Bolile hepatice grase nealcoolice (NAFLD)

Boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) este termenul pentru o serie de afecțiuni cauzate de acumularea de grăsime în ficat. Se observă de obicei la persoanele supraponderale sau obeze.

Un ficat sănătos ar trebui să conțină puțină sau deloc grăsime. Se estimează că până la 1 din fiecare 3 persoane din Marea Britanie are stadii incipiente ale NAFLD, unde există cantități mici de grăsime în ficat.

NAFLD în stadiu precoce nu provoacă, de obicei, niciun rău, dar poate duce la leziuni hepatice grave, inclusiv ciroză , dacă se înrăutățește.

A avea un nivel ridicat de grăsime în ficat este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul , tensiunea arterială ridicată și bolile renale .

Dacă aveți deja diabet, NAFLD vă mărește șansa de a dezvolta probleme cardiace.

Dacă a fost detectat și administrat în stadiu incipient, este posibil să opriți NAFLD să se agraveze și să reduceți cantitatea de grăsime din ficat.

Etapele bolii hepatice grase nealcoolice (NAFLD)

NAFLD se dezvoltă în 4 etape principale.

Cei mai mulți oameni vor dezvolta doar vreodată prima etapă, de obicei fără să-și dea seama.

Într-un număr mic de cazuri, acesta poate progresa și poate duce la afectarea ficatului, dacă nu este detectat și administrat.

Principalele etape ale NAFLD sunt:

  1. ficat gras simplu (steatoza) – o acumulare în mare parte inofensivă de grăsime în celulele ficatului care poate fi diagnosticat numai în timpul testelor efectuate din alt motiv
  2. steatohepatita non-alcoolică (NASH) – o formă mai gravă de NAFLD, unde ficatul s-a inflamat; se estimează că aceasta afectează până la 5% din populația Regatului Unit
  3. fibroza – unde inflamația persistentă provoacă țesuturi cicatrice în jurul ficatului și a vaselor de sânge din apropiere, dar ficatul este în continuare capabil să funcționeze normal
  4. ciroza – stadiul cel mai sever, care apare după ani de inflamație, în care ficatul se micșorează și devine cicatrizat și năprasnic; această afectare este permanentă și poate duce la insuficiență hepatică (unde ficatul încetează să funcționeze corect) și cancer la ficat

Poate dura ani pentru ca fibroza sau ciroza să se dezvolte. Este important să faceți schimbări ale stilului de viață pentru a preveni agravarea stării.

Am riscul bolilor hepatice grase nealcoolice (NAFLD)?

Aveți un risc crescut de NAFLD dacă:

Dar NAFLD a fost diagnosticat la oameni fără niciunul dintre acești factori de risc, inclusiv copii mici.

Deși este foarte asemănător cu boala hepatică legată de alcool (ARLD) , NAFLD nu este cauzată de consumul prea mult de alcool.

Simptomele bolii hepatice grase nealcoolice (NAFLD)

De obicei, nu există simptome ale NAFLD în stadiile incipiente. Probabil nu veți ști că îl aveți dacă nu este diagnosticat în timpul testelor efectuate din alt motiv.

Ocazional, persoanele cu NASH sau fibroză (stadii mai avansate ale NAFLD) pot avea:

Dacă se dezvoltă ciroza (stadiul cel mai avansat), puteți prezenta simptome mai severe, cum ar fi îngălbenirea pielii și albii ochilor (icter) , mâncărimi ale pielii și umflarea picioarelor, gleznelor, picioarelor sau burtei (edem) .

Cum este diagnosticată boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD)

NAFLD este adesea diagnosticat după un test de sânge numit test de funcție hepatică produce un rezultat anormal și alte afecțiuni hepatice, cum ar fi hepatita , sunt excluse.

Însă testele de sânge nu se ridică întotdeauna NAFLD.

Starea poate fi, de asemenea, observată în timpul unei scanări cu ultrasunete a burtei.

Acesta este un tip de scanare în care undele sonore sunt folosite pentru a crea o imagine a interiorului corpului.

Dacă sunteți diagnosticat cu NAFLD, este posibil să fie necesare teste suplimentare pentru a determina ce etapă aveți. Aceasta poate implica un test special de sânge sau un alt tip de scanare cu ultrasunete (Fibroscan).

Unele persoane pot avea nevoie, de asemenea, de o biopsie , unde un eșantion mic de țesut hepatic este prelevat folosind un ac, astfel încât să poată fi analizat într-un laborator.

Copiii și tinerii cu un risc crescut de NAFLD (cei cu diabet de tip 2 sau sindrom metabolic) ar trebui să facă o scanare cu ultrasunete a ficatului la fiecare 3 ani.

Tratamentul bolilor hepatice grase nealcoolice (NAFLD)

Majoritatea persoanelor cu NAFLD nu vor dezvolta probleme grave, dar dacă sunteți diagnosticat cu această afecțiune, este o idee bună să faceți măsuri pentru a nu se agrava.

În prezent nu există medicamente specifice pentru NAFLD, dar alegerea stilului de viață sănătos vă poate ajuta.

Tratamentul poate fi, de asemenea, recomandat pentru afecțiuni asociate (hipertensiune arterială, diabet și colesterol) sau pentru complicații.

Vi se poate recomanda să aveți întâlniri regulate cu medicul dvs. pentru a vă verifica funcția hepatică și pentru a căuta semne ale unor probleme noi.

medicamente

În prezent nu există niciun medicament care să poată trata NAFLD, dar diverse medicamente pot fi utile în gestionarea problemelor asociate afecțiunii.

De exemplu, medicul dumneavoastră poate recomanda medicamentul pentru tratarea hipertensiunii arteriale , tratarea colesterolului ridicat , tratarea diabetului de tip 2 și tratarea obezității .

Transplant de ficat

Dacă dezvolți ciroză severă și ficatul încetează să funcționeze corect, poate fi necesar să fiți pus pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat.

Pentru adulți, timpul mediu de așteptare pentru un transplant de ficat este de 135 de zile pentru transplanturile de la donatorii decedați recent.

Sau poate fi posibil să existe un transplant folosind o secțiune de ficat eliminată de la un donator viu.

Deoarece ficatul se poate regenera, atât secțiunea transplantată, cât și secțiunea rămasă a ficatului donatorului sunt capabile să se redreseze la o dimensiune normală.

Aflați mai multe despre transplanturile de ficat

Lucruri pe care le poți face dacă ai boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD)

Adoptarea unui stil de viață sănătos este principala modalitate de gestionare a NAFLD.

De exemplu, vă poate ajuta:

  • pierdeți în greutate – ar trebui să vizați un IMC între 18,5 și 24,9 (folosiți calculatorul IMC pentru a vă calcula IMC); pierderea a mai mult de 10% din greutatea ta poate îndepărta o parte din grăsime din ficat și poate îmbunătăți NASH dacă ai
  • mâncați o dietă sănătoasă – încercați să aveți o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine și carbohidrați, dar săracă în grăsimi, zahăr și sare; consumul de porții mai mici de alimente poate ajuta și el
  • exerciții fizice în mod regulat – urmăriți să efectuați cel puțin 150 de minute de activitate cu intensitate moderată , cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta , pe săptămână; toate tipurile de exerciții fizice pot ajuta la îmbunătățirea NAFLD, chiar dacă nu pierdeți în greutate
  • Nu mai fumați – dacă fumați, oprirea poate ajuta la reducerea riscului de probleme precum atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale

NAFLD nu este cauzată de alcool, dar băutura poate înrăutăți. Prin urmare, este recomandabil să reduceți sau să încetați consumul de alcool.