Tulburare de panica

Tulburarea de panică este o tulburare de anxietate în care aveți în mod regulat atacuri bruște de panică sau frică.

Toată lumea trăiește sentimente de anxietate și panică în anumite momente. Este un răspuns natural la situații stresante sau periculoase.

Dar pentru cineva cu tulburare de panică, sentimentele de anxietate, stres și panică apar în mod regulat și în orice moment, de multe ori fără un motiv aparent.

Simptomele tulburării de panică

Anxietate

Anxietatea este un sentiment de neliniște. Poate varia de la ușor la sever și poate include sentimente de griji și frică. Cea mai severă formă de anxietate este panica.

Este posibil să începeți să evitați anumite situații, deoarece vă temeți că vor declanșa un alt atac.

Acest lucru poate crea un ciclu de viață „în frică de frică”. Poate adăuga sentimentul de panică și poate provoca mai multe atacuri.

Atacuri de panica

Un atac de panică este atunci când corpul tău se confruntă cu o intensitate de simptome fizice și mentale intense. Poate apărea foarte repede și fără niciun motiv aparent.

Un atac de panică poate fi foarte înfricoșător și deranjant.

Printre simptomele se numără:

Majoritatea atacurilor de panică durează între 5 și 20 de minute. S-a raportat că unele atacuri de panică durează până la o oră.

Numărul de atacuri pe care le aveți va depinde de cât de severă este starea dumneavoastră. Unele persoane au atacuri o dată sau de două ori pe lună, în timp ce altele le au de mai multe ori pe săptămână.

Deși atacurile de panică sunt înfricoșătoare, nu sunt periculoase. Un atac nu vă va provoca vătămări fizice și este puțin probabil să fiți internat la spital dacă aveți unul.

Fiți conștienți că majoritatea acestor simptome pot fi, de asemenea, simptome ale altor afecțiuni sau probleme, așa că este posibil să nu întâmpinați întotdeauna un atac de panică.

De exemplu, este posibil să aveți bătăi de inimă de curse dacă aveți tensiune arterială foarte mică.

Când să obțineți ajutor

Consultați un medic de familie dacă ați avut simptome de tulburare de panică.

Vă vor cere să vă descrieți simptomele, cât de des apar și cât timp le-ați avut.

De asemenea, pot efectua o examinare fizică pentru a exclude alte afecțiuni care îți pot cauza simptomele.

Deși uneori poate fi dificil să vorbești cu altcineva despre sentimentele, emoțiile și viața personală, încearcă să nu te simți neliniștit sau jenat.

Puteți fi diagnosticat cu tulburare de panică dacă întâmpinați atacuri de panică recurente și neașteptate, urmate de cel puțin o lună de griji continue sau de îngrijorare cu privire la atacuri suplimentare.

Tratamente pentru tulburarea de panică

Tratamentul își propune să reducă numărul de atacuri de panică pe care le aveți și să vă ușurați simptomele.

Terapiile psihologice (vorbitoare) și medicina sunt principalele tratamente pentru tulburarea de panică.

În funcție de simptomele tale, este posibil să ai nevoie de 1 dintre aceste tratamente sau de o combinație de cele 2.

Terapii psihologice

Te poți referi direct la un serviciu de terapii psihologice pentru tratament bazat pe terapia cognitiv comportamentală (CBT) .

Dacă doriți, puteți vedea un medic de familie și vă pot consulta.

S-ar putea să discutați cu terapeutul dvs. cum reacționați și ce credeți când vă confruntați cu un atac de panică.

Terapeutul vă poate învăța modalități de schimbare a comportamentului dvs., cum ar fi tehnicile de respirație care vă ajută să vă mențineți calmul în timpul unui atac.

Vedeți medicul dumneavoastră cu regularitate în timp ce aveți CBT, astfel încât să vă evalueze progresul și să vedeți cum faceți.

Medicament

Dacă dumneavoastră și medicul dvs. credeți că ar putea fi util, vi se poate prescrie:

  • un tip de antidepresiv numit inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI) sau, dacă ISR-urile nu sunt potrivite, un antidepresiv triciclic (de obicei imipramină sau clomipramină)
  • un medicament anti-epilepsie, cum ar fi pregabalina sau, dacă anxietatea dvs. este severă, clonazepam (aceste medicamente sunt de asemenea benefice pentru tratarea anxietății)

Antidepresivele pot dura 2 până la 4 săptămâni înainte ca efectul lor să se acumuleze și până la 8 săptămâni să funcționeze pe deplin.

Continuați să luați medicamentele, chiar dacă simțiți că nu funcționează și încetați să le luați doar dacă medicul dumneavoastră vă recomandă să faceți acest lucru.

Recomandare la un specialist

Dacă simptomele dvs. nu se îmbunătățesc după CBT, medicament și conectarea cu un grup de asistență, medicul dumneavoastră de familie poate să vă adreseze unui specialist în sănătate mintală, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog clinic.

Specialistul va efectua o evaluare a stării dvs. și va elabora un plan de tratament care vă va ajuta să vă gestionați simptomele.