De ce lipsa de somn este rea pentru sănătatea ta

Multe efecte ale lipsei de somn, cum ar fi senzația de prostie și de a nu lucra cel mai bine, sunt cunoscute. Dar știați că privarea de somn poate avea și consecințe profunde asupra sănătății dvs. fizice?

Unul din 3 dintre noi suferă de somn slab, de multe ori vina este stresul, calculatoarele și luarea de acasă.

Cu toate acestea, costul tuturor acelor nopți nedormite este mai mult decât simple dispoziții proaste și lipsă de concentrare.

Somnul slab regulat vă pune în pericol condiții medicale grave, inclusiv obezitate , boli de inimă și diabet – și vă scurtează speranța de viață.

Acum este clar că un somn solid de noapte este esențial pentru o viață lungă și sănătoasă.

De cât somn avem nevoie?

Cei mai mulți dintre noi avem nevoie de aproximativ 8 ore de somn de bună calitate pe noapte pentru a funcționa corect – dar unii au nevoie de mai mult și alții mai puțin. Ceea ce contează este că afli de cât de mult ai nevoie de somn și apoi încearcă să-l realizezi.

De regulă generală, dacă te trezești obosit și îți petreci ziua dorind o șansă de a face un pui de somn, este probabil să nu dormi suficient.

O varietate de factori pot provoca somn slab, inclusiv condiții de sănătate, cum ar fi apneea de somn . Dar, în majoritatea cazurilor, se datorează obiceiurilor proaste de somn.

Aflați cauzele medicale obișnuite ale oboselii .

Ce se întâmplă dacă nu dorm?

Toată lumea a experimentat oboseala, temperamentul scurt și lipsa de concentrare care urmează adesea un somn sărac.

O noapte ocazională fără somn te face să te simți obosit și iritabil a doua zi, dar nu îți va dăuna sănătatea.

După câteva nopți nedormite, efectele psihice devin mai grave. Creierul tău va înnebuni, îngreunând concentrarea și luarea deciziilor. Vei începe să te simți jos și poate adormi în timpul zilei. Crește, de asemenea, riscul de vătămare și accidente la domiciliu, la locul de muncă și pe drum.

Aflați cum să vă spuneți dacă sunteți prea obosit să conduceți .

Dacă continuă, lipsa somnului îți poate afecta sănătatea generală și te poate face predispus la afecțiuni medicale grave, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul.

Iată 7 moduri în care un somn bun vă poate îmbunătăți sănătatea:

Somnul sporește imunitatea

Dacă vi se pare că prindeți orice răceală și gripă care se întâmplă, ora de culcare ar putea fi de vină. Lipsa prelungită de somn vă poate perturba sistemul imunitar, astfel încât sunteți mai puțin capabili să vă feriți de erori.

Somnul te poate subtia

Dormi mai puțin poate însemna că te pui în greutate! Studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe zi tind să crească mai mult în greutate și au un risc mai mare de a deveni obezi decât cei care obțin 7 ore de somn.

Se crede că, deoarece persoanele lipsite de somn au niveluri reduse de leptină (substanța chimică care te face să te simți plin) și niveluri crescute de ghrelin (hormonul care stimulează foamea).

Somnul stimulează bunăstarea mentală

Având în vedere că o singură noapte nedormită te poate face iritabil și plin de spirit a doua zi, nu este surprinzător faptul că datoria de somn cronică poate duce la tulburări de dispoziție pe termen lung, precum depresia și anxietatea .

Când persoanele cu anxietate sau depresie au fost examinate pentru a-și calcula obiceiurile de somn, s-a dovedit că majoritatea au dormit mai puțin de 6 ore pe noapte.

Somnul previne diabetul

Studiile au sugerat că persoanele care dorm de obicei mai puțin de 5 ore pe noapte au un risc crescut de a dezvolta diabet.

Se pare că lipsa somnului profund poate duce la diabetul de tip 2 prin schimbarea modului în care organismul procesează glucoza, pe care organismul o folosește pentru energie.

Somnul crește impulsul sexual

Cercetările sugerează că bărbații și femeile care nu dorm suficient de mult au libido mai mici și mai puțin interesate pentru sex.

Bărbații care suferă de apnee în somn – o afecțiune în care dificultățile de respirație duc la somn întrerupt – tind, de asemenea, să aibă niveluri de testosteron mai mici, ceea ce poate scădea libidoul.

Aparate de somn de boli de inimă

Privarea de somn de lungă durată pare asociată cu creșterea frecvenței cardiace, creșterea tensiunii arteriale și niveluri mai mari ale anumitor substanțe chimice legate de inflamație, ceea ce vă poate pune tensiune suplimentară asupra inimii.

Somnul crește fertilitatea

Dificultatea de a concepe un bebeluș a fost revendicată ca fiind unul dintre efectele privării de somn, atât la bărbați, cât și la femei. Aparent, întreruperile obișnuite ale somnului pot cauza probleme în conceperea prin reducerea secreției de hormoni reproductivi.

Cum să prindem somnul pierdut

Dacă nu dormi suficient, nu există decât un singur mod de a compensa – dormirea mai multă.

Nu se va întâmpla cu o singură noapte devreme. Dacă ați avut luni de somn restricționat, veți fi creat o datorie semnificativă de somn, așa că așteptați-vă că recuperarea va dura câteva săptămâni.

Începând cu un weekend, încercați să adăugați o oră suplimentară sau 2 de somn pe noapte. Modul de a face acest lucru este să vă culcați când sunteți obosit și să permiteți corpului să vă trezească dimineața (nu sunt permise ceasuri de alarmă!).

Așteptați-vă să dormiți mai mult de 10 ore pe noapte la început. După un timp, timpul de somn va scădea treptat până la un nivel normal.

Nu vă bazați pe cofeină sau băuturi energizante pentru a alege pe termen scurt. Este posibil să vă impulsioneze energia și concentrarea temporar, dar vă pot perturba tulburările de somn și mai mult pe termen lung.

Citiți despre unii aburitori de energie obișnuiți .

Sfaturi pentru a dormi o noapte bună .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!