Probleme de ejaculare

Problemele de ejaculare sunt probleme sexuale frecvente la bărbați.

Cele trei tipuri principale de probleme de ejacualizare sunt:

 • ejacularea precoce
 • ejacularea întârziată
 • ejaculare retrogradă

Dacă aveți o problemă persistentă cu ejacularea, vizitați medicul dumneavoastră de familie, care va discuta problema cu dvs. și vă poate examina sau vă va consulta la un specialist.

Ejacularea prematură

Ejacularea precoce este cea mai frecventă problemă de ejaculare. Este locul în care masculul ejaculează prea repede în timpul actului sexual.

Un studiu privind 500 de cupluri din 5 țări diferite a constatat că timpul mediu necesar ejaculării în timpul actului sexual a fost de aproximativ 5 minute și jumătate. Cu toate acestea, fiecărui cuplu trebuie să decidă dacă sunt mulțumiți de timpul petrecut – nu există o definiție a duratei sexului.

Episoadele ocazionale de ejaculare precoce sunt frecvente și nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă descoperiți că aproximativ jumătate din încercările dvs. de sex duc la ejaculare precoce, ar putea ajuta la tratament.

Cauzele ejaculării precoce

Diversi factori psihologici și fizici pot determina un om să experimenteze brusc ejacularea prematură.

Cauzele fizice comune includ:

Cauzele psihologice comune includ:

 • depresiune
 • stres
 • probleme de relație
 • anxietate cu privire la performanțele sexuale (în special la începutul unei noi relații sau când un bărbat a avut probleme anterioare cu performanțele sexuale)

Este posibil, dar mai puțin obișnuit, ca un bărbat să fi avut întotdeauna o ejaculare precoce de la a deveni activ sexual. O serie de cauze posibile sunt:

 • condiționare – este posibil ca experiențele sexuale timpurii să influențeze comportamentele sexuale viitoare. De exemplu, dacă un adolescent se condiționează să ejaculeze rapid pentru a nu fi prins să se masturbeze, s-ar putea să fie mai târziu dificil să rupă obiceiul
 • o experiență sexuală traumatică din copilărie – aceasta poate varia de la a fi prins masturbându-se până la abuz sexual
 • o educație strictă și credințe despre sex
 • motive biologice – unii bărbați pot găsi că penisul lor este mai sensibil

Tratarea ejaculării precoce

Există o serie de lucruri pe care le poți încerca înainte de a solicita ajutor medical.

Măsuri pe care le poți încerca singur

Uneori poate ajuta la:

 • masturbați-vă cu o oră sau 2 înainte de a face sex
 • folosiți un prezervativ gros pentru a ajuta la scăderea senzației
 • respirați adânc pentru a opri scurt reflexul ejaculator (un reflex automat al corpului în timpul căruia se produce ejacularea)
 • face sex cu partenerul deasupra (pentru a le permite să se îndepărteze atunci când ești aproape de a ejacula)
 • fă pauze în timpul sexului și gândește-te la ceva plictisitor

Terapia cuplurilor

Dacă vă aflați într-o relație de lungă durată, puteți beneficia de terapia cuplurilor. În cadrul acestor sesiuni, terapeutul va:

 • încurajați cuplurile să exploreze orice probleme de relație pe care le au și să le oferiți sfaturi despre rezolvarea lor
 • arată tehnicile de cuplu care te pot ajuta să „dezlipești” obiceiul ejaculării precoce (cele 2 cele mai populare tehnici sunt tehnicile de „stoarcere” și „stop-go”)

În tehnica de stoarcere, partenerul tău te masturbează, dar se oprește înaintea punctului de ejaculare și stoarce capul penisului între 10 până la 20 de secunde. Au dat apoi drumul și așteaptă încă 30 de secunde înainte de a relua masturbarea. Acest proces se realizează de mai multe ori înainte de ejaculare.

Tehnica stop-go este similară, dar partenerul tău nu îți stoarce penisul. Odată ce vă simțiți mai încrezător cu privire la întârzierea ejaculării, dumneavoastră și partenerul dvs. puteți începe să faceți sex, oprindu-vă și începând după cum este necesar.

Aceste tehnici pot suna simple, dar necesită multă practică.

Antidepresive (SSRI)

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt concepute pentru a trata depresia, dar întârzie și ejacularea. SSRI-urile utilizate în acest scop includ:

Unii bărbați pot avea o îmbunătățire imediat ce începe tratamentul. Cu toate acestea, va trebui să luați medicamentul timp de 1 până la 2 săptămâni înainte de a observa efectele complete.

Efectele secundare ale ISRS sunt de obicei ușoare și ar trebui să se îmbunătățească după 2 până la 3 săptămâni. Ei includ:

Citiți mai multe despre efectele secundare ale SSRI-urilor .

Dapoxetine

Un SSRI special conceput pentru tratarea ejaculării precoce, cunoscut sub numele de dapoxetină (Priligy), a fost acum autorizat în Marea Britanie. Autoritățile locale ale pot alege să le prescrie pe .

Acționează mult mai rapid decât SSRI-urile menționate mai sus și poate fi folosit „la cerere”. De obicei, vi se va recomanda să o luați între 1 și 3 ore înainte de sex, dar nu mai mult de o dată pe zi.

Răspunsul dvs. la tratament va fi apoi revizuit după 4 săptămâni (sau după 6) și din nou la fiecare 6 luni.

Dapoxetina nu este potrivită pentru toți bărbații diagnosticați cu ejaculare prematură. De exemplu, nu este recomandat pentru unii bărbați cu probleme de inimă, rinichi și ficat. De asemenea, poate interacționa cu alte medicamente, cum ar fi alte antidepresive.

Reacțiile adverse frecvente includ:

 • dureri de cap
 • ameţeală
 • simtindu-se bolnav

Inhibitori ai fosfodiesterazei-5

Inhibitorii fosfodiesterazei-5, cum ar fi sildenafil (vândut sub numele de Viagra), sunt o clasă de medicamente utilizate pentru tratarea disfuncției erectile. Cercetările au descoperit că ar putea ajuta și la ejacularea precoce.

Din cauza modificărilor în reglementări, nu mai aveți nevoie de rețetă pentru a obține sildenafil. Dar va trebui să aveți o consultație cu farmacistul pentru a vă asigura că este sigur să o luați.

Citiți mai multe despre sildenafil, inclusiv informații despre cum și când să îl luați .

Anestezice și prezervative topice

Utilizarea anestezicelor topice, cum ar fi lidocaina sau prilocaina, poate ajuta, dar poate fi transferată și absorbită în vagin, determinând scăderea senzației. Prezervativele pot fi, de asemenea, utilizate și sunt eficiente, în special atunci când sunt combinate cu anestezie locală.

Ejaculare întârziată

Epilarea cu întârziere (tulburare orgasmică masculină) se clasifică în:

 • suferind o întârziere semnificativă înainte de ejaculare
 • fiind incapabil să ejaculeze deloc, chiar dacă bărbatul dorește și erecția lui este normală

Este posibil să aveți întârziat ejacularea dacă:

 • simți o întârziere repetată și nedorită înainte de ejaculare care durează 30 până la 60 de minute
 • nu ești în stare să ejaculezi cel puțin jumătate de ori când faci sex

Cauzele ejaculării întârziate

La fel ca ejacularea precoce, ejacularea întârziată poate fi cauzată de factori psihologici și fizici.

Posibile cauze psihologice ale ejaculării întârziate sunt similare cu cele ale ejaculării precoce – de exemplu, traume sexuale precoce, creștere strictă, probleme de relație, stres sau depresie.

Cauzele fizice ale ejaculării întârziate includ:

Multe medicamente sunt cunoscute pentru a provoca ejacularea întârziată, inclusiv:

 • antidepresive , în special inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS)
 • medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale , cum ar fi beta-blocante
 • antipsihotice , utilizate pentru tratarea episoadelor de psihoză
 • relaxante musculare, cum ar fi balcofen, care este utilizat pe scară largă pentru a trata bolile neuronilor motorii și scleroza multiplă
 • calmante puternice , cum ar fi metadona (care este, de asemenea, utilizat pe scară largă pentru a trata persoanele dependente de heroină)

Epilarea întârziată poate începe brusc să se întâmple după ce anterior nu a avut probleme, sau (mai puțin frecvent), bărbatul a avut întotdeauna experiență.

Poate apărea în toate situațiile sexuale sau doar în anumite situații. De exemplu, s-ar putea să ejaculezi normal când te masturbezi, dar nu în timpul sexului. Atunci când ejacularea apare numai în anumite situații, de obicei există o cauză psihologică.

Tratarea ejaculării întârziate

Terapia sexuală

Terapia sexuală este o formă de consiliere care folosește o combinație de psihoterapie și modificări structurate în viața sexuală. Acest lucru poate ajuta la creșterea sentimentului de plăcere în timpul sexului și poate ajuta la ejacularea mai ușoară.

Unele grupuri de comandă clinică (CCG) oferă un serviciu de terapie sexuală pe . Disponibilitatea poate varia foarte mult în funcție de locul în care locuiți.

De asemenea, puteți plăti în privat. Prețurile pe sesiune sunt în jur de 50 – 80 GBP. Site-ul Colegiului Terapeuților pentru relații sexuale și relații oferă informații despre terapeuți sexuali privați și cum să găsești un terapeut în zona ta locală .

Serviciul de consiliere în relații Relate oferă, de asemenea, terapie sexuală la mai multe centre. Va trebui să plătiți pentru fiecare sesiune.

În timpul terapiei sexuale, veți avea ocazia să discutați despre orice problemă emoțională sau psihologică legată de sexualitatea și relația voastră, într-un mod non-judecător.

Activitățile pot fi, de asemenea, recomandate să încercați acasă în timp ce faceți relații sexuale cu partenerul (nu trebuie să vi se solicite niciodată să participați la activități sexuale în timpul unei ședințe cu terapeutul).

Acestea pot include:

 • vizionarea de videoclipuri și reviste erotice înainte de a face sex pentru a crește sentimentul de stimulare
 • fanteziile erotice și „jocurile sexuale” pentru a face dragostea ta mai captivantă
 • folosind creme lubrifiante sau jeleuri, pentru a face actul fizic al sexului mai confortabil și relaxant
 • folosind ajutoare sexuale, cum ar fi vibratoarele, pentru a crește plăcerea

Citiți mai multe informații despre ce poate face un terapeut .

Comutarea medicamentului

Există o serie de medicamente care pot fi utilizate dacă se crede că ISRS sunt responsabile de a provoca ejacularea întârziată. Acestea includ:

 • amantadina – proiectată inițial pentru tratarea infecțiilor virale
 • buproprion – de obicei prescris pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat
 • yohimbina – proiectată inițial pentru tratarea disfuncției erectile

Acestea ajută la blocarea unora dintre efectele chimice ale ISRS care pot contribui la ejacularea întârziată.

Alcool și droguri

Utilizarea greșită a alcoolului și consumul de droguri pot fi cauze subiacente separate ale ejaculării întârziate, astfel încât abordarea acestor probleme poate fi de ajutor.

Citiți mai multe despre obținerea de ajutor pentru consumul de alcool și consumul de droguri .

Pseudoefedrina

Se pot încerca comprimate pseudoefedrine, dar acestea trebuie să fie prescrise „off-label”. Aceasta înseamnă că medicamentul arată o promisiune în tratarea ejaculării întârziate, dar nu a fost autorizat pentru această utilizare specială (pseudoefedrina este utilizată în mod normal ca decongestionant).

Ejaculare retrogradă

Ejacularea retrogradă este o problemă mai rară de ejaculare. Se întâmplă atunci când sperma călătorește înapoi în vezică, în loc de uretră (tubul prin care urina trece).

Principalele simptome ale ejaculării retrograde includ:

 • nu produce semen sau doar o cantitate mică în timpul ejaculării
 • producând urină tulbure (din cauza materialului seminal din ea) când mergi prima dată la toaletă după ce ai făcut sex

Bărbații cu ejaculare retrogradă experimentează în continuare senzația de orgasm, iar afecțiunea nu prezintă un pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, poate afecta capacitatea de a tată un copil.

Cauzele ejaculării retrograde

Ejacularea retrogradă este cauzată de deteriorarea nervilor sau a mușchilor care înconjoară gâtul vezicii urinare (punctul în care se conectează uretra la vezică).

De obicei, atunci când ejaculați, sperma este împinsă din uretra. Este împiedicat să pătrundă vezica dvs. de mușchii din jurul gâtului vezicii urinare, care se închid strâns în momentul orgasmului.

Cu toate acestea, deteriorarea mușchilor sau nervilor din jur poate opri închiderea gâtului vezicii urinare, determinând deplasarea materialului seminal în vezică și nu prin uretră.

Cea mai frecventă cauză a ejaculării retrograde este chirurgia glandei prostatice sau a vezicii urinare. Alte cauze sunt diabetul , scleroza multiplă și o clasă de medicamente cunoscute sub numele de alfa blocante, care sunt adesea utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială (hipertensiune arterială).

Tratarea ejaculării retrograde

Majoritatea bărbaților nu au nevoie de tratament pentru ejacularea retrogradă, deoarece sunt în continuare capabili să se bucure de o viață sexuală sănătoasă, iar starea nu are efecte adverse asupra sănătății lor.

Dar, dacă este necesar tratament (de obicei, din cauza dorinței de a tată un copil), există opțiuni de încercat.

De exemplu, pseudoefedrina (folosită în mod obișnuit ca decongestionant) s-a dovedit eficientă în tratarea ejaculării retrograde cauzate de diabet sau chirurgie.

Dacă ejacularea retrogradă este cauzată de utilizarea unui anumit medicament, ejacularea normală va reveni, de obicei, odată ce medicamentul este oprit. Vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a opri orice medicament prescris.

Cu toate acestea, dacă ejacularea retrogradă a fost cauzată de leziuni musculare sau nervoase semnificative, este posibil ca tratamentul să nu fie posibil.

Bărbații care doresc să aibă copii pot avea spermă prelevată din urină pentru utilizare în inseminare artificială sau fertilizare in vitro (FIV) .

Implică-ți partenerul

Dacă aveți probleme cu viața sexuală și căutați tratament, de obicei este recomandat să vă implicați partenerul dvs. cât mai mult posibil.

Comunicarea preocupărilor dvs. poate de multe ori să ajute la rezolvarea lor. Și, în unele cazuri, partenerul poate avea, de asemenea, propriile lor probleme care contribuie la probleme cu viața dvs. sexuală.

De exemplu, unele femei nu sunt în măsură să atingă punctul culminant în timpul actului sexual „normal” și necesită stimulare manuală sau orală.

Citiți mai multe despre motivul de a vorbi despre sex este important .

Sânge în materialul seminal

Găsirea sângelui în materialul seminal (hematospermia) poate fi alarmantă. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor nu este grav și va trece în câteva zile.

Cea mai probabilă cauză este infecția uretrei (uretritei) sau a prostatei (prostatită) .

Consultați medicul de familie sau vizitați clinica locală de medicină genito-urinară (GUM) dacă simptomele persistă, deoarece cauzele pot fi mai grave.

Citiți mai multe despre sânge în spermă .