Anestezie generală

Anestezia generală este o stare de inconștiență controlată. În timpul unui anestezic general, medicamentele sunt utilizate pentru a vă trimite la somn, astfel încât nu știți chirurgie și nu vă mișcați sau nu simțiți durere în timpul efectuării.

Anestezia generală este esențială pentru unele proceduri chirurgicale în care poate fi mai sigur sau mai confortabil pentru a fi inconștient. Este de obicei folosit pentru operații lungi sau pentru cele care altfel ar fi foarte dureroase.

Nu este clar exact cum funcționează, dar se știe că toate anestezicele întrerup trecerea semnalelor de-a lungul nervilor. Aceasta înseamnă că orice stimulare a organismului nu este procesată sau recunoscută de creier.

Cât de anestezice generale sunt date

Înainte de a face o operație, veți întâlni un medic de specialitate numit anestezist pentru a discuta care anestezic este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Anestezistul dvs. va analiza istoricul dumneavoastră medical și vă va întreba dacă cineva din familia dvs. a avut probleme cu anestezia. De asemenea, vor întreba despre sănătatea dvs. generală și stilul de viață, inclusiv dacă:

  • au alergii
  • fumează sau bea alcool
  • iau orice alt medicament

Anestezistul dvs. poate răspunde la orice întrebare. Spuneți-le dacă nu sunteți sigur cu privire la vreo parte a procedurii sau dacă aveți probleme. Trebuie să vi se ofere instrucțiuni clare de urmat înainte de operație, inclusiv dacă puteți mânca sau bea ceva în orele care urmează.

Înainte și în timpul operației

Chiar înainte de a face o intervenție chirurgicală, de obicei, vei fi dus într-o cameră în care anestezistul îți va oferi anestezicul general.

Fie va fi dat ca:

  • lichidul injectat în vene printr-o canulă (un tub subțire, din plastic, care se alimentează într-o venă, de obicei pe spatele mâinii)
  • gaz pe care îl inspirați printr-o mască

Anestezicul ar trebui să intre în vigoare foarte repede. Vei începe să te simți cu capul ușor, înainte de a deveni inconștient într-un minut aproximativ.

Anestezistul tău va rămâne cu tine pe toată durata procedurii. Se vor asigura că veți primi anestezicul și că rămâneți într-o stare de inconștiență controlată. Vă vor oferi, de asemenea, medicamente calmante în vene, astfel încât să fiți confortabil când vă treziți.

Recuperare

După operație, anestezistul se va opri anestezicul si te vei trezi treptat. La început vei fi de obicei într-o cameră de recuperare, înainte de a fi transferat într-o secție.

În funcție de circumstanțele dvs., de obicei, va trebui să stați la spital câteva ore până la câteva zile după operație.

Anestezicele generale îți pot afecta memoria, concentrarea și reflexele pentru o zi sau două, de aceea este important ca un adult responsabil să rămână cu tine cel puțin 24 de ore după operație, dacă ai voie să te întorci acasă. Veți fi, de asemenea, sfătuiți să evite conducere, consumul de alcool și semnarea oricăror documente legale timp de 24 până la 48 de ore.

Efecte secundare

Anestezicele generale au unele reacții adverse comune. Anestezistul tău ar trebui să discute aceste lucruri cu tine înainte de operația ta.

Majoritatea efectelor secundare apar imediat după operație și nu durează mult. Efectele secundare posibile includ:

Complicații și riscuri

O serie de complicații mai grave sunt asociate cu anestezicele generale, dar acestea sunt rare.

Posibile complicații grave și riscuri includ:

  • o reacție alergică gravă la anestezic ( anafilaxie )
  • trezindu-vă în timpul operației – cantitatea de anestezic administrat va fi monitorizată continuu pentru a vă asigura că acest lucru nu se va întâmpla
  • moartea – acest lucru este foarte rar, care apare în aproximativ 1 din 100.000 de cazuri

Problemele grave sunt mai susceptibile să apară dacă aveți o intervenție chirurgicală majoră sau de urgență, aveți orice alte boli, fumați sau dacă sunteți supraponderali.

Anestezistul dvs. va discuta despre dumneavoastră riscurile înainte de operație. Ar trebui să încercați să încetați fumatul sau consumul de alcool în săptămânile anterioare intervenției chirurgicale, deoarece acest lucru vă va reduce riscul de a dezvolta complicații.

De asemenea, poate fi sfătuit să slăbești și, dacă poți, ar trebui să-ți crești nivelul de activitate în săptămânile anterioare intervenției chirurgicale, deoarece este probabil să îți reduci și riscul.

În majoritatea cazurilor, beneficiile de a nu fi durere în timpul unei operații depășesc riscurile.

Alte tipuri de anestezic

La fel ca și anestezicul general, există mai multe alte tipuri de anestezic, care pot fi utilizate pentru anumite proceduri. Ei includ: