Fibromialgia

Fibromialgia, numită și sindromul de fibromialgie (FMS), este o afecțiune pe termen lung care provoacă durere pe tot corpul.

Simptomele fibromialgiei

Pe lângă durerea răspândită, persoanele cu fibromialgie pot avea și:

Dacă credeți că aveți fibromialgie, vizitați un medic de familie. Tratamentul este disponibil pentru a ușura unele dintre simptomele sale, deși este puțin probabil să dispară complet.

Cum este tratată fibromialgia

Deși în prezent nu există un remediu pentru fibromialgie, există tratamente care să ajute la ameliorarea unora dintre simptome și să faciliteze convorbirea.

Tratamentul tinde să fie o combinație de:

S-a constatat că, în special, exercițiile fizice prezintă o serie de beneficii importante pentru persoanele cu fibromialgie, inclusiv pentru a ajuta la reducerea durerii.

Ce provoacă fibromialgia?

Nu se cunoaște cauza exactă a fibromialgiei, dar se consideră că este legată de nivelurile anormale ale anumitor substanțe chimice din creier și schimbări în modul în care sistemul nervos central (creierul, măduva spinării și nervii) procesează mesaje de durere transportate în jurul corpului.

De asemenea, se sugerează că unele persoane sunt mai susceptibile să dezvolte fibromialgie din cauza genelor moștenite de la părinții lor.

În multe cazuri, afecțiunea pare să fie declanșată de un eveniment stresant fizic sau emoțional, cum ar fi:

  • o vătămare sau infecție
  • dând naștere
  • având o operație
  • defalcarea unei relații
  • moartea unei persoane dragi

Cine este afectat

Oricine poate dezvolta fibromialgie, deși afectează de aproximativ 7 ori mai multe femei decât bărbați.

Afecțiunea se dezvoltă de obicei între 30 și 50 de ani, dar poate apărea la persoane de orice vârstă, inclusiv copii și vârstnici.

Nu este clar exact cât de multe persoane sunt afectate de fibromialgie, deși cercetările au sugerat că ar putea fi o afecțiune relativ frecventă.

Unele estimări sugerează că aproape 1 din 20 de persoane pot fi afectate de o anumită măsură de fibromialgie.

Unul dintre motivele principale nu este clar cât de multe persoane sunt afectate, deoarece fibromialgia poate fi o condiție dificilă de diagnosticat.

Nu există un test specific pentru afecțiune, iar simptomele pot fi similare cu o serie de alte afecțiuni.

Grupuri de sprijin

Multe persoane cu fibromialgie constată că grupurile de sprijin oferă o rețea importantă unde pot vorbi cu alții care trăiesc cu afecțiunea.

Fibromyalgia Action UK este o organizație de caritate care oferă informații și asistență persoanelor cu fibromialgie.

Dacă aveți întrebări cu privire la fibromialgie, sunați la asistența carității la 0300 112 3333.

Caritatea are, de asemenea, o rețea de grupuri de asistență locală pe care le puteți găsi de ajutor și o comunitate online , unde puteți afla despre știri, evenimente și cercetări în curs de afecțiune.

Un alt grup de asistență pe care îl puteți considera util este Fibromialgia din Marea Britanie .