Diabet gestațional

Diabetul gestational este glicemia mare (glucoza) care se dezvolta in timpul sarcinii si dispare de obicei dupa nastere.

Se poate întâmpla în orice etapă a sarcinii, dar este mai frecventă în al doilea sau al treilea trimestru.

Se întâmplă atunci când corpul tău nu poate produce suficientă insulină – un hormon care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge – pentru a răspunde nevoilor tale suplimentare în timpul sarcinii.

Diabetul gestational poate cauza probleme pentru tine si bebelusul tau in timpul sarcinii si dupa nastere. Dar riscurile pot fi reduse dacă afecțiunea este detectată din timp și bine administrată.

Cine este în pericol de diabet gestațional

Orice femeie poate dezvolta diabet gestațional în timpul sarcinii, dar ai un risc crescut dacă:

  • indicele de masă corporală (IMC) este peste 30 – folosiți calculatorul de greutate sănătos pentru a vă calcula IMC
  • anterior ai avut un copil care cântărea 4,5 kg (10lb) sau mai mult la naștere
  • ai avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară
  • 1 dintre părinții sau frații tăi are diabet
  • sunteți de origine sud-asiatică, neagră, afro-caraibeană sau din Orientul Mijlociu (chiar dacă v-ați născut în Marea Britanie)

Dacă oricare dintre acestea se aplică pentru dumneavoastră, trebuie să vi se ofere screening pentru diabetul gestațional în timpul sarcinii.

Simptomele diabetului gestațional

Diabetul gestational nu cauzeaza de obicei simptome.

Majoritatea cazurilor sunt descoperite doar atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt testate în timpul screeningului pentru diabetul gestațional.

Unele femei pot dezvolta simptome dacă nivelul glicemiei lor este prea mare (hiperglicemie) , cum ar fi:

  • sete crescută
  • nevoie de a face pipi mai des decât de obicei
  • o gură uscată
  • oboseală

Dar unele dintre aceste simptome sunt frecvente în timpul sarcinii și nu sunt neapărat un semn al diabetului gestațional. Vorbiți cu moașa sau cu medicul dacă sunteți îngrijorat de simptomele pe care le întâmpinați.

Cum vă poate afecta diabetul gestațional sarcina

Majoritatea femeilor cu diabet gestațional au sarcini normale, cu copii sănătoși.

Cu toate acestea, diabetul gestațional poate cauza probleme precum:

A avea diabet gestațional înseamnă, de asemenea, că aveți un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor.

Screening pentru diabetul gestațional

În timpul primei întâlniri antenatale (numită și o programare de rezervare) în jurul săptămânii 8 – 12 de sarcină, moașa sau medicul vă va pune câteva întrebări pentru a determina dacă aveți un risc crescut de diabet gestațional.

Dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul gestațional, trebuie să vi se ofere un test de screening.

Testul de screening se numește test de toleranță orală la glucoză (OGTT), care durează aproximativ 2 ore.

Aceasta implica un test de sânge în dimineața, atunci când nu au avut nici o mâncare sau băutură timp de 8 până la 10 ore (deși puteți bea de obicei apa, dar verificați cu spitalul dacă nu sunteți sigur). Atunci vi se oferă o băutură cu glucoză.

După ce te-ai odihnit timp de 2 ore, se ia o altă probă de sânge pentru a vedea cum tratează corpul tău cu glucoza.

OGTT se face atunci când sunteți gravidă între 24 și 28 de săptămâni. Dacă ați avut diabet gestațional înainte, vi se va oferi un OGTT mai devreme in timpul sarcinii, la scurt timp după numirea dvs. de rezervare, apoi un alt TTGO de la 24 la 28 de săptămâni în cazul în care primul test este normal.

Aflați mai multe despre un OGTT .

Tratamente pentru diabetul gestațional

Dacă aveți diabet gestațional, șansele de a avea probleme cu sarcina dvs. pot fi reduse controlând nivelul glicemiei.

Vi se va oferi un kit de testare a glicemiei, astfel încât să puteți monitoriza efectele tratamentului.

Nivelul de zahăr din sânge poate fi redus prin schimbarea dietei și a rutinei de exerciții fizice. Cu toate acestea, dacă aceste modificări nu scad suficient nivelul glicemiei, va trebui să luați și medicamente. Aceasta poate fi comprimate sau injecții cu insulină.

Veți fi, de asemenea, mai atent monitorizați în timpul sarcinii și nașterii pentru a verifica eventualele probleme.

Dacă aveți diabet gestațional, cel mai bine este să nașteți înainte de 41 de săptămâni. Inducerea muncii sau o cezariană poate fi recomandată dacă travaliul nu începe în mod natural până în acest moment.

Se poate recomanda livrarea mai devreme dacă există îngrijorări cu privire la sănătatea copilului dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră sau dacă nivelul glicemiei nu a fost bine controlat.

Aflați mai multe despre cum este tratat diabetul gestațional .

Efectele pe termen lung ale diabetului gestațional

Diabetul gestational dispare in mod normal dupa nastere. Dar femeile care au avut-o au mai multe șanse să se dezvolte:

Ar trebui să faceți un test de sânge pentru a verifica diabetul la 6 până la 13 săptămâni de la naștere și o dată în fiecare an, dacă rezultatul este normal.

Consultați medicul dumneavoastră dacă apar simptome de zahăr din sânge de mare, cum ar fi crescut de sete, nevoia de a urina mai des decât de obicei, și o gură uscată – nu așteptați până la următoarea încercare.

Ar trebui să faceți testele chiar dacă vă simțiți bine, deoarece multe persoane cu diabet nu prezintă simptome.

Veți fi, de asemenea, sfătuit despre lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul de a face diabet, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, consumul unei diete echilibrate și exerciții fizice în mod regulat.

Unele cercetări au sugerat că bebelușii mamelor care au avut diabet gestațional ar putea avea mai multe șanse să dezvolte diabet sau să devină obezi mai târziu în viață.

Planificarea sarcinilor viitoare

Dacă ați avut diabet gestațional înainte și intenționați să rămâneți gravidă, asigurați-vă că ați verificat diabetul. Medicul dumneavoastră poate aranja acest lucru.

Dacă aveți diabet, trebuie să vă adresați unei clinici de concepție pre-concepție pentru diabet, pentru a vă asigura că starea dvs. este bine controlată înainte de a rămâne însărcinată.

Citiți mai multe despre diabetul în sarcină .

Dacă aveți o sarcină neplanificată, discutați cu medicul dumneavoastră de familie și spuneți-i că ați avut diabet gestațional în sarcina anterioară.

Dacă testele arată că nu aveți diabet zaharat, vi se va oferi mai devreme de screening in timpul sarcinii (la scurt timp după prima întâlnire moașa) și un alt test de la 24 la 28 de săptămâni în cazul în care primul test este normal.

În mod alternativ, moașa sau medicul dumneavoastră vă poate sugera să testați nivelurile de zahăr din sânge le folosind un dispozitiv de deget intepaturi în același mod ca ai facut in timpul diabetului gestational anterioare.