Calculii biliari

Pietrele biliare sunt pietre mici, de obicei făcute din colesterol, care se formează în vezica biliară. În cele mai multe cazuri, acestea nu provoacă niciun simptom și nu trebuie tratate.

Simptomele calculilor biliari

Calcarele biliare nu au adesea simptome.

Dar dacă o piatră biliară rămâne prinsă într-o deschidere (conductă) din interiorul vezicii biliare, aceasta poate declanșa o durere bruscă și intensă în burtă, care durează de obicei între 1 și 5 ore.

Acest tip de durere abdominală este cunoscută sub numele de colici biliare.

Unele persoane cu calculi biliari pot dezvolta, de asemenea, complicații, cum ar fi inflamația vezicii biliare (colecistită).

Acest lucru poate provoca:

  • durere persistentă
  • îngălbenirea pielii și ochilor (icter)
  • o temperatura mare

Atunci când calculii biliari cauzează simptome sau complicații, este cunoscută sub numele de boală la nivelul pietrelor biliare sau colelitiaza.

Vezica biliară

Vezica biliară este un organ mic, sub formă de pungă, care se găsește sub ficat. Scopul său principal este să păstreze și să concentreze bila.

Bile este un lichid produs de ficat care ajută la digerarea grăsimilor. Este trecut de la ficat în vezica biliară printr-o serie de canale cunoscute sub numele de conducte biliare.

Bilă este păstrată în vezica biliară și, în timp, devine mai concentrată, ceea ce o face mai bună la digerarea grăsimilor.

Bilă de presă ale vezicii biliare în sistemul digestiv atunci când este necesar.

Ce provoacă calculi biliari?

Se calculează că calculii biliari se dezvoltă din cauza unui dezechilibru în componența chimică a bilei din interiorul vezicii biliare.

În cele mai multe cazuri, nivelul de colesterol din bilă devine prea mare și excesul de colesterol se formează în pietre.

Pietrele biliare sunt foarte frecvente. Se estimează că mai mult de 1 din 10 adulți din Marea Britanie prezintă calculi biliari, deși doar o minoritate de oameni prezintă simptome.

Ești mai expus riscului de a dezvolta calculi biliari dacă:

  • supraponderal sau obez
  • femeie (în special dacă ai avut copii)
  • 40 sau mai mult (riscul crește odată cu înaintarea în vârstă)

Tratarea calculilor biliari

Tratamentul este de obicei necesar numai dacă calculii biliari sunt cauzatori:

În aceste cazuri, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală pentru gaura cheii pentru îndepărtarea vezicii biliare.

Această procedură, cunoscută sub numele de colecistectomie laparoscopică , este relativ simplu de efectuat și prezintă un risc scăzut de complicații.

Este posibil să ducă o viață normală fără vezică biliară.

Ficatul tău va produce în continuare bilă pentru a digera alimentele, dar vezica va scurge continuu în intestinul subțire, în loc să se acumuleze în vezica biliară.

perspectivă

Boala Gallstone este, de obicei, ușor tratată cu o intervenție chirurgicală.

Cazurile foarte grave pot pune viața în pericol, în special la persoanele care au deja o sănătate slabă.

Dar deceselor cauzate de boli sunt rare gallstone în Marea Britanie.