Tablete steroizi

Comprimatele steroide, numite și corticosteroizi, sunt un tip de medicament antiinflamator folosit pentru a trata o serie de afecțiuni.

Pot fi utilizate pentru a trata probleme precum alergii , astm , eczeme , boli inflamatorii intestinale și artrită .

Tabletele steroizi sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Sunt disponibile și versiuni dizolvabile, lichide și sirop.

Exemple obișnuite includ prednisolon, betametazonă și dexametazonă.

Cum și când să luați comprimate cu steroizi

Luați-vă medicamentul conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră. Vă vor explica cât să luați și cât de des.

În mod normal, este mai bine să luați comprimate de steroizi cu sau curând după masă – de obicei, micul dejun – deoarece acest lucru vă poate opri iritarea stomacului.

Dacă vă lipsește o doză sau luați prea mult

Dacă uitați o doză, luați-o imediat ce vă amintiți. Dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, săriți-o pe cea care v-ați pierdut.

Nu luați o doză dublă pentru a compensa una uitată.

A lua accidental prea multe tablete de steroizi este puțin probabil să fie dăunător dacă este vorba de o singură dată. Vorbiti cu medicul sau farmacistul daca sunteti ingrijorat.

A lua prea multe tablete de steroizi pe o perioadă lungă de timp vă poate face mai multe șanse de a avea reacții adverse.

Venirea tratamentului

Nu încetați să luați medicamentul fără să discutați cu medicul dumneavoastră.

Dacă luați comprimate cu steroizi de mai mult de câteva zile, de obicei trebuie să vă reduceți doza treptat.

Acest lucru poate ajuta la evitarea reacțiilor adverse neplăcute (simptome de sevraj) – cum ar fi oboseala severă, dureri articulare , vărsături și amețeli – și poate opri simptomele originale revenind brusc.

Efectele secundare ale tabletelor cu steroizi

A lua comprimate cu steroizi mai puțin de trei săptămâni este puțin probabil să provoace efecte secundare semnificative. Dar este posibil să apară unele reacții adverse dacă trebuie să le luați mai mult sau la o doză mare.

Efectele secundare ale tabletelor cu steroizi pot include:

Majoritatea efectelor secundare vor trece odată ce tratamentul se va opri. Spuneți medicului dumneavoastră dacă vă deranjează.

Puteți raporta orice efect secundar suspectat unui sistem de siguranță din Marea Britanie.

Se confruntă cu efectele secundare ale tabletelor cu steroizi

Următoarele sfaturi pot ajuta la reducerea efectelor secundare ale tabletelor steroizi:

Medicul dumneavoastră vă poate reduce doza sau vă poate sugera să luați comprimatele mai rar (de exemplu, în fiecare două zile) dacă aveți reacții adverse.

De asemenea, pot recomanda uneori și alte medicamente pentru a lua alături de steroizi pentru a vă proteja de unele dintre reacțiile adverse, cum ar fi medicamentele care ajută la prevenirea indigestiei sau arsurilor la stomac.

Vi se poate administra un card special de tratament cu steroizi care explică modul în care puteți reduce riscul de reacții adverse.

Luând tablete de steroizi cu alte medicamente, alimente sau alcool

Unele medicamente interferează cu modul de funcționare a tabletelor steroizi. Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste și suplimente, înainte de a începe comprimatele cu steroizi.

Dacă luați deja tablete cu steroizi, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru sfaturi înainte de a lua orice alte medicamente, remedii sau suplimente.

De obicei, puteți bea alcool în timp ce luați tablete steroizi, dar nu beți prea mult, deoarece acest lucru vă poate irita stomacul.

De asemenea, puteți mânca majoritatea alimentelor în timp ce luați tablete steroizi. Nu mâncați licoare în timp ce luați prednisolon, deoarece acest lucru poate crește cantitatea de medicament din corpul vostru.

Cine poate lua tablete cu steroizi

Majoritatea oamenilor pot lua tablete cu steroizi.

Spuneți medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul dacă:

Tabletele steroizi s-ar putea să nu fie adecvate în aceste cazuri, deși medicul dumneavoastră le poate recomanda dacă consideră că beneficiile depășesc riscurile.

Cum funcționează tabletele steroizi

Steroizii sunt o versiune creată de om a hormonilor produși în mod normal de glandele suprarenale, două mici glande găsite deasupra rinichilor.

Când sunt luate în doze mai mari decât cantitatea pe care o produce în mod normal corpul, steroizii reduc roșeața și umflarea (inflamație). Acest lucru poate ajuta cu afecțiuni inflamatorii, cum ar fi astmul și eczema.

Steroizii reduc, de asemenea, activitatea sistemului imunitar, apărarea naturală a organismului împotriva bolilor și infecțiilor.

Acest lucru poate ajuta la tratarea afecțiunilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupus , care sunt cauzate de sistemul imunitar care atacă greșit organismul.

Tabletele de steroizi sunt diferite de steroizii anabolici folosiți de sportivi și constructorii de corp pentru a-și îmbunătăți performanța.