TOC

Tulburarea obsesivă compulsivă (TOC) este o afecțiune comună de sănătate mintală în care o persoană are gânduri obsesive și comportamente compulsive.

TOC poate afecta bărbați, femei și copii. Unii oameni încep să aibă simptome devreme, adesea în jurul pubertății , dar de obicei începe în perioada de vârstă adultă.

TOC poate fi deranjant și poate interfera semnificativ cu viața ta, dar tratamentul te poate ajuta să îl ții sub control.

Simptomele tulburării obsesive compulsive (TOC)

Dacă aveți TOC, veți experimenta de obicei gânduri obsesive și comportamente compulsive.

  • O obsesie este un gând, o imagine sau o dorință nedorită și neplăcută care îți intră în mod repetat în minte, provocând sentimente de anxietate, dezgust sau neliniște.
  • O compulsie este un comportament repetitiv sau un act mental pe care simțiți că trebuie să îl faceți pentru a ușura temporar sentimentele neplăcute aduse de gândirea obsesivă.

De exemplu, cineva cu o teamă obsesivă de a fi spânzurat poate simți că trebuie să verifice că toate ferestrele și ușile sunt încuiate de mai multe ori înainte de a putea părăsi casa.

Femeile pot avea uneori TOC în timpul sarcinii sau după nașterea copilului lor. Obsesiile pot include îngrijorarea de a răni copilul sau de a nu steriliza corect sticlele de hrănire. Compulsiile ar putea fi lucruri precum verificarea repetată a copilului că respiră.

Obținerea de ajutor pentru tulburarea obsesivă compulsivă (TOC)

Oamenii cu TOC sunt adesea reticenți să ceară ajutor, deoarece se simt rușinați sau jeniți.

TOC este o stare de sănătate ca oricare alta, deci nu este nimic de care să te simți rușinat sau jenat. A avea TOC nu înseamnă că ești „nebun” și nu e vina ta că îl ai.

Există 2 modalități principale de a obține ajutor:

De asemenea, puteți găsi aplicații și instrumente pentru sănătate mintală în biblioteca de aplicații .

Dacă credeți că un prieten sau membru al familiei poate avea TOC, încercați să le vorbiți despre preocupările dvs. și sugerați-le să obțină ajutor.

Este puțin probabil ca TOC să se îmbunătățească fără un tratament și sprijin adecvat.

Tratamente pentru tulburarea obsesivă compulsivă (TOC)

Există câteva tratamente eficiente pentru TOC care pot ajuta la reducerea impactului pe care îl are asupra vieții tale.

Principalele tratamente sunt:

CBT va avea un efect destul de rapid. Poate dura câteva luni înainte de a observa efectele tratamentului cu ISRS, dar majoritatea oamenilor vor beneficia în cele din urmă.

Dacă aceste tratamente nu ajută, s-ar putea să vi se ofere un SSRI alternativ sau să vi se administreze o combinație de SSRI și CBT.

Unele persoane pot fi trimise la un serviciu specializat de sănătate mintală pentru un tratament suplimentar.

Cauzele tulburării obsesive compulsive (TOC)

Nu este clar care provoacă TOC. O serie de factori diferiți pot juca, inclusiv:

  • istoric familial – ai mai multe șanse de a dezvolta TOC dacă un membru al familiei îl are, posibil din cauza genelor tale
  • diferențe la nivelul creierului – unele persoane cu TOC au zone de activitate neobișnuit de ridicate în creierul lor sau niveluri scăzute ale unei substanțe chimice numită serotonină
  • evenimente de viață – TOC poate fi mai frecventă la persoanele care au fost hărțuite, abuzate sau neglijate și, uneori, începe după un eveniment important de viață, cum ar fi nașterea sau o moarte.
  • personalitate – persoane îngrijite, meticuloase, metodice, cu standarde personale ridicate, pot avea mai multe șanse de a dezvolta TOC, de asemenea, persoane care sunt în general destul de anxioase sau au un sentiment foarte puternic de responsabilitate față de ei înșiși și de ceilalți

Grupuri de sprijin

Trăirea cu TOC poate fi dificilă. În plus, pentru a primi ajutor medical, s-ar putea să găsiți că ajută să contactați un grup de asistență sau alte persoane cu TOC pentru informații și sfaturi.

Următoarele site-uri web pot fi surse utile de sprijin:

OCD Action, OCD-UK și TOP UK vă pot informa, de asemenea, despre orice grupuri de asistență locală din zona dvs.

Informație:

Ghid de îngrijire și asistență socială

Ghidul de asistență socială și asistență oferă sfaturi despre locul în care puteți obține sprijin dacă:

  • au nevoie de ajutor în ceea ce privește viața de zi cu zi din cauza bolilor sau a dizabilității
  • îngrijește cuiva în mod regulat, deoarece este bolnav, în vârstă sau cu dizabilități, inclusiv membrii familiei