Anxietatea socială (fobia socială)

Tulburarea de anxietate socială, numită și fobie socială, este o teamă de durată și copleșitoare de situații sociale.

Este o problemă comună care începe de obicei în perioada adolescenței.

Pentru unii se îmbunătățește odată cu înaintarea în vârstă, deși pentru mulți nu dispare singură.

Poate fi foarte chinuitor și poate avea un impact mare asupra vieții tale, dar există modalități de a te ajuta să te descurci cu asta.

Simptome de anxietate socială

Anxietatea socială este mai mult decât timiditate. Este o frică intensă, care nu dispare și afectează activitățile de zi cu zi, încrederea în sine, relațiile și viața de muncă sau de școală.

Uneori, mulți oameni se îngrijorează de situațiile sociale, dar cineva cu anxietate socială se simte prea îngrijorat înainte, în timpul și după ele.

Este posibil să aveți anxietate socială dacă:

Multe persoane cu anxietate socială au și alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia , tulburarea de anxietate generalizată sau tulburarea dismorfică a corpului .

Când să obțineți ajutor pentru anxietatea socială

Este o idee bună să vezi un medic de familie dacă crezi că ai anxietate socială, mai ales dacă are un impact mare asupra vieții tale.

Este o problemă comună și există tratamente care vă pot ajuta.

Solicitarea de ajutor poate fi dificilă, dar un medic de familie va fi conștient de faptul că mulți oameni se luptă cu anxietatea socială și vor încerca să te pună în largul tău.

Te vor întreba despre sentimentele, comportamentele și simptomele tale pentru a afla despre anxietatea ta în situații sociale.

Dacă ei cred că ai putea avea anxietate socială, vei fi trimis la un specialist în sănătate mintală pentru a avea o evaluare completă și pentru a vorbi despre tratamente.

Puteți, de asemenea, să vă referiți direct la terapii psihologice (vorbitoare) pe , fără a vedea un medic primar.

Lucruri pe care le poți încerca să depășești anxietatea socială

Auto-ajutor probabil nu îți va vindeca anxietatea socială, dar o poate reduce și este posibil să găsești un prim pas util înainte de a încerca alte tratamente.

Următoarele sfaturi vă pot ajuta:

  • încercați să înțelegeți mai multe despre anxietatea dvs. – gândiți-vă ce vă trece prin minte și cum vă comportați în anumite situații sociale pentru a vă ajuta să vă faceți o idee mai clară despre problemele pe care doriți să le abordați
  • înlocuiți-vă convingerile nerealiste cu altele mai raționale – de exemplu, dacă simțiți că o situație socială a mers prost, gândiți-vă dacă există fapte care să susțină acest lucru sau dacă presupuneți doar ce este mai rău
  • nu vă gândiți prea mult la modul în care vă văd alții – acordați atenție altor persoane în schimb și amintiți-vă că simptomele dvs. de anxietate nu sunt atât de evidente pe cât ați putea crede
  • Începeți să faceți activități pe care le evitați în mod normal – acest lucru poate fi dificil la început, așa că începeți cu ținte mici și lucrați către activități mai temute treptat

S-ar putea să vă fie util să citiți un ghid de auto-ajutor pentru anxietatea socială pentru mai multe detalii.

Puteți asculta un podcast util despre controlul anxietății de la un specialist de specialitate în anxietate.

De asemenea, puteți găsi aplicații și instrumente pentru sănătate mintală în Biblioteca de aplicații .

Tratamente pentru anxietatea socială

O serie de tratamente sunt disponibile pentru anxietatea socială.

Principalele opțiuni sunt:

În general, CBT este considerat cel mai bun tratament, dar alte tratamente pot fi utile dacă nu funcționează sau nu doriți să îl încercați. Unii oameni trebuie să încerce o combinație de tratamente.

Grupuri de sprijin

Există mai multe organizații de caritate, grupuri de sprijin și forumuri online pentru persoanele cu anxietate socială și alte tulburări de anxietate, inclusiv:

Anxietatea socială la copii

Anxietatea socială poate afecta și copiii.

Semnele anxietății sociale la un copil includ:

  • plângând mai mult decât de obicei
  • avand frecventa de tantaruri
  • evitarea interacțiunii cu alți copii și adulți
  • frica de a merge la școală sau de a participa la activități la clasă, spectacole școlare și evenimente sociale
  • nu a cerut ajutor la școală
  • fiind foarte dependenți de părinți sau îngrijitori

Vorbeste cu un medic de familie daca esti ingrijorat pentru copilul tau. Te vor întreba despre problemele copilului tău și le vor vorbi despre cum se simt.

Tratamentele pentru anxietatea socială la copii sunt similare cu cele pentru adolescenți și adulți, deși medicamentele nu sunt utilizate în mod normal.

Terapia va fi adaptată la vârsta copilului dvs. și va implica adesea ajutor din partea dvs.

Vi se va putea oferi materiale de instruire și auto-ajutor pentru a le utiliza între sesiuni. Poate avea loc și într-un grup mic.