Osteoartrita

Osteoartrita este o afecțiune care face ca articulațiile să devină dureroase și rigidizate. Este cel mai frecvent tip de artrită în Marea Britanie.

Simptomele artrozei

Principalele simptome ale osteoartritei sunt durerea articulației și rigiditatea și problemele de mișcare a articulației. Unele persoane prezintă, de asemenea, simptome precum: – umflare – tandrețe – zgârietură sau sunet crăpător atunci când deplasați articulațiile afectate

Severitatea simptomelor de osteoartrită poate varia foarte mult de la o persoană la alta și între diferite articulații afectate.

Pentru unele persoane, simptomele pot fi ușoare și pot să vină și să plece. Alți oameni pot întâmpina probleme mai continue și severe, ceea ce îngreunează desfășurarea activităților de zi cu zi.

Aproape orice articulație poate fi afectată de artroză, dar afecțiunea provoacă cel mai adesea probleme la genunchi, șolduri și articulații mici ale mâinilor.

Ar trebui să vă prezentați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente de osteoartrită, astfel încât să poată confirma diagnosticul și să vă prescrie orice tratament necesar.

Citiți mai multe despre simptomele artrozei .

Cauzele artrozei

Ca parte a vieții normale, articulațiile tale sunt expuse la un nivel constant scăzut de deteriorare. În cele mai multe cazuri, corpul tău repară daunele în sine și nu simțiți niciun simptom.

Dar în osteoartrită, cartilajul protector de la capetele oaselor se descompun, provocând durere, umflare și probleme de mișcare a articulației. Se pot dezvolta creșteri osoase, iar zona poate deveni roșie și umflată.

Nu se cunoaște cauza exactă, dar se crede că mai multe lucruri vă crește riscul de a dezvolta osteoartrită, inclusiv:

Diagnosticarea artrozei

Pentru a vă ajuta să determinați dacă aveți osteoartrită, un medic de familie vă va întreba mai întâi despre simptomele dvs. și vă va examina articulațiile.

Un medic poate suspecta artroză dacă:

  • ai varsta de 45 de ani sau mai mare
  • ai dureri articulare care se agravează cu atât îți folosești mai mult articulațiile
  • rigiditatea articulațiilor tale nu este acolo dimineața sau durează mai puțin de 30 de minute

Dacă simptomele dvs. sunt ușor diferite, acest lucru poate indica o altă afecțiune articulară. De exemplu, rigiditatea prelungită a articulațiilor dimineața poate fi un semn al artritei reumatoide .

Alte teste – cum ar fi razele X sau testele de sânge – nu sunt de obicei necesare, dar pot fi utilizate pentru a exclude alte cauze posibile, cum ar fi artrita reumatoidă sau un os fracturat.

Tratarea artrozei

Osteoartrita este o afecțiune pe termen lung și nu poate fi vindecată, dar nu neapărat se înrăutățește în timp și uneori se poate îmbunătăți treptat. O serie de tratamente sunt, de asemenea, disponibile pentru a reduce simptomele.

Simptomele ușoare pot fi uneori gestionate cu măsuri simple, inclusiv:

  • sport regulat
  • pierdeți în greutate dacă sunteți supraponderali
  • purtând încălțăminte adecvată
  • folosind dispozitive speciale pentru a reduce încordarea pe articulații în timpul activităților de zi cu zi

Dacă simptomele dvs. sunt mai severe, este posibil să aveți nevoie de tratamente suplimentare, cum ar fi calmante și un plan de exerciții structurate cu un kinetoterapeut.

Într-un număr mic de cazuri, în care aceste tratamente nu au ajutat sau deteriorarea articulațiilor este deosebit de severă, se poate face o intervenție chirurgicală pentru repararea, întărirea sau înlocuirea unei articulații deteriorate.

Aflați mai multe despre tratarea artrozei .

Trăind cu artroză

Deoarece osteoartrita este o afecțiune pe termen lung, este important să primiți sprijin pentru a vă ajuta să faceți față problemelor cum ar fi mobilitatea redusă și sfaturi cu privire la orice sprijin financiar necesar.

Unii oameni pot găsi de ajutor să vorbească cu medicul de familie sau alții care trăiesc cu artroză, deoarece pot exista întrebări sau griji pe care doriți să le transmiteți.

Aflați mai multe despre viața cu artroză .

Prevenirea osteoartritei

Nu este posibilă prevenirea totală a artrozei. Cu toate acestea, s-ar putea să puteți minimiza riscul de a dezvolta afecțiunea, evitând vătămările și trăind un stil de viață sănătos.

Exercițiu

Evitați exercițiile fizice care vă pun eforturi pe articulații și le forțați să suporte o încărcătură excesivă, cum ar fi alergarea și antrenamentul cu greutatea. În schimb, încercați exerciții precum înotul și ciclismul, unde tensiunea pe articulațiile dvs. este mai controlată.

Încercați să faceți cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată (cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul rapid) în fiecare săptămână, plus exerciții de forță în 2 sau mai multe zile în fiecare săptămână care lucrează grupele musculare majore, pentru a vă menține în general sănătos.

Aflați mai multe despre sănătate și fitness , inclusiv sfaturi despre exerciții simple pe care le puteți face acasă.

Postură

De asemenea, vă poate ajuta să mențineți o postură bună în orice moment și să evitați să rămâneți în aceeași poziție prea mult timp.

Dacă lucrați la un birou, asigurați-vă că scaunul dvs. este la înălțimea corectă și faceți pauze regulate pentru a vă deplasa.

Aflați mai multe despre greșelile și remedierile obișnuite ale posturii .

Pierzând greutate

Să fii supraponderal sau obez crește încordarea pe articulații și riscul de a dezvolta osteoartrită. Dacă aveți un exces de greutate, pierderea în greutate poate ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta afecțiunea.

Folosiți calculatorul de greutate sănătos pentru a afla dacă sunteți supraponderali sau obezi.

Aflați mai multe despre pierderea în greutate .

Vrei să afli mai multe?