Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) – Precauții

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) nu sunt potriviți pentru toată lumea. Ele pot cauza probleme dacă aveți alte condiții de sănătate sau dacă sunt luate alături de alte medicamente.

Unele dintre problemele dvs. și medicul dvs. trebuie să țineți cont atunci când luați ISRS sau când luați în considerare utilizarea acestora, includ:

Conditii medicale

Este posibil ca SSRI-urile să nu fie adecvate dacă aveți oricare dintre următoarele condiții:

  • tulburare bipolară și sunteți într-o fază maniacală (o perioadă de dispoziție extrem de excitabilă), deși pot fi utile pentru fazele depresive
  • o tulburare de sângerare, cum ar fi hemofilia
  • diabet de tip 1 sau diabet de tip 2
  • epilepsie – SSRI-urile trebuie luate numai dacă epilepsia este bine controlată și ar trebui oprite dacă epilepsia se agravează
  • glaucom cu unghi îngust
  • probleme grave la rinichi, ficat sau inimă

Este posibil ca SSRI-urile să fie folosite cu precauție sau deloc dacă aveți una dintre aceste afecțiuni, deoarece medicamentele ar putea crește șansa de a suferi reacții adverse grave.

graviditate

Dacă sunteți gravidă și credeți că puteți fi deprimat, ar trebui să discutați despre riscurile și beneficiile utilizării ISRS cu medicul dumneavoastră. Dacă se recomandă ISRS, de obicei, vi se va prescrie fluoxetină, citalopram sau sertralină, deoarece se crede că acestea sunt relativ sigure de utilizat.

De asemenea, trebuie să vă adresați medicului pentru sfaturi dacă rămâneți gravidă în timp ce luați ISRS.

Ca măsură de precauție, SSRI-urile nu sunt de obicei recomandate în timpul sarcinii, în special în primele 3 luni (primul trimestru). Acest lucru se datorează faptului că poate exista un risc pentru copil.

Cu toate acestea, se pot face excepții dacă riscul prezentat de depresie (sau de o altă afecțiune de sănătate mintală) depășește riscurile potențiale ale tratamentului.

Posibilele riscuri de administrare a ISRS în timpul sarcinii includ:

  • pierderea sarcinii
  • defecte de naștere care afectează inima copilului ( boli cardiace congenitale )
  • copilul fiind născut cu o afecțiune rară numită hipertensiune pulmonară persistentă la nou-născut (PPHN), care provoacă probleme de respirație și circulație

Alaptarea

Dacă vi se recomandă ISRS atunci când alăptați, paroxetină sau sertralină sunt de obicei recomandate și sunt considerate sigure de utilizat.

Cu toate acestea, alte SSRI pot fi utilizate dacă se crede că beneficiile tratamentului și beneficiile alăptării copilului depășesc riscurile potențiale.

Copii și tineri

ISR-urile nu sunt, de obicei, recomandate copiilor și tinerilor cu vârsta sub 18 ani, deoarece există dovezi ale unui risc crescut de auto-vătămare și gânduri despre sinucidere în această grupă de vârstă.

Există, de asemenea, îngrijorari că utilizarea ISRS ar putea afecta dezvoltarea creierului la copii și tineri.

Cu toate acestea, copiilor și tinerilor sub vârsta de 18 ani li se poate oferi un SSRI dacă terapiile vorbitoare, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală (CBT) , singuri nu au ajutat. În astfel de cazuri, un SSRI va fi prescris numai pe lângă terapia de vorbire, iar tratamentul trebuie supravegheat de un psihiatru (un medic specializat în tratarea afecțiunilor de sănătate mintală).

Dacă este recomandat un SSRI, fluoxetina este de obicei prima alegere.

Mașini de conducere și operare

Unele ISRS pot provoca amețeli , somnolență și vedere încețoșată, în special atunci când începeți să le luați.

Dacă prezentați aceste simptome, nu ar trebui să conduceți sau să folosiți unelte și utilaje grele. Simptomele ar trebui să fie temporare, dar adresați-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteți sigur.

Interacțiuni cu alte medicamente

ISRS-urile pot reacționa imprevizibil cu anumite alte medicamente (cunoscute sub numele de „interacțiune”), potențând astfel creșterea riscului de reacții adverse, cum ar fi sângerare sau o problemă cunoscută drept „sindromul serotoninei”.

Unele dintre medicamentele care pot interacționa cu unele SSRI includ:

Cu toate acestea, aceasta nu este o listă exhaustivă a tuturor medicamentelor care pot interacționa cu SSRI-urile și nu toate aceste interacțiuni se aplică tuturor tipurilor de ISRS.

Întotdeauna trebuie să vă asigurați că citiți cu atenție prospectul cu informații despre pacient care este livrat cu medicamentul SSRI pentru a vedea dacă există medicamente pe care trebuie să le evitați. Dacă aveți îndoieli, farmacistul sau medicul dumneavoastră ar trebui să vă poată sfătui.

Interacțiuni cu mâncare și băutură

De obicei, alcoolul nu este recomandat dacă luați un ISRS, deoarece poate crește somnolența pe care o puteți experimenta și poate înrăutăți sentimentele de depresie.

SSRI, fluvoxamina, este, de asemenea, cunoscut pentru a îmbunătăți efectele cofeinei, astfel încât persoanele care beau cantități mari de cofeină pot prezenta simptome neplăcute, cum ar fi palpitații , senzație de rău, neliniște și insomnie .

Prin urmare, ar trebui să evitați să beți cantități mari de băuturi cofeinizate, precum ceai, cafea, băuturi energizante și cola, în timp ce luați fluvoxamină.

sunătoare

Sunătoare este un remediu popular pe bază de plante promovat pentru tratamentul depresiei.

Deși există unele dovezi că sunătoare poate ajuta la o depresie ușoară până la moderată, mulți experți sfătuiesc să o folosească, deoarece cantitatea de ingredient activ poate varia semnificativ și nu poți fi niciodată sigur ce efect va avea asupra ta.

Consumul de sunătoare alături de ISRS poate provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate.