Cancerul uterului (uter)

Cancerul uterin (cancer uterin sau endometrial) este un cancer frecvent care afectează sistemul reproducător feminin. Este mai frecvent la femeile care au trecut prin menopauză.

Simptomele cancerului uterin

Cel mai frecvent simptom al cancerului uterin este sângerarea vaginală neobișnuită pentru tine (anormală).

Dacă ați trecut prin menopauză , orice sângerare vaginală este considerată anormală.

Dacă încă nu ați trecut prin menopauză, sângerarea anormală poate include perioade foarte grele sau sângerare între perioadele dvs.

Citiți mai multe despre simptomele cancerului uterin .

Când să vezi un medic

Consultați medicul dumneavoastră medical cât mai curând posibil dacă prezentați o sângerare vaginală neobișnuită. Deși este puțin probabil să fie cauzat de cancerul uterin, cel mai bine este să fiți siguri.

Medicul dumneavoastră va întreba despre simptomele dvs. și va oferi o examinare internă. Vă vor trimite la un specialist dacă este necesar pentru teste suplimentare pentru a exclude orice problemă gravă.

Citiți mai multe despre diagnosticarea cancerului uterin .

Tipuri de cancer uterin

Majoritatea cancerelor uterine încep în celulele care alcătuiesc mucoasa pântecelui (endometrul). Acesta este motivul pentru care cancerul uterului este adesea numit cancer endometrial.

În cazuri rare, cancerul uterin poate începe în peretele muscular al uterului. Acest tip de cancer se numește sarcom uterin și poate fi tratat într-un mod diferit. Citiți mai multe despre sarcoamele țesuturilor moi .

Cancerul uterin este separat de alte tipuri de cancer ale sistemului reproducător feminin, cum ar fi cancerul ovarian și cancerul de col uterin .

De ce se întâmplă cancerul uterin?

Nu este clar exact ce provoacă cancerul uterin, dar anumite lucruri îți pot crește riscul de a-l dezvolta.

Unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul uterin este nivelul crescut al unui hormon numit estrogen în corpul tău.

Câteva lucruri pot provoca ridicarea nivelului de estrogen, inclusiv obezitatea. Există, de asemenea, o creștere redusă a riscului de cancer la nivelul uterului prin utilizarea de lungă durată a medicamentului pentru cancerul de sân tamoxifen.

Nu este întotdeauna posibil să preveniți cancerul la nivelul uterului, dar se crede că unele lucruri vă reduc riscul. Aceasta include menținerea unei greutăți sănătoase și utilizarea pe termen lung a unor tipuri de contracepții .

Citiți mai multe despre cauzele cancerului uterin .

Tratarea cancerului uterin

Cel mai frecvent tratament pentru cancerul uterin este îndepărtarea chirurgicală a uterului (histerectomie) .

O histerectomie poate vindeca cancerul uterin în primele faze, dar nu veți mai putea rămâne însărcinată. Intervenția chirurgicală pentru cancerul uterin include, de asemenea, eliminarea ovarelor și a trompelor uterine.

Uneori, radioterapia sau chimioterapia sunt administrate.

Un tip de hormonoterapie (progestogen) poate fi utilizat dacă nu ați trecut prin menopauză și ați dori totuși să aveți copii.

Chiar dacă cancerul tău este avansat și șansele unei vindecări sunt mici, tratamentul poate încă ajuta la ameliorarea simptomelor și la prelungirea vieții tale.

Citiți mai multe despre tratarea cancerului uterin .

Trăind cu cancer la nivelul uterului

Trăirea cu cancer este dificilă, iar cancerul uterin vă poate afecta viața în moduri specifice.

De exemplu, viața voastră sexuală poate fi afectată dacă aveți o histerectomie, mai ales dacă ovarele vă sunt eliminate. S-ar putea să fii mai dificil din punct de vedere fizic să faci sex și, de asemenea, să ai un antrenament sexual redus.

S-ar putea să vă fie benefic să vorbiți cu alte persoane despre starea dvs., inclusiv membrii familiei, partenerul dvs. sau alte persoane cu cancer la nivelul uterului.

Citiți mai multe despre viața cu cancerul uterin .