Antidepresive

Antidepresivele sunt un tip de medicament utilizat pentru tratarea depresiei clinice .

De asemenea, pot fi utilizate pentru a trata o serie de alte afecțiuni, inclusiv:

Antidepresivele sunt, de asemenea, folosite uneori pentru a trata persoanele cu dureri pe termen lung (cronice).

Citiți mai multe despre utilizarea antidepresivelor .

Cum funcționează antidepresivele

Nu se știe exact cum funcționează antidepresivele.

Se crede că funcționează prin creșterea nivelului de substanțe chimice din creier numite neurotransmițători. Anumiți neurotransmițători, precum serotonina și noradrenalina, sunt legați de dispoziție și emoție.

Neurotransmițătorii pot afecta, de asemenea, semnalele de durere trimise de nervi, ceea ce poate explica de ce unii antidepresive pot ajuta la ameliorarea durerii pe termen lung.

În timp ce antidepresivele pot trata simptomele depresiei, acestea nu abordează întotdeauna cauzele acesteia. Acesta este motivul pentru care sunt utilizate de obicei în combinație cu terapia pentru a trata depresia mai severă sau alte afecțiuni de sănătate mintală.

Cât de eficiente sunt antidepresivele?

Cercetările sugerează că antidepresivele pot fi utile pentru persoanele cu depresie moderată sau severă.

Studiile au arătat că sunt mai buni decât placebo („medicament manechin”) pentru persoanele cu aceste afecțiuni.

De obicei, nu sunt recomandate pentru depresie ușoară, cu excepția cazului în care alte tratamente precum terapia nu au ajutat.

Colegiul Regal de Psihiatri estimează că 50 până la 65% dintre persoanele tratate cu un antidepresiv pentru depresie vor înregistra o îmbunătățire, comparativ cu 25 – 30% dintre cei care iau un placebo.

Dozele și durata tratamentului

Antidepresivele sunt luate de obicei sub formă de tabletă. Când li se va prescrie, veți începe cu cea mai mică doză posibilă, considerată necesară pentru a vă îmbunătăți simptomele.

Antidepresivele trebuie de obicei luate timp de 1 sau 2 săptămâni (fără să lipsească o doză) înainte de a începe să se simtă beneficiul. Este important să nu încetați să le luați dacă apar unele reacții adverse ușoare devreme, deoarece aceste efecte se elimină rapid.

Dacă luați un antidepresiv timp de 4 săptămâni fără a simți niciun beneficiu, adresați-vă medicului dumneavoastră de familie sau specialistului în sănătate mintală. Vă recomandă să vă măriți doza sau să încercați un medicament diferit.

Un curs de tratament durează de obicei cel puțin 6 luni. Unele persoane cu depresie recurentă pot fi sfătuite să le ia la nesfârșit.

Citiți mai multe despre dozele antidepresive .

Efecte secundare

Diferite antidepresive pot avea o serie de efecte secundare diferite. Verificați întotdeauna prospectul care conține medicamentul dvs. pentru a vedea care sunt efectele secundare posibile.

Cele mai frecvente reacții adverse ale antidepresivelor sunt de obicei ușoare. Efectele secundare ar trebui să se îmbunătățească în câteva zile sau săptămâni după tratament, deoarece organismul se obișnuiește cu medicamentul.

Citiți mai multe despre:

Venind antidepresive

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a opri administrarea de antidepresive. Este important să nu încetați să luați antidepresive brusc.

După ce sunteți gata să eliminați antidepresive, medicul vă va recomanda, probabil, reducerea dozei treptat peste câteva săptămâni – sau mai mult, dacă le luați de mult timp.

Acest lucru este pentru a preveni orice simptome de retragere pe care le-ar putea avea ca reacție la eliberarea medicamentului.

Tipuri de antidepresive

Există mai multe tipuri diferite de antidepresive.

Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)

ISRS sunt tipul de antidepresive cel mai prescris. De obicei, sunt preferați față de alte antidepresive, deoarece provoacă mai puține efecte secundare. De asemenea, o supradoză este mai puțin probabilă să fie gravă.

Fluoxetina este probabil cel mai cunoscut SSRI (vândut sub numele de brand Prozac). Alte SSRI includ citalopram (Cipramil), paroxetină (Seroxat) și sertralină (Lustral).

Inhibitori ai recaptării serotoninei-noradrenalinei (SNRI)

SNRI-urile sunt similare cu SSRI-urile. Au fost concepute pentru a fi un antidepresiv mai eficient decât SSRI-urile. Cu toate acestea, dovada că SNRI sunt mai eficiente în tratarea depresiei este incertă. Se pare că unii oameni răspund mai bine la ISRS, în timp ce alții răspund mai bine la SNRI.

Exemple de SNRI includ duloxetină (Cymbalta și Yentreve) și venlafaxină (Efexor).

Noradrenalină și antidepresive serotonergice specifice (NASSAs)

NASSA-urile pot fi eficiente pentru unele persoane care nu sunt în măsură să ia SSRI-uri. Efectele secundare ale NASSAs sunt similare cu cele ale SSRI-urilor, dar se crede că acestea pot cauza mai puține probleme sexuale. Cu toate acestea, de asemenea, pot provoca mai mult somnolență la început.

Principala NASSA prescrisă în Marea Britanie este mirtazapina (Zispin).

Antidepresive triciclice (TCA)

TCA-urile sunt un tip mai vechi de antidepresive. De obicei, nu mai sunt recomandate ca prim tratament pentru depresie, deoarece pot fi mai periculoase dacă se administrează o supradoză. De asemenea, provoacă efecte secundare mai neplăcute decât SSRI-urile și SNRI-urile.

Uneori fac excepții pentru persoanele cu depresie severă care nu răspund la alte tratamente. TCA-urile pot fi, de asemenea, recomandate pentru alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi TOC și tulburări bipolare.

Exemple de TCAs includ amitriptilina (Tryptizol), clomipramina (Anafranil), imipramina (Tofranil), lofepramina (Gamanil) și nortriptilina (Allegron).

Unele tipuri de TCA, cum ar fi amitriptilina, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata durerile nervoase cronice.

Inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAI)

MAOI sunt un tip mai vechi de antidepresive care sunt rareori utilizate în zilele noastre.

Acestea pot provoca reacții adverse potențial grave, deci trebuie prescrise doar de un medic specialist.

Exemple de IMAI includ tranilcipromina, fenelzina și izocarboxazidul.

Alte tratamente pentru depresie includ terapii de vorbire, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală (CBT) .

Din ce în ce mai mult, persoanele cu depresie moderată până la severă sunt tratate folosind o combinație de antidepresive și CBT. Antidepresivele acționează rapid în reducerea simptomelor, în timp ce CBT are nevoie de timp pentru a face față cauzelor depresiei și modalităților de depășire a acesteia.

De asemenea, s-a dovedit că exercițiile fizice regulate sunt utile pentru cei cu depresie ușoară.

Citiți mai multe despre alternative la antidepresive .


Schema de cartonaș galben

Schema Cartonașului Galben vă permite să raportați reacțiile adverse suspectate de la orice tip de medicament pe care îl luați. Este condus de un agent de pază cu privire la siguranța medicamentelor numit Agenția de reglementare a medicamentelor și a serviciilor de sănătate (MHRA)

Consultați site-ul Schemei Cartonașului Galben pentru mai multe informații.