneori se folosește și un medicament similar numit aminofilină.

Mucolitice

Dacă aveți o tuse toracică persistentă cu multă flegmă groasă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați un medicament mucolitic numit carbocisteină.

Medicamentele mucolitice fac flema în gât mai subțire și mai ușor de tuse.

Carbocisteina vine sub formă de tablete sau capsule și este luată de obicei de 3 sau 4 ori pe zi.

Dacă carbocisteina nu vă ajută simptomele sau nu o puteți lua din motive medicale, este disponibil un alt medicament mucolitic numit acetilcisteină.

Aceasta vine ca o pulbere pe care o amesteci cu apă. Pudra de acetilcisteină are un miros neplăcut, precum ouăle putrede, dar acest miros ar trebui să dispară odată ce îl amesteci cu apa.

Tablete steroizi

Dacă aveți o flacără deosebit de proastă, vi se poate prescrie un curs scurt de tablete de steroizi pentru a reduce inflamația în căile respiratorii.

Un tratament de 5 zile este de obicei recomandat, deoarece utilizarea pe termen lung a tabletelor cu steroizi poate provoca reacții adverse supărătoare, cum ar fi:

 • creștere în greutate
 • modificări ale dispoziției
 • oase slăbite (osteoporoză)

Medicul dumneavoastră vă poate oferi o sursă de tablete steroizi pe care să le păstrați acasă, pe care să le luați imediat ce vă confruntați cu un flagrant rău.

Cursurile mai lungi de tablete steroizi trebuie să fie prescrise de către un specialist în BPOC. Vi se va administra cea mai mică doză eficientă și va fi monitorizat îndeaproape pentru reacțiile adverse.

antibiotice

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un curs scurt de antibiotice dacă aveți semne de infecție toracică, cum ar fi:

 • devenind mai fără suflare
 • tușind mai mult
 • observând o schimbare a culorii (cum ar fi deveni maro, verde sau galben) și / sau consistența flemei tale (cum ar fi deveni mai groasă)

Uneori vi se poate administra un curs de antibiotice pentru a vă păstra acasă și a lua imediat ce simțiți simptome ale unei infecții.

Reabilitare pulmonară

Reabilitarea pulmonară este un program specializat de exerciții și educație conceput pentru a ajuta persoanele cu probleme pulmonare, cum ar fi BPOC.

Poate ajuta la îmbunătățirea cât de mult exerciții fizice poți face înainte de a te simți fără respirație, precum și simptomele, încrederea în sine și bunăstarea emoțională.

Programele de reabilitare pulmonară implică de obicei 2 sau mai multe ședințe de grup pe săptămână timp de cel puțin 6 săptămâni.

Un program tipic include:

 • antrenament pentru exerciții fizice adaptate nevoilor și abilității tale – cum ar fi mersul pe jos, ciclismul și exercițiile de forță
 • educație despre starea ta pentru tine și familia ta
 • sfaturi dietetice
 • suport psihologic și emoțional

Programele sunt furnizate de mai mulți profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv fizioterapeuți , specialiști în asistenți medicali și dietetici.

Fundația britanică Lung are mai multe informații despre reabilitarea pulmonară .