Obezitatea

Termenul de obeză descrie o persoană care are o greutate foarte mare, cu multă grăsime corporală.

Este o problemă comună în Marea Britanie, estimată că afectează aproximativ 1 din 4 adulți și aproximativ 1 din 5 copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani.

Cum să-ți spun dacă ești obez

Cea mai utilizată metodă pentru a verifica dacă sunteți o greutate sănătoasă este indicele de masă corporală (IMC).

IMC este o măsură dacă sunteți o greutate sănătoasă pentru înălțimea dvs. Puteți utiliza calculatorul de greutate sănătos BMI pentru a vă calcula scorul.

Pentru majoritatea adulților, un IMC de:

 • 18,5 până la 24,9 înseamnă că ești o greutate sănătoasă
 • 25 până la 29,9 înseamnă că ești supraponderal
 • 30 până la 39,9 înseamnă că ești obez
 • 40 sau mai sus înseamnă că ești sever obez

IMC nu este folosit pentru a diagnostica obezitatea, deoarece persoanele care sunt foarte musculoase pot avea un IMC ridicat, fără prea multă grăsime.

Dar, pentru majoritatea oamenilor, IMC este un indiciu util dacă este o greutate sănătoasă.

O măsură mai bună a excesului de grăsime este mărimea taliei, care poate fi folosită ca măsură suplimentară la persoanele care au supraponderale (cu un IMC de 25 până la 29,9) sau moderat obezi (cu un IMC de 30 până la 34,9).

În general, bărbații cu talia de 94 cm sau mai mult și femeile cu talia de 80 cm sau mai mult au mai multe șanse să dezvolte probleme de sănătate legate de obezitate.

Riscuri de obezitate

Este foarte important să faceți măsuri pentru a combate obezitatea, deoarece, pe lângă faptul că poate provoca schimbări fizice evidente, poate duce la o serie de condiții grave și potențial care pot pune viața în pericol.

Acestea includ:

Obezitatea îți poate afecta calitatea vieții și poate duce la probleme psihologice, cum ar fi depresia și stima de sine scăzută.

Cauzele obezității

Obezitatea este cauzată în general de consumul mai multor calorii, în special cele din alimentele grase și zaharoase, decât ardeți prin activitatea fizică. Excesul de energie este depozitat de corp sub formă de grăsime.

Obezitatea este o problemă din ce în ce mai frecventă, deoarece, pentru mulți oameni, traiul modern presupune consumul de cantități excesive de alimente ieftine cu calorii mari și petrece mult timp stând la birouri, pe canapele sau în mașini.

Află de ce a sta prea mult este rău pentru sănătatea ta

Există, de asemenea, unele afecțiuni de sănătate care pot contribui ocazional la creșterea în greutate, cum ar fi glanda tiroidă nederactivă (hipotiroidism) , deși aceste tipuri de afecțiuni nu provoacă de obicei probleme de greutate dacă sunt controlate în mod eficient cu medicamente.

Tratarea obezității

Cea mai bună modalitate de a trata obezitatea este să mănânci o dietă sănătoasă cu calorii reduse și să faci exerciții fizice în mod regulat .

Pentru a face acest lucru, ar trebui să:

 • mănâncă o dietă echilibrată controlată de calorii, așa cum recomandă un medic de familie sau un profesionist din domeniul sănătății în gestionarea pierderilor de greutate (cum ar fi un dietetician)
 • alăturați-vă unui grup local de pierdere în greutate
 • desfășurați activități precum mersul rapid, joggingul , înotul sau tenisul timp de 150 până la 300 minute (2,5 – 5 ore) pe săptămână
 • mâncați încet și evitați situațiile în care știți că puteți fi tentat să alimentați prea mult

De asemenea, puteți beneficia de ajutor psihologic de la un profesionist din domeniul sănătății instruit pentru a vă ajuta să schimbați modul în care gândiți despre mâncare și alimentație.

Dacă schimbările de stil de viață nu te ajută să slăbești, poate fi recomandat un medicament numit orlistat.

Dacă se ia corect, acest medicament funcționează prin reducerea cantității de grăsime pe care o absorbiți în timpul digestiei. Medic de familie-ul dvs. va ști dacă orlistat este potrivit pentru dvs.

În unele cazuri, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate .

Alte probleme legate de obezitate

Obezitatea poate provoca o serie de probleme suplimentare, inclusiv dificultăți cu activitățile zilnice și condiții grave de sănătate.

Problemele de zi cu zi legate de obezitate includ:

 • lipsă de aer
 • transpirație crescută
 • sforăit
 • dificultate în a face activitate fizică
 • adesea simțindu-mă foarte obosit
 • dureri articulare și de spate
 • încredere scăzută și respect de sine
 • simțindu-se izolat

Problemele psihologice asociate cu a fi obezi pot afecta și relațiile cu familia și prietenii și pot duce la depresie .

Condiții grave de sănătate

A fi obez poate crește riscul de a dezvolta multe afecțiuni potențial grave de sănătate, inclusiv:

Obezitatea reduce speranța de viață cu o medie de 3 până la 10 ani, în funcție de cât de severă este.

Se estimează că obezitatea și excesul de greutate contribuie la cel puțin 1 din 13 morți din Europa.

perspectivă

Nu există o soluție rapidă pentru obezitate. Programele de pierdere în greutate necesită timp și angajament și funcționează cel mai bine atunci când sunt completate complet.

Profesioniștii din domeniul sănătății implicați în îngrijirea dvs. ar trebui să ofere încurajare și sfaturi despre cum să mențineți pierderea în greutate obținută.

Monitorizarea regulată a greutății dvs., stabilirea obiectivelor realiste și implicarea prietenilor și familiei cu încercările dvs. de a pierde în greutate vă pot ajuta, de asemenea.

Amintiți-vă că chiar și pierderea a ceea ce pare a fi o cantitate mică de greutate, cum ar fi 3% sau mai mult din greutatea inițială a corpului dvs. și menținerea acesteia pe viață, vă poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta complicații legate de obezitate, precum diabetul și bolile de inimă.

Informație:

Ghid de îngrijire și asistență socială

Daca tu:

 • au nevoie de ajutor în ceea ce privește viața de zi cu zi din cauza bolilor sau a dizabilității
 • aveți grijă de cineva în mod regulat, deoarece sunt bolnavi, vârstnici sau cu dizabilități (inclusiv membrii familiei)

Ghidul nostru pentru îngrijire și asistență explică opțiunile dvs. și unde puteți obține sprijin.

Canapea la 5K

Dacă a trecut mult timp de când ați făcut orice exercițiu, ar trebui să consultați planul de rulare Couch to 5K .

Este format din podcast-uri livrate pe parcursul a 9 săptămâni și a fost conceput special pentru începători absoluti.

Pentru început, începeți să alergați pentru perioade scurte de timp și, pe măsură ce planul progresează, creșteți treptat suma.

La sfârșitul celor 9 săptămâni, ar trebui să poți alerga timp de 30 de minute non-stop, ceea ce pentru majoritatea oamenilor este în jur de 5 kilometri (3,1 mile).