Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este denumirea unui grup de afecțiuni pulmonare care provoacă dificultăți de respirație.

Include:

  • emfizem – deteriorarea sacilor de aer din plămâni
  • bronșită cronică – inflamație pe termen lung a căilor respiratorii

BPOC este o afecțiune comună care afectează în special adulții de vârstă mijlocie sau mai mari care fumează. Mulți oameni nu își dau seama că o au.

Problemele de respirație tind să se agraveze treptat în timp și vă pot limita activitățile normale, deși tratamentul poate ajuta la menținerea stării sub control.

Simptomele BPOC

Principalele simptome ale BPOC sunt:

  • crește respirația , în special atunci când ești activ
  • o tuse toracică persistentă cu flegmă – unii oameni ar putea respinge acest lucru ca doar o „tuse a fumătorului”
  • infecții toracice frecvente
  • wheezing persistent

Fără tratament, simptomele se agravează progresiv. De asemenea, pot exista perioade în care se înrăutățesc brusc, cunoscute sub numele de flare-up sau exacerbare.

Aflați mai multe despre simptomele BPOC .

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați un medic de familie dacă aveți simptome persistente de BPOC, în special dacă aveți peste 35 de ani și fumați sau obișnuiți să fumați.

Nu ignorați simptomele. Dacă sunt cauzate de BPOC, cel mai bine este să începeți tratamentul cât mai curând posibil, înainte ca plămânii să se deterioreze semnificativ.

Medicul dumneavoastră va întreba despre simptomele dvs. și dacă ați fumat sau ați fumat în trecut. Aceștia pot organiza un test de respirație pentru a ajuta la diagnosticarea BPOC și a exclude alte afecțiuni pulmonare, cum ar fi astmul .

Aflați mai multe despre cum este diagnosticat BPOC .

Cauzele BPOC

BPOC se întâmplă atunci când plămânii se inflamează, deteriorează și se îngustează. Cauza principală este fumatul, deși afecțiunea poate afecta uneori persoanele care nu au fumat niciodată.

Probabilitatea de a dezvolta BPOC crește cu cât fumează și cu cât ai fumat mai mult.

Unele cazuri de BPOC sunt cauzate de expunerea pe termen lung la vapori nocivi sau praf. Altele sunt rezultatul unei probleme genetice rare, ceea ce înseamnă că plămânii sunt mai vulnerabili la deteriorare.

Aflați mai multe despre cauzele BPOC .

Tratamente pentru BPOC

Lezarea plămânilor cauzată de BPOC este permanentă, dar tratamentul poate contribui la încetinirea progresiei afecțiunii.

Tratamentele includ:

  • renunțarea la fumat – dacă aveți BPOC și fumați, acesta este cel mai important lucru pe care îl puteți face
  • inhalatoare și medicamente – pentru a facilita respirația
  • reabilitare pulmonară – un program specializat de exerciții și educație
  • o intervenție chirurgicală sau un transplant de plămâni – deși aceasta este doar o opțiune pentru un număr foarte mic de oameni

Aflați mai multe despre modul în care este tratată BPOC și trăind cu BPOC .

Perspective pentru BPOC

Perspectiva pentru BPOC variază de la persoană la persoană. Afecțiunea nu poate fi vindecată sau inversată, dar pentru multe persoane, tratamentul poate ajuta la menținerea sub control, astfel încât să nu limiteze sever activitățile lor zilnice.

Dar, în unele persoane, BPOC poate continua să se înrăutățească în ciuda tratamentului, având în final un impact semnificativ asupra calității vieții lor și duce la probleme de viață.

Prevenirea BPOC

BPOC este o condiție prevenibilă în mare parte. Puteți reduce semnificativ șansele de a-l dezvolta dacă evitați fumatul.

Dacă deja fumați, oprirea poate ajuta la prevenirea deteriorării ulterioare a plămânilor înainte de a începe să provoace simptome supărătoare.

Dacă credeți că aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat, puteți contacta Smokefree pentru sfaturi și asistență gratuite. Este posibil să doriți, de asemenea, să discutați cu un medic despre tratamentele de fumat disponibile.

Aflați mai multe despre oprirea fumatului și unde puteți găsi un serviciu de fumat în apropiere .