Inhalatoare de steroizi

Inhalatoarele de steroizi, numite și inhalatoare de corticosteroizi, sunt spray-uri sau pulberi antiinflamatorii pe care le inspirați.

Sunt utilizate în principal pentru tratarea astmului și bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC) .

Inhalatoarele de steroizi sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Tipurile obișnuite includ beclometazona, budesonida, fluticazona și mometasona.

Uneori sunt numiți „inhalatori de prevenire”, deoarece vă pot ajuta să vă preveniți simptomele.

Cum și când se folosește un inhalator de steroizi

Există mai multe tipuri de inhalator de steroizi, care sunt utilizate în moduri ușor diferite.

Un medic sau o asistentă vă va arăta cum să folosiți inhalatorul. Asigurați-vă că îl utilizați exact așa cum vă recomandăm. Site-ul Asthma UK are videoclipuri care explică modul de utilizare a diferitelor tipuri de inhalator .

De obicei, va trebui să luați unul sau două pufuri de la inhalator dimineața și una sau două pufuri seara.

Este important să folosiți inhalatorul, chiar dacă vă simțiți mai bine. Îți va opri simptomele doar dacă este folosit în fiecare zi.

Dacă vă lipsește o doză sau luați prea mult

Dacă uitați să luați o doză, luați-o imediat ce vă amintiți. Dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, săriți-o pe cea care v-ați pierdut.

Nu luați o doză dublă pentru a compensa una uitată.

A lua accidental prea multe pufuri de la un inhalator de steroizi este puțin probabil să fie dăunător dacă este vorba de o singură dată. Vorbiti cu medicul, asistenta sau farmacistul daca sunteti ingrijorat.

Utilizarea unui inhalator de steroizi prea mult pe o perioadă lungă vă poate face mai multe șanse de a produce reacții adverse.

Oprirea tratamentului

Nu încetați să folosiți inhalatorul decât dacă vă recomandă medicul dumneavoastră.

Când vă întrerupeți tratamentul, trebuie să vă reduceți treptat doza.

Acest lucru poate ajuta la evitarea reacțiilor adverse neplăcute (simptome de sevraj), cum ar fi oboseala severă, dureri articulare , vărsături și amețeli .

Efectele secundare ale inhalatorilor de steroizi

Inhalatoarele de steroizi provoacă, de obicei, puține sau deloc efecte secundare dacă sunt utilizate corect și în doze normale.

Unii oameni primesc:

Dacă luați o doză mare pentru o perioadă lungă de timp, există șanse mici să puteți obține unele dintre reacțiile adverse asociate cu tabletele steroizi , cum ar fi un apetit crescut, schimbări de dispoziție și dificultăți de somn .

Puteți raporta orice efect secundar suspectat unui sistem de siguranță din Marea Britanie.

Face față efectelor secundare ale inhalatorilor de steroizi

Următoarele sfaturi pot ajuta la reducerea efectelor secundare ale inhalatorilor de steroizi:

Dacă luați o doză mare pentru o perioadă lungă de timp, vi se poate administra un card special de tratament cu steroizi care explică modul în care puteți reduce riscul de reacții adverse.

Utilizarea inhalatorilor de steroizi cu alte medicamente, alimente sau alcool

Unele medicamente pot interfera cu modul de funcționare a inhalatorilor de steroizi, dar acest lucru este neobișnuit dacă luați doar doze mici pentru o perioadă scurtă.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii din plante și suplimente, înainte de a începe să utilizați un inhalator de steroizi.

Dacă utilizați deja un inhalator, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru sfaturi înainte de a lua orice alte medicamente, remedii sau suplimente.

De obicei, puteți bea alcool în timp ce utilizați un inhalator de steroizi și ar trebui să puteți mânca majoritatea alimentelor. Nu fumați, totuși, deoarece acest lucru vă poate face medicamentul mai puțin eficient.

Cine poate folosi inhalatoare de steroizi

Majoritatea oamenilor pot folosi inhalatoare de steroizi.

Spuneți medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul dacă:

Inhalatorii de steroizi sunt în mod normal siguri de utilizat în timpul alăptării și în timpul sarcinii, dar este o idee bună să primiți sfaturi medicale mai întâi.

Dacă trebuie să luați o doză mare în timpul sarcinii, este posibil să aveți nevoie de controale periodice pentru a verifica eventualele reacții adverse.

Cum funcționează inhalatorii de steroizi

Steroizii sunt o versiune creată de om a hormonilor produși în mod normal de glandele suprarenale, două mici glande găsite deasupra rinichilor.

Când sunt inhalate, steroizii reduc umflarea (inflamația) în căile respiratorii.

Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor de astm și BPOC, cum ar fi respirația șuierătoare și lipsa respirației .

Inhalatorii de steroizi sunt diferiți de steroizii anabolici folosiți de sportivi și de constructorii de corp pentru a-și îmbunătăți performanța.