Analize de sange

Testele de sânge au o gamă largă de utilizări și sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de teste medicale.

De exemplu, un test de sânge poate fi utilizat pentru:

  • evaluați starea dvs. generală de sănătate
  • verificați dacă aveți o infecție
  • vezi cât de bine funcționează anumite organe, cum ar fi ficatul și rinichii
  • ecran pentru anumite afecțiuni genetice

Majoritatea analizelor de sânge durează doar câteva minute pentru a fi finalizate și sunt efectuate la medicul dumneavoastră de chirurgie sau la spitalul local de către un medic, o asistentă medicală sau un flebotomist (specialist în prelevarea de probe de sânge).

Citiți despre câteva tipuri comune de test de sânge .

Pentru mai multe informații despre o gamă mai largă de teste, căutați indicele AZ al testului de sânge în Lab Tests Online UK.

Pregătirea pentru un test de sânge

Profesionistul medical care vă aranjează testul de sânge vă va spune dacă există vreo instrucțiune specifică pe care trebuie să o urmați înainte de test.

De exemplu, în funcție de tipul de test de sânge, vi se poate cere:

Este important să urmați instrucțiunile pe care vi le-ați dat, deoarece poate afecta rezultatul testului și înseamnă că acesta trebuie întârziat sau efectuat din nou.

Ce se întâmplă în timpul unui test de sânge?

Un test de sânge implică, de obicei, prelevarea unei probe de sânge dintr-un vas de sânge din braț.

Brațul este o parte convenabilă a corpului de utilizat, deoarece poate fi ușor descoperit. Locul obișnuit pentru prelevarea unei probe este interiorul cotului sau încheieturii, unde venele sunt relativ aproape de suprafață.

Probele de sânge de la copii sunt adesea prelevate din spatele mâinii. Pielea lor poate fi amorțită cu un spray sau cremă specială înainte de prelevarea probei.

O bandă strânsă (turnequet) este de obicei pusă în jurul brațului superior. Aceasta strânge brațul, încetinind temporar fluxul de sânge și determinând umflarea venei. Acest lucru facilitează prelevarea unui eșantion.

Înainte de a lua proba, medicul sau asistenta poate curăța zona pielii cu un șervețel antiseptic.

În vena se introduce un ac atașat la o seringă sau un recipient special. Seringa este utilizată pentru a extrage o mostră de sânge. Puteți simți o ușoară senzație de zgârieturi sau zgârieturi pe măsură ce acul intră, dar nu ar trebui să fie dureros. Dacă nu vă plac ace și sângele, spuneți-i persoanei care ia proba, astfel încât să vă facă mai confortabil.

Când s-a prelevat proba, turniquetul va fi eliberat, iar acul va fi îndepărtat. Presiunea se aplică pe piele timp de câteva minute folosind un tampon de vată. O tencuială poate fi pusă pe rana mică pentru a o păstra curată.

După test

Doar o cantitate mică de sânge este luată în timpul testului, astfel încât nu trebuie să simți consecințe semnificative.

Cu toate acestea, unele persoane se simt amețite și leșine în timpul și după test. Dacă vi s-a întâmplat asta în trecut, spuneți-i persoanei care efectuează testul, astfel încât să fie conștientă și să vă poată ajuta să vă simțiți mai confortabil.

După test, s-ar putea să aveți o vânătăi mică în care a intrat acul. Vânătura poate fi dureroasă, dar de obicei este inofensivă și se estompează în următoarele zile.

Rezultatele testelor de sânge

După prelevarea probei de sânge, aceasta va fi introdusă într-o sticlă și etichetată cu numele și detaliile dvs. Acesta va fi apoi trimis la un laborator unde va fi examinat la microscop sau testat cu substanțe chimice, în funcție de cele verificate.

Rezultatele sunt trimise înapoi la spital sau la medicul dumneavoastră. Unele rezultate ale testelor vor fi gata în aceeași zi sau câteva zile mai târziu, deși altele pot să nu fie disponibile pentru câteva săptămâni. Vi se va spune când rezultatele dvs. vor fi gata și cum le veți oferi.

Uneori, primirea rezultatelor poate fi stresantă și supărătoare. Dacă sunteți îngrijorat de rezultatul unui test, puteți alege să luați un prieten sau o rudă de încredere cu dvs. Pentru unele teste, cum ar fi HIV , vi se va oferi consiliere de specialitate pentru a vă ajuta să vă ocupați de rezultatele obținute.