Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) – Reacții adverse

Efectele secundare ale inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS) pot fi dificile la început, dar majoritatea se îmbunătățesc în timp.

În general, ISRS sunt mai bine tolerate decât majoritatea celorlalte tipuri de antidepresive . Majoritatea oamenilor vor experimenta doar câteva reacții adverse ușoare atunci când le luați.

Este important să persistați cu tratamentul, chiar dacă sunteți afectat de reacții adverse, deoarece va dura câteva săptămâni înainte de a începe să beneficiați de tratament. Cu timpul, ar trebui să descoperiți că beneficiile tratamentului depășesc problemele legate de reacțiile adverse.

De obicei, veți vedea medicul dumneavoastră la fiecare câteva săptămâni când începeți să luați ISRS pentru a discuta cât de bine funcționează medicamentul. Cu toate acestea, puteți contacta medicul dvs. în orice moment dacă aveți reacții adverse deosebit de supărătoare sau persistente.

Pentru informații despre efectele secundare ale unui anumit SSRI, verificați prospectul care conține medicamentele dumneavoastră.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse comune ale SSRI-urilor pot include:

Aceste reacții adverse ar trebui să se îmbunătățească în timp, deși unele – cum ar fi problemele sexuale – pot persista.

Efecte secundare mai puțin frecvente

Efectele secundare mai puțin frecvente ale SSRI-urilor pot include:

Vorbiți cu medicul dumneavoastră sau mergeți imediat la cel mai apropiat spital dacă vomitați sânge, dacă aveți sânge în scaun sau aveți probleme la pipă.

Sindromul serotoninei

Sindromul de serotonină este un set neobișnuit, dar potențial grav, de efecte secundare legate de ISRS.

Sindromul serotoninei apare atunci când nivelurile unei substanțe chimice din creierul tău numite serotonină devin prea mari. De obicei, este declanșat atunci când luați un SSRI în combinație cu un alt medicament (sau o substanță) care crește, de asemenea, nivelurile de serotonină, cum ar fi un alt antidepresiv sau sunătoare.

Simptomele sindromului serotoninei pot include:

 • confuzie
 • agitaţie
 • răsucire musculară
 • transpiraţie
 • tremurături
 • diaree

Dacă aveți aceste simptome, ar trebui să încetați să luați medicația și să solicitați imediat sfatul medicului dumneavoastră de familie sau specialistului. Dacă acest lucru nu este posibil, sunați la 111 .

Printre simptomele sindromului serotonin sever se numără:

Dacă dumneavoastră sau cineva care cunoașteți prezentați simptome ale sindromului serotoninei severe, solicitați imediat asistență medicală de urgență apelând la 112 și solicitați o ambulanță.

Hiponatremia

Persoanele în vârstă care iau ISRR pot avea o scădere severă a nivelului de sodiu (sare) cunoscut sub numele de hiponatremie. Acest lucru poate duce la acumularea de lichid în interiorul celulelor corpului, care poate fi periculos.

Acest efect secundar apare deoarece SSRI-urile pot bloca efectele unui hormon care ajută la reglarea nivelului de sodiu și lichid din organism. Persoanele în vârstă sunt vulnerabile, deoarece nivelul de lichid devine mai dificil pentru reglare.

Hiponatremia ușoară poate provoca simptome similare cu depresia sau cu efectele secundare ale ISRS, precum:

 • simtindu-se bolnav
 • durere de cap
 • dureri musculare
 • apetit redus
 • confuzie

Hiponatremia mai severă poate provoca următoarele simptome:

Cele mai grave cazuri de hiponatremie vă pot determina să opriți respirația sau să intrați în comă .

Dacă bănuiți că dumneavoastră sau cineva în îngrijire aveți hiponatremie ușoară, apelați la medicul dumneavoastră pentru sfaturi și încetați să mai luați SSRI-uri deocamdată. Dacă bănuiți hiponatremie severă, sună la 112 pentru a solicita o ambulanță.

Hiponatremia poate fi tratată prin alimentarea unei soluții de sodiu în organism printr-un picurare intravenoasă.

Gândurile de sinucidere

Unii oameni au gânduri sinucigașe și dorința de a se auto-face rău atunci când iau pentru prima dată SSRI. Tinerii sub 25 de ani par în special în pericol.

Contactați medicul de familie sau mergeți imediat la spital dacă aveți gânduri de a vă ucide sau de a vă face rău în orice moment în timp ce luați SSRI.

Poate fi util să spuneți unei rude sau unui prieten apropiat că ați început să luați antidepresive și să le rugați să citească prospectul care vine cu medicația dumneavoastră. Roagă-i să-ți spună dacă ei cred că simptomele tale se agravează sau dacă sunt îngrijorați de modificările comportamentului tău.

Raportarea efectelor secundare

Schema Cartonașului Galben vă permite să raportați reacțiile adverse suspectate de la orice tip de medicament pe care îl luați. Este condus de agenția de supraveghere a siguranței medicamentelor, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA) .