Sindromul metabolic

Sindromul metabolic este termenul medical pentru o combinație de diabet, hipertensiune arterială (hipertensiune arterială) și obezitate.

Vă pune un risc mai mare de a suferi boli coronariene , accident vascular cerebral și alte afecțiuni care afectează vasele de sânge.

De unul singur, diabetul , hipertensiunea arterială și obezitatea îți pot deteriora vasele de sânge, dar faptul că toate cele 3 sunt împreună periculoase.

Sunt afecțiuni foarte comune care sunt legate, ceea ce explică de ce sindromul metabolic afectează aproximativ 1 din 3 adulți în vârstă de 50 de ani sau mai mari din Marea Britanie.

Simptomele sindromului metabolic

Sindromul metabolic poate fi diagnosticat dacă aveți 3 sau mai multe dintre următoarele simptome:

Cauzele sindromului metabolic

Sindromul metabolic este adesea asociat cu un exces de greutate sau o obezitate și o lipsă de activitate fizică.

Este, de asemenea, legat de rezistența la insulină, care este o caracteristică cheie a diabetului de tip 2 . Nivelurile glicemiei sunt controlate de un hormon numit insulină. Dacă aveți rezistență la insulină, se poate acumula prea multă glucoză în fluxul sanguin.

Șansele dvs. de a dezvolta sindrom metabolic sunt mai mari dacă aveți antecedente familiale de diabet de tip 2 sau dacă ați avut diabet în timpul sarcinii (diabet gestațional) .

Alți factori de risc

Alți factori care îți cresc riscul de a dezvolta sindrom metabolic includ:

Prevenirea sau inversarea sindromului metabolic

Puteți preveni sau inversa sindromul metabolic făcând modificări ale stilului de viață, inclusiv:

Dacă este necesar, un medic poate prescrie medicamente care să vă ajute să vă controlați tensiunea arterială, glicemia și nivelul colesterolului.

Aflați mai multe despre tratarea hipertensiunii arteriale , tratarea diabetului de tip 2 și tratarea colesterolului ridicat .