Încetați tratamentele de fumat

Dacă doriți să încetați fumatul, mai multe tratamente diferite sunt disponibile la magazine, farmacii și pe bază de rețetă pentru a vă ajuta să vă bateți dependența și să reduceți simptomele de sevraj.

Cel mai bun tratament pentru dvs. va depinde de preferințele personale, de vârsta dvs., indiferent dacă sunteți gravidă sau alăptați și de orice condiții medicale pe care le aveți. Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau cu un consilier de încetare a fumatului pentru sfaturi.

Cercetările au arătat că toate aceste metode pot fi eficiente. Este important de demonstrat că acestea sunt cele mai eficiente dacă sunt utilizate alături de asistența unui serviciu de încetare a fumatului .

Terapia de înlocuire cu nicotină (NRT)

Motivul principal pentru care oamenii fumează este pentru că sunt dependenți de nicotină.

NRT este un medicament care vă oferă un nivel scăzut de nicotină, fără gudron, monoxid de carbon și alte substanțe chimice otrăvitoare prezente în fumul de tutun.

Poate ajuta la reducerea efectelor neplăcute de retragere, cum ar fi stările de spirit proaste și poftele , care pot apărea la încetarea fumatului.

Unde să-l obțineți și cum să-l utilizați

NRT poate fi cumpărat din farmacii și din anumite magazine. De asemenea, este disponibil pe bază de rețetă de la un medic sau un serviciu care nu mai fumează.

Este disponibil ca:

 • petele de piele
 • gumă de mestecat
 • inhalatoare (care arată ca țigările de plastic)
 • tablete, benzi orale și pastile
 • spray nazal și bucal

Patch-urile eliberează lent nicotina. Unele sunt purtate tot timpul, iar altele ar trebui să fie scoase noaptea. Inhalatoarele, gingiile și spray-urile acționează mai rapid și pot fi mai bune pentru a ajuta la pofte.

Nu există dovezi că niciun singur tip de NRT este mai eficient decât altul. Dar există dovezi bune care arată că utilizarea unei combinații de NRT este mai eficientă decât utilizarea unui singur produs.

Adesea, cel mai bun mod de a utiliza NRT este de a combina un plasture cu o formă de acțiune mai rapidă, precum guma, inhalatorul sau sprayul nazal.

Tratamentul cu NRT durează de obicei 8-12 săptămâni înainte de a reduce treptat doza și, în cele din urmă, opriți.

Cine o poate folosi

Majoritatea oamenilor sunt capabili să utilizeze NRT, inclusiv:

 • adulți și copii peste 12 ani – deși copiii sub 18 ani nu ar trebui să folosească pastile fără să primească sfaturi medicale mai întâi
 • femei însărcinate – medicul dumneavoastră poate sugera NRT dacă consideră că v-ar ajuta să renunțați; citiți mai multe despre încetarea fumatului în sarcină
 • femei care alăptează – medicul vă poate sfătui cum să faceți acest lucru în siguranță

Citiți întotdeauna pachetul sau prospectul înainte de a utiliza NRT pentru a verifica dacă este potrivit pentru dvs.

Uneori poate fi recomandat să primiți sfaturi medicale mai întâi, de exemplu, dacă aveți probleme la rinichi sau ficat, sau ați avut recent un atac de cord sau un accident vascular cerebral .

Efecte secundare posibile

Efectele secundare ale NRT pot include:

 • iritația pielii atunci când folosiți plasturi
 • iritații ale nasului, gâtului sau ochilor atunci când utilizați un spray nazal
 • dificultate de somn (insomnie) , uneori cu vise vii
 • un stomac deranjat
 • ameţeală
 • dureri de cap

Orice reacții adverse sunt de obicei ușoare. Dar, dacă sunt deosebit de supărătoare, contactați medicul dumneavoastră de familie deoarece este posibil ca doza sau tipul de NRT să fie modificate.

Varenicline (Champix)

Varenicline (marca Champix) este un medicament care funcționează în 2 moduri. Reduce pofta de nicotină precum NRT, dar blochează și efectele satisfăcătoare și de consolidare ale fumatului.

Dovada sugerează că este cel mai eficient medicament pentru a ajuta oamenii să înceteze fumatul.

Unde să-l obțineți și cum să-l utilizați

Varenicline este disponibil numai pe bază de rețetă, așa că, de obicei, va trebui să vă consultați medicul de familie sau să contactați un serviciu care să nu mai fumeze pentru a-l obține.

Se administrează 1 – 2 tablete pe zi. Ar trebui să începeți să o luați cu o săptămână sau 2 înainte de a încerca să renunțați.

Un curs de tratament durează de obicei în jur de 12 săptămâni, dar poate fi continuat mai mult, dacă este necesar.

Cine o poate folosi

Varenicline este sigur pentru majoritatea oamenilor, deși există anumite situații când nu este recomandat.

De exemplu, nu este potrivit pentru:

 • copii sub 18 ani
 • femei care sunt însărcinate sau alăptează
 • persoane cu probleme renale severe

Efecte secundare posibile

Efectele secundare ale varenicline pot include:

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie dacă aveți efecte secundare supărătoare.

Bupropion (Zyban)

Bupropion (nume de marcă Zyban) este un medicament folosit inițial pentru tratarea depresiei , dar de atunci s-a descoperit că ajută oamenii să renunțe la fumat.

Nu este clar exact cum funcționează, dar se crede că are un efect asupra părților creierului implicate într-un comportament de dependență.

Unde să-l obțineți și cum să-l utilizați

Bupropion este disponibil numai pe bază de rețetă, așa că va trebui, de obicei, să vă vedeți medicul de familie sau să contactați un serviciu care să nu mai fumeze pentru a-l obține.

Se administrează 1 – 2 tablete pe zi. Ar trebui să începeți să o luați cu o săptămână sau 2 înainte de a încerca să renunțați.

Un curs de tratament durează de obicei în jur de 7 până la 9 săptămâni.

Cine o poate folosi

Bupropion este sigur pentru majoritatea oamenilor, deși există anumite situații când nu este recomandat.

De exemplu, nu este potrivit pentru:

Efecte secundare posibile

Efectele secundare ale bupropion pot include:

 • gură uscată
 • dificultate de somn (insomnie)
 • dureri de cap
 • a simți și a fi bolnav
 • constipație
 • dificultate de concentrare
 • ameţeală

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie dacă aveți efecte secundare supărătoare.

E-tigari

O țigară electronică este un dispozitiv electronic care livrează nicotină într-un vapor. Acest lucru vă permite să inhalați nicotină fără cele mai multe efecte dăunătoare ale fumatului, deoarece vaporii nu conțin gudron sau monoxid de carbon.

Cercetările au descoperit că e-țigările vă pot ajuta să renunțați la fumat, așa că poate doriți să le încercați mai degrabă decât medicamentele enumerate mai sus. La fel ca în cazul altor abordări, acestea sunt cele mai eficiente dacă sunt utilizate cu sprijinul unui serviciu care nu mai fumează.

În prezent, nu există e-țigarete disponibile pe bază de rețetă.

Deocamdată, dacă doriți să utilizați o țigară electronică pentru a vă ajuta să renunțați, va trebui să cumpărați una. Costurile e-țigărilor pot varia, dar, în general, sunt mult mai ieftine decât țigările.

Citiți mai multe despre e-țigările .