Ateroscleroza (arterioscleroza)

Ateroscleroza este o afecțiune potențial gravă în care arterele sunt înfundate cu substanțe grase numite plăci sau aterom.

Aceste plăci determină întărirea și îngustarea arterelor, restricționând fluxul de sânge și alimentarea cu oxigen la organele vitale și cresc riscul de cheaguri de sânge care ar putea bloca fluxul de sânge către inimă sau creier.

Ateroscleroza nu are tendință să prezinte simptome la început și multe persoane nu pot fi conștiente de faptul că le au, dar în cele din urmă poate provoca probleme care pot pune viața în viață, cum ar fi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale , dacă se agravează.

Însă afecțiunea poate fi prevenită în mare măsură cu un stil de viață sănătos, iar tratamentul poate contribui la reducerea riscului de apariție a unor probleme grave.

Riscuri pentru ateroscleroza pentru sănătate

Dacă se lasă să se înrăutățească, ateroscleroza poate duce la o serie de afecțiuni grave cunoscute sub numele de boli cardiovasculare (BCV) . De obicei nu va exista niciun simptom până la apariția BCV.

Tipurile de BCV includ:

Cine prezintă riscul de ateroscleroză

Exact de ce și modul în care arterele sunt înfundate nu este clar.

Se poate întâmpla cu oricine, deși următoarele lucruri vă pot crește riscul:

Nu puteți face nimic în legătură cu unii dintre acești factori, dar abordând lucruri precum o dietă nesănătoasă și o lipsă de exerciții fizice puteți ajuta la reducerea riscului dvs. de ateroscleroză și BCV.

Aflați mai multe despre factorii de risc pentru BCV

Testarea aterosclerozei

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie dacă vă faceți griji, este posibil să aveți un risc ridicat de ateroscleroză.

Dacă aveți vârste cuprinse între 40 și 74 de ani, ar trebui să faceți un control de sănătate la fiecare 5 ani, care va include teste pentru a afla dacă aveți risc de ateroscleroză și BCV.

Medicul dumneavoastră de familie sau asistenta medicală vă pot rezolva nivelul de risc, luând în considerare factori precum:

  • vârsta, sexul și grupul etnic
  • greutatea și înălțimea ta
  • dacă fumezi sau ai fumat anterior
  • dacă aveți antecedente familiale de BCV
  • tensiunea arterială și nivelul colesterolului
  • dacă aveți anumite condiții pe termen lung

În funcție de rezultatul dvs., vi se poate recomanda să faceți schimbări în stilul de viață, luați în considerare să luați medicamente sau să aveți teste suplimentare pentru a verifica ateroscleroza și BCV.

Reduceți riscul de ateroscleroză

Modificarea stilului de viață sănătos poate reduce riscul de a dezvolta ateroscleroză și poate contribui la oprirea agravării.

Principalele moduri de a vă reduce riscul sunt:

Citiți mai multe sfaturi specifice despre prevenirea BCV

Tratamente pentru ateroscleroză

În prezent, nu există tratamente care să poată inversa ateroscleroza, dar schimbările de viață sănătoase sugerate mai sus pot ajuta la oprirea agravării.

Uneori poate fi, de asemenea, recomandat un tratament suplimentar pentru reducerea riscului de probleme precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, cum ar fi: