Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – Trăind cu

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) poate afecta multe aspecte din viața ta. Există însă câteva modalități de a ajuta la reducerea impactului său.

Luați în considerare descărcarea aplicației myCOPD din biblioteca noastră de aplicații digitale – un instrument care vă poate ajuta să vă gestionați mai bine starea.

Ai grijă de tine

Este important să ai grijă de tine dacă ai BPOC.

Unele dintre principalele lucruri pe care vi se va recomanda să le faceți sunt prezentate mai jos.

Ia-ti medicamentele

Este important să luați orice medicament prescris, inclusiv inhalatoare, deoarece acest lucru poate ajuta la prevenirea unor incendii proaste.

De asemenea, este o idee bună să citiți prospectul cu informații care vine cu medicamentul dvs. despre interacțiunile posibile cu alte medicamente sau suplimente.

Verificați cu echipa dvs. de îngrijire dacă intenționați să luați orice remedii fără vânzare, cum ar fi calmante sau suplimente nutritive. Acestea pot interveni uneori cu medicamentul dumneavoastră.

De asemenea, adresați-vă echipei de îngrijire dacă aveți orice griji cu privire la medicamentul pe care îl luați sau dacă aveți reacții adverse.

Renunțe la fumat

Dacă fumați, oprirea vă poate ajuta să încetiniți sau să preveniți deteriorarea suplimentară a plămânilor.

Ajutorul este disponibil de la medicul dumneavoastră de familie și serviciile care nu mai fumează .

Aflați mai multe despre cum să renunțați la fumat .

Fă sport regulat

Exercitarea în mod regulat vă poate ajuta să vă îmbunătățiți simptomele și calitatea vieții.

Cantitatea de exerciții pe care le puteți face va depinde de circumstanțele dvs. individuale. A face exerciții fizice până nu ești puțin respirat nu este periculos, dar nu te împinge prea mult.

Este o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră de familie pentru sfaturi înainte de a începe un nou program de exerciții fizice, dacă simptomele dvs. sunt severe sau nu v-ați exercitat într-o perioadă.

Vi se poate recomanda să participați la un program de reabilitare pulmonară, care va include un plan de exerciții structurat, adaptat nevoilor și abilității dvs.

Aflați mai multe despre tratamentele pentru BPOC , inclusiv reabilitarea pulmonară.

Mențineți o greutate sănătoasă

Purtarea în greutate suplimentară poate înrăutăți respirația, așa că este o idee bună să slăbești printr-o combinație de exerciții fizice obișnuite și o dietă sănătoasă dacă ai exces de greutate.

Unele persoane cu BPOC constată că pierd în greutate în mod neintenționat. Mâncarea alimentelor bogate în proteine și consumul de suficiente calorii este importantă pentru a menține o greutate sănătoasă.

Puteți vedea un dietetician ca parte a unui program de reabilitare pulmonară, dacă este necesar.

Vă vaccinați

BPOC poate pune o tensiune semnificativă asupra corpului tău și înseamnă că ești mai vulnerabil la infecții.

Toți cei cu BPOC sunt încurajați să aibă boabă antigripală anuală și vaccinarea pneumococică unică.

Puteți obține aceste vaccinări la chirurgia dumneavoastră Medic de familie sau la o farmacie locală care oferă un serviciu de vaccinare.

Verificați vremea

Vrăjile reci și perioadele de vreme caldă și umiditate pot cauza probleme de respirație dacă aveți BPOC.

Este o idee bună să fiți cu ochii pe prognoza meteo și să vă asigurați că aveți suficient medicament pentru a înmâna în cazul în care simptomele dvs. se agravează temporar.

Met Office emite alerte de vreme rece pe timpul iernii, care vă pot avertiza cu privire la vraji.

Urmărește ce respiri

Există anumite aspecte care ar trebui evitate, dacă este posibil, pentru a reduce simptomele BPOC și șansele de apariție a unui incendiu, inclusiv:

 • locuri prăfuite
 • fumuri, cum ar fi evacuările auto
 • fum
 • spray-uri sau dispozitive de completare a aerului
 • produse de curățare cu miros puternic (cu excepția cazului în care există o ventilație suficientă)
 • fixativ
 • parfum

Fundația britanică Lung are mai multe informații despre poluarea aerului din interior .

Analize și monitorizări periodice

Veți avea un contact regulat cu echipa de îngrijire pentru a vă monitoriza starea.

Aceste întâlniri pot implica:

 • vorbind despre simptomele tale – cum ar fi dacă îți afectează activitățile normale sau se agravează
 • vorbind despre medicamentul dumneavoastră – inclusiv dacă credeți că puteți suferi reacții adverse
 • teste pentru a vă monitoriza starea de sănătate

Este, de asemenea, o oportunitate bună de a pune orice întrebări sau de a ridica orice alte probleme pe care doriți să le discutați cu echipa dumneavoastră de îngrijire.

Contactați medicul de familie sau echipa de îngrijire dacă simptomele dvs. se agravează brusc sau dacă dezvoltați noi simptome între controale.

Tehnici de respirație

Există diverse tehnici de respirație pe care unii oameni le consideră utile pentru respirație.

Acestea includ controlul respirației, care implică respirația ușoară folosind cel mai puțin efort, cu umerii susținuți. Acest lucru poate ajuta atunci când persoanele cu BPOC se simt lipsă de respirație.

Tehnicile de respirație pentru persoanele care sunt mai active includ:

 • respirație relaxată, lentă, profundă
 • respirând buzele purtate, de parcă fluierând
 • respirația dură când faceți o activitate care are nevoie de un efort mare
 • respirație ritmată, folosind un ritm în timp cu activitatea, cum ar fi urcarea scărilor

Dacă aveți o tuse cu piept care produce multă flegmă, este posibil să fiți învățați o tehnică specifică care să vă ajute să vă curățați căile respiratorii numite tehnica de respirație cu ciclu activ.

Fundația britanică Lung are mai multe informații despre tehnicile de control al respirației pentru BPOC .

Vorbeste cu ceilalti

Dacă aveți întrebări cu privire la starea și tratamentul dvs., medicul dumneavoastră de asistență medicală sau asistenta medicală pot să vă asigure.

De asemenea, vă poate fi util să discutați cu un consilier sau psiholog instruit, sau cu cineva la un serviciu de asistență specializat. Chirurgia dvs. de familie va avea informații despre acestea.

Unii oameni consideră că este util să discute cu alte persoane care au BPOC, fie la un grup de asistență local, fie într-o sală de chat pe internet.

Vrei să afli mai multe?

Relații și sex

Având o boală de lungă durată, cum ar fi BPOC, poate pune o încordare în orice relație.

Relațiile cu prietenii și familia

Dificultatea respirației și tusei te poate face să te simți obosit și deprimat.

Soțul / soția, partenerul sau îngrijitorul poate avea, de asemenea, o mulțime de preocupări cu privire la sănătatea ta. Este important să vorbim împreună despre grijile tale.

A fi deschis cu privire la modul în care te simți și la ce poți face familia și prietenii pentru a-i ajuta, îi poate pune în largul lor. Dar nu vă simțiți timid să le spuneți că aveți nevoie de ceva timp pentru voi, dacă doriți asta.

Viața voastră sexuală

Pe măsură ce BPOC progresează, respirația crescândă poate îngreuna participarea la activități stresante. Respirația poate avea loc în timpul activității sexuale.

Vorbeste cu partenerul tau si ramane deschis. Explorați ce vă place amândoi sexual. Simpla atingere, atingere și apropierea cuiva ajută o persoană să se simtă iubită și specială.

Medicul, asistenta sau fizioterapeutul poate fi, de asemenea, în măsură să sugereze modalități de a ajuta la gestionarea respirației în timpul sexului.

Vrei să afli mai multe?

Zbor cu BPOC

Dacă aveți BPOC și intenționați să zburați, mergeți la medicul dumneavoastră medical pentru o evaluare de fitness pentru a zbura. Aceasta presupune verificarea respirației prin spirometrie și măsurarea nivelului de oxigen.

Înainte de a călători, nu uita să îți împachetezi tot bagajul de mână, cum ar fi inhalatoarele.

Dacă utilizați oxigenoterapie, spuneți operatorului de călătorie și companiei aeriene înainte de a vă rezerva vacanța, deoarece este posibil să fie nevoie să obțineți un formular medical de la medicul dumneavoastră.

Dacă utilizați oxigenoterapie de lungă durată, va trebui să vă asigurați că aveți un aport adecvat de oxigen atât pentru zborul dvs., cât și pentru timpul liber.

Companiile aeriene în general nu vă permit să aduceți cilindri de oxigen cu dvs., dar pot permite dispozitive portabile de concentrare de oxigen.

Vrei să afli mai multe?

Bani și sprijin financiar

Persoanele cu BPOC adesea trebuie să renunțe la muncă, deoarece respirația le oprește să facă ceea ce trebuie să facă pentru munca lor.

Dacă nu puteți lucra, există mai multe beneficii pentru care puteți fi eligibil:

Puteți fi eligibil pentru alte beneficii dacă aveți copii care locuiesc acasă sau dacă aveți un venit scăzut al gospodăriei.

Vrei să afli mai multe?

Sfârșitul îngrijirii vieții

BPOC este o afecțiune gravă care poate ajunge în cele din urmă într-un stadiu în care poate pune viața în pericol.

Vorbește în prealabil vorbind despre acest lucru și planificând sfârșitul îngrijirii vieții, numit și îngrijire paliativă.

Poate fi dificil să vorbești despre moarte cu medicul tău, și în special cu familia și prietenii, dar multe persoane consideră că este de ajutor. Asistența este disponibilă și pentru familie și prieteni.

Poate fi util să discute despre simptomele pe care le-ai putea avea pe măsură ce te îmbolnăvești mai grav și despre tratamentele disponibile pentru a le gestiona.

Pe măsură ce BPOC progresează, medicul dumneavoastră ar trebui să lucreze cu dvs. pentru a stabili un plan de management clar bazat pe dorințele dumneavoastră. Aceasta va include dacă preferați să mergeți la spital sau la un ospiciu sau să fiți îngrijiți acasă pe măsură ce vă îmbolnăviți mai mult.

Poate doriți să discutați despre scrierea unei decizii în avans , denumită și voință vie, care vă prezintă dorințele de tratament dacă vă îmbolnăviți prea mult pentru a fi consultat.

Aceasta poate include dacă doriți să fiți resuscitați dacă încetați să respirați și dacă doriți să fie continuată ventilația artificială.

Vrei să afli mai multe?