Oxigenoterapia la domiciliu

Oxigenoterapia la domiciliu presupune respirația în aer care conține mai mult oxigen decât normal de la un cilindru sau o mașină din casa ta.

Poate fi prescris dacă aveți o afecțiune cardiacă sau pulmonară care cauzează un nivel scăzut de oxigen în sângele dumneavoastră.

Puteți lua oxigen în mai multe moduri folosind un:

 • tub poziționat sub nas (canulă nazală)

 • masca de fata asezata peste nas si gura

 • tub plasat în gură și în jos, trapa de vânt

Tubul sau masca este atașată la o mașină ventilatoare.

Cum poate ajuta oxigenoterapia acasă

Dacă aveți o stare de sănătate care provoacă un nivel scăzut de oxigen în sângele dvs., vă puteți simți fără suflare și oboseală, în special după mers sau tuse. Fluidul se poate acumula și în jurul gleznelor.

Respirația aerului cu oxigen crește cantitatea de oxigen din sângele tău.

Acest lucru face mai ușor să desfășurați activități care altfel ar putea fi dificile și vă ajută să vă reduceți simptomele.

Terapia cu oxigen ajută, de asemenea, la prevenirea deteriorării inimii și creierului, care poate fi cauzată de niveluri scăzute de oxigen în sânge.

Poate ajuta persoanele cu o serie de afecțiuni de sănătate, cum ar fi:

Persoanele care au oxigenoterapie au cerințe diferite. De exemplu, este posibil să aveți nevoie de oxigen doar pentru perioade scurte în timpul zilei când vă plimbați (oxigen ambulator) sau puteți avea nevoie de el pentru perioade mai lungi în timpul zilei și noaptea.

Când oxigenoterapia nu trebuie utilizată

Oxigenoterapia nu trebuie utilizată pentru a calma respirația dacă nivelul de oxigen este normal.

Acest lucru se datorează faptului că vă poate scădea nivelul de fitness și poate provoca o întârziere în aflarea a ceea ce vă face fără suflare.

Evaluarea oxigenoterapiei

Dacă aveți o afecțiune pe termen lung și medicul dvs. consideră că oxigenoterapia ar putea fi de ajutor, vi se va cere să vizitați cea mai apropiată clinică de oxigen pentru o evaluare.

Cantitatea de oxigen din sângele dvs. va fi măsurată luând o probă de sânge de pe lobul urechii sau de la încheietura mâinii sau prin atașarea unui senzor la deget (un test de oximetrie puls).

De asemenea, vi se poate cere să inspirați într-un dispozitiv numit spirometru în timpul unui test de funcție pulmonară . Tratamentul cu oxigen regulat poate fi recomandat dacă nivelul de oxigen din sânge este scăzut.

Dacă decideți să aveți tratament cu oxigen la domiciliu, un profesionist din cadrul clinicii vă va ajuta să aflați de cât oxigen veți avea nevoie și pentru cât timp. De asemenea, vor discuta despre diferitele moduri în care îl puteți lua.

După ce ai convenit acest lucru cu clinica, ei vor completa un formular de comandă pentru oxigen acasă pentru tine. Este similar cu o rețetă și este trimis companiei care vă livrează oxigenul și echipamentul.

Vi se va solicita să completați un formular de consimțământ , plus un formular care solicită o serie de întrebări legate de siguranță, cum ar fi dacă ați avut căderi recent. Formularele sunt necesare pentru a vă asigura că oxigenul este instalat în casa dvs. în cel mai sigur mod posibil.

Clinicianul de oxigen va trebui să partajeze câteva informații despre cerințele dvs. cu și alte organizații cheie, inclusiv furnizorul de oxigen la domiciliu, serviciul local de pompieri și salvare și furnizorul de energie electrică.

Un inginer vă va vizita casa pentru a instala echipamentul, va verifica dacă funcționează corect și vă va explica cum să-l utilizați. De asemenea, vor efectua o evaluare a riscurilor și vă vor oferi alte informații importante, cum ar fi cum să comandați reumplerea oxigenului.

Cilindri mari de oxigen

Probabil că vi se vor prescrie buteliile de oxigen dacă aveți nevoie de oxigen doar pentru perioade scurte pentru a ameliora atacurile de respirație după o boală.

Oxigenul este respirat printr-o mască de față sau un tub moale introdus în nas (canula nazală). Puteți vorbi, mânca și bea în timp ce utilizați o canulă nazală.

Utilizarea cilindrilor de oxigen trebuie revizuită în mod regulat, iar tratamentul trebuie oprit dacă nivelul de oxigen din sânge a revenit la normal.

Mașină de concentrare de oxigen

O mașină de concentrare a oxigenului este potrivită dacă veți beneficia de oxigen timp de multe ore pe zi, inclusiv în timp ce dormiți. Te asigură că ai o sursă de oxigen care nu se scurge niciodată.

Mașina are o înălțime de aproximativ 75 cm și se conectează la o priză electrică. Filtrează oxigenul din aerul din cameră și îl livrează prin tuburi de plastic către o mască sau canulă nazală.

Tubul lung poate fi fixat în jurul podelei sau al taburetei casei dvs., cu două puncte în care vă puteți „conecta” la alimentarea cu oxigen. Când aparatul este instalat, inginerul sau asistenta vor discuta lungimea tubului necesar.

Mașina este foarte liniștită și compactă. Inginerul va explica modul de utilizare și va răspunde la orice întrebare.

Un cilindru de rezervă va fi furnizat în cazul în care există o problemă cu mașina cu oxigen sau există o întrerupere a puterii. De asemenea, vor fi efectuate controale de întreținere periodice pentru a se asigura că concentratorul funcționează întotdeauna corect.

Oxigen portabil (ambulator)

Poate fi posibil să folosești un cilindru mic și portabil de oxigen în afara casei tale. Aceasta se numește oxigen portabil sau oxigen ambulator.

Va trebui să fiți evaluați pentru a vedea dacă puteți utiliza oxigen portabil și dacă este posibil să fie benefic.

Cilindrii portabili pot furniza oxigen la o gamă largă de debite. Profesionistul dumneavoastră în domeniul sănătății va putea să vă sfătuiască cu privire la fluxul de oxigen de care aveți nevoie. Regulatoarele sau dispozitivele de conservare pot fi montate pe cilindrul dvs., astfel încât să dureze mai mult.

Când sunt plini, buteliile de oxigen portabile cântăresc puțin peste 2,3 kg (5 kg) și rețin puțin sub două ore de oxigen (la o viteză de 2 litri pe minut).

Mergând în vacanță

Atâta timp cât sunteți suficient de bine pentru a călători și plănuiți din timp, ar trebui să puteți merge în vacanță în timp ce utilizați oxigen.

Vorbiți cu personalul din clinica locală de oxigen cât mai curând posibil dacă vă gândiți să plecați în vacanță, în special dacă doriți să plecați în străinătate.

Ei vă pot sfătui despre ce trebuie să faceți pentru a rămâne în siguranță în timp ce sunteți plecat. De exemplu, va trebui să luați medicația obișnuită și o copie a formularului de comandă de oxigen de acasă.

Înainte de a călători, trebuie să spuneți companiei de turism că utilizați oxigen, deoarece ar putea avea nevoie pentru a face anumite aranjamente în avans. Asigurarea de călătorie este esențială.

Dacă plecați în vacanță în Marea Britanie, discutați cu furnizorul dvs. de oxigen pentru a afla dacă este posibil ca livrarea de oxigen să fie livrată la destinație. Încercați să le dați o notă cât mai mare.

Site-ul British Lung Foundation are mai multe informații și sfaturi despre plecarea în vacanță cu o afecțiune pulmonară . De asemenea, puteți citi mai multe despre ceea ce trebuie să luați în considerare înainte de a călători .

Sfaturi de securitate

Oxigenul este un pericol de incendiu, deci trebuie să luați măsuri de precauție dacă utilizați oxigen acasă.

De exemplu:

 • nu lăsați pe nimeni să fumeze în timp ce folosiți oxigen
 • păstrați oxigenul la cel puțin șase metri distanță de flăcări sau surse de căldură, cum ar fi aragazele și încălzitoarele cu gaz
 • nu folosiți lichide inflamabile, cum ar fi lichidul de curățare, diluant pentru vopsea sau aerosoli, în timp ce utilizați oxigen
 • nu folosiți emolienți pe bază de ulei, cum ar fi vaselina, atunci când utilizați oxigen
 • instalați alarme de incendiu și detectoare de fum în casa dvs. și asigurați-vă că funcționează
 • informați pompierii locali că aveți oxigen acasă
 • mențineți cilindrii în poziție verticală pentru a preveni deteriorarea lor

Furnizori de oxigen la domiciliu

Există patru companii din Anglia care oferă servicii de oxigen la domiciliu pentru . Fiecare acoperă o anumită zonă geografică.

Clinica de tratament cu oxigen vă va organiza aprovizionarea cu oxigen de la unul dintre furnizorii de mai jos:

 • Lichidul de aer :
  • 0808 143 1121 pentru Londra
  • 0808 143 1122 pentru nord vest
  • 0808 143 1123 pentru East Midlands
  • 0808 143 1129 pentru sud-vest
 • Baywater Healthcare : acoperă Yorkshire și Humberside, West Midlands și Wales (0800 373 580)
 • BOC : acoperă estul și nord-estul Angliei și Irlanda de Nord (0800 136 603)
 • Dolby Vivisol : acoperă sudul Angliei (0800 917 9840)