10 motive medicale pentru a te simți obosit

Orice boală gravă, cum ar fi cancerul sau accidentul vascular cerebral, sau recuperarea de la tratamentele medicale vă poate obosi. Dar și alte boli vă pot lăsa să vă simțiți spălați.

Care este diferența dintre oboseală și oboseală?

Cu toții experimentăm oboseală uneori, care poate fi ușurată de somn și odihnă. Oboseala este atunci când oboseala este adesea copleșitoare și nu este ușurată de somn și odihnă.

Iată 10 condiții de sănătate cunoscute pentru a provoca oboseală sau oboseală.

Anemie

Unul dintre cele mai frecvente motive medicale pentru a te simți constant epuizat este anemia cu deficit de fier.

Femeile cu perioade grele și femeile însărcinate sunt în special predispuse la anemie.

Dar poate afecta și bărbații și femeile aflate în postmenopauză, atunci când cauza este mai probabil să fie probleme cu stomacul și intestinele, cum ar fi un ulcer sau administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) .

De obicei, simți că nu poți fi deranjat să faci nimic, mușchii se simt greoi și te obosesti foarte repede.

Citiți mai multe despre anemia cu deficit de fier .

Este posibil să aveți prea mult fier, ceea ce poate provoca și oboseală, atunci când este cunoscută sub numele de tulburare de suprasarcină de fier (hemocromatoză).

Aceasta este o afecțiune moștenită relativ rară, care afectează bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.

Citiți mai multe despre hemocromatoză .

Apnee în somn

Apneea de somn este o afecțiune în care gâtul dvs. se îngustează sau se închide în timpul somnului și vă întrerupe în mod repetat respirația.

Aceasta duce la sforăit puternic și la scăderea nivelului de oxigen din sângele tău. Dificultatea de a respira înseamnă că te trezești des în noapte și te simți epuizat a doua zi.

Este cel mai frecvent la bărbații de vârstă mijlocie supraponderali. Consumul de alcool și fumatul înrăutățesc.

Citiți mai multe despre apneea de somn .

Tiroida nederactivă

O glanda tiroidă nederactivă înseamnă că aveți prea puțin hormon tiroidian (tiroxină) în corp. Acest lucru te face să te simți obosit.

De asemenea, este foarte probabil să vă puneți în greutate și să aveți mușchi dureri și pielea uscată. Este cel mai frecvent la femei și se întâmplă mai des pe măsură ce îmbătrânești.

Medicul dumneavoastră poate diagnostica o tiroidă nederactivă prin efectuarea unui test de sânge .

Citiți mai multe despre a avea o tiroidă nederactivă .

Boala celiacă

Aceasta este o boală de-a lungul vieții cauzată de reacția sistemului imunitar la gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în pâine, prăjituri și cereale.

Una din 100 de persoane din Marea Britanie sunt afectate, însă cercetările sugerează că mulți dintre ei nu știu că au afecțiunea, potrivit grupului de pacienți Celiac UK .

Alte simptome ale bolii celiace, în afară de oboseală, sunt diareea, balonarea, anemia și pierderea în greutate. Medicul dumneavoastră poate face un test de sânge pentru a verifica dacă aveți boli celiace.

Citiți mai multe despre boala celiacă .

Sindromul oboselii cronice

Sindromul de oboseală cronică (cunoscut și sub denumirea de encefalomielită mialgică sau ME) este o oboseală severă și invalidantă, care continuă cel puțin 4 luni. Pot exista și alte simptome, cum ar fi dureri musculare sau articulare.

Citiți mai multe despre sindromul de oboseală cronică .

Diabet

Unul dintre principalele simptome ale diabetului de tip 1 și tip 2 se simte foarte obosit.

Alte simptome cheie sunt foarte însetate, urlând foarte mult (în special noaptea) și pierderi în greutate. Vorbiți cu un medic de familie dacă credeți că puteți avea simptome de diabet .

Febră glandulară

Febra glandulară este o infecție virală comună care provoacă oboseală, împreună cu febră, dureri în gât și glande umflate .

Cele mai multe cazuri se întâmplă la adolescenți și adulți tineri. De obicei, simptomele se limpezesc în 4 până la 6 săptămâni, dar oboseala poate dura mai multe luni.

Citiți mai multe despre febra glandulară .

depresiune

Pe lângă faptul că te face să te simți foarte trist, depresia te poate face să te simți scurs de energie.

Te poate opri să adormi sau să te facă să te trezești devreme dimineața, ceea ce te face să te simți mai obosit în timpul zilei.

Citiți mai multe despre depresie.

Picioare nelinistite

Acest lucru este atunci când primiți un îndemn copleșitor de a vă mișca picioarele, ceea ce vă poate ține treaz noaptea.

De asemenea, s-ar putea să aveți o senzație neplăcută de târâre sau o durere profundă la nivelul picioarelor. Sau picioarele tale s-ar putea să tresară spontan în timpul nopții.

Oricare ar fi simptomele tale, somnul tău va fi perturbat și o calitate slabă, așa că te vei simți foarte obosit pe parcursul zilei.

Citiți mai multe despre picioarele neliniștite .

Anxietate

Simțirea neliniștită este uneori perfect normală. Dar unii oameni au sentimente de anxietate constante și incontrolabile, care sunt atât de puternice încât le afectează viața de zi cu zi.

Medicii numesc această tulburare de anxietate generalizată (GAD). Este o afecțiune obișnuită, care afectează puțin mai multe femei decât bărbați. Pe lângă faptul că se simt îngrijorați și iritabili, persoanele cu GAD se simt adesea obosiți.

Citiți mai multe despre anxietate .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!