Hemocromatoza

Haemochromatoza este o afecțiune moștenită în care nivelurile de fier din corp se acumulează lent de-a lungul mai multor ani.

Această acumulare de fier, cunoscută sub denumirea de supraîncărcare de fier, poate provoca simptome neplăcute. Dacă nu este tratat, acest lucru poate deteriora părți ale corpului, cum ar fi ficatul, articulațiile, pancreasul și inima.

Haemochromatoza afectează cel mai adesea persoanele cu fond alb al Europei de Nord și este deosebit de frecventă în țările în care multe persoane au un fond celtic, precum Irlanda, Scoția și Țara Galilor.

Simptomele hemocromatozei

Simptomele hemocromatozei încep de obicei între 30 și 60 de ani.

Simptomele comune includ:

Citiți mai multe despre simptomele hemocromatozei

Când să vezi un medic

Consultați un medic de familie dacă aveți:

  • simptome persistente sau îngrijorătoare care ar putea fi cauzate de hemocromatoză – în special dacă aveți un cadru familial din nordul Europei
  • un părinte sau o frate cu hemocromatoză, chiar dacă nu aveți simptome singur – se pot face teste pentru a verifica dacă aveți riscul de a dezvolta probleme

Discutați cu medicul de familie despre dacă trebuie să faceți analize de sânge pentru a verifica hemocromatoza.

Citiți mai multe despre testele pentru hemocromatoză

Tratamente pentru hemocromatoză

În prezent nu există leac pentru hemocromatoză, dar există tratamente care pot reduce cantitatea de fier din organism și pot reduce riscul de deteriorare.

Există 2 tratamente principale.

  • flebotomie – o procedură pentru a elimina o parte din sângele tău; acest lucru ar trebui să fie făcut în fiecare săptămână la început și poate continua să fie nevoie de 2 până la 4 ori pe an pentru tot restul vieții
  • chiloterapie – unde luați medicament pentru a reduce cantitatea de fier din corp; acest lucru este utilizat numai dacă nu este ușor să elimini în mod regulat o parte din sângele tău

Nu trebuie să faceți schimbări majore în dieta dvs. pentru a vă controla nivelul de fier dacă faceți tratament, dar, de obicei, vi se va recomanda să evitați:

Citiți mai multe despre cum este tratată hemocromatoza

Cauzele hemocromatozei

Haemochromatoza este cauzată de o genă defectuoasă care afectează modul în care organismul absoarbe fierul din dieta ta.

Aveți riscul de a dezvolta afecțiunea dacă ambii părinți au această genă defectă și veți moșteni 1 copie de la fiecare dintre ei.

Nu veți primi hemocromatoză dacă moșteniți doar o copie a genei defectuoase, dar există șanse să transmiteți genei defecte la orice copii pe care îi aveți.

Și chiar dacă moștenești 2 exemplare, nu vei primi neapărat hemocromatoză. Doar un număr mic de oameni cu 2 copii ale acestei gene defecte vor dezvolta vreodată afecțiunea. Nu se știe exact de ce este acest lucru.

Citiți mai multe despre cauzele hemocromatozei

Complicațiile hemocromatozei

Dacă afecțiunea este diagnosticată și tratată mai devreme, hemocromatoza nu afectează speranța de viață și este puțin probabil să conducă la probleme grave.

Dar dacă nu se găsește până când este mai avansat, nivelurile ridicate de fier pot deteriora părți ale corpului.

Acest lucru poate duce la complicații potențial grave, cum ar fi:

Citiți mai multe despre complicațiile hemocromatozei

Suport suplimentar

Haemochromatoza UK este o organizație caritabilă din Marea Britanie, care oferă informații și sprijin persoanelor care trăiesc cu hemocromatoză.

Are o linie de asistență , precum și funcționează grupuri de asistență față în față unde puteți întâlni alte persoane afectate de afecțiune.