5 moduri de a șterge oboseala de iarnă

Ți-e mai greu să te rostogolești din pat în timpul iernii când temperatura scade și dimineața este mai întunecată? Dacă da, nu ești singur. Multe persoane se simt obosite și lente în timpul iernii.

Iată 5 soluții care oferă energie care pot ajuta – și unele condiții care pot fi uneori cauza.

1. Lăsați în lumina soarelui

Pe măsură ce zilele devin mai scurte, ciclul tău de somn și de veghe poate deveni perturbat. Lipsa luminii solare înseamnă că creierul tău produce mai mult un hormon numit melatonină, ceea ce te face să dormi.

Deschideți jaluzelele sau perdelele de îndată ce vă ridicați, pentru a lăsa mai multă lumină solară în casa dvs. și a ieși în aer liber, în lumina zilei cât mai mult posibil. Încercați să faceți chiar și o scurtă plimbare la ora prânzului și asigurați-vă că mediul dvs. de muncă și de acasă sunt cât se poate de ușori și aerisiți.

2. Ia un somn bun

Pentru a lupta împotriva oboselii de iarnă, obțineți suficient somn nedisturbat.

Este tentant să intri în modul de hibernare când iarna lovește, dar acea senzație de somnolentă pe care o primești nu înseamnă că ar trebui să te amori mai mult.

De fapt, dacă dormiți prea mult, sunt șanse să te simți și mai lent în timpul zilei. De fapt, nu avem nevoie de somn mai mult în timpul iernii decât vara – vizează aproximativ opt ore de închidere pe noapte și încearcă să te culci și să te ridici în același timp în fiecare zi.

Asigurați-vă că dormitorul dvs. vă ajută să vă simțiți relaxat și somnoros: curățați dezordinea, aveți lenjerie de pat confortabilă și caldă și opriți televizorul.

Citiți mai multe despre cum puteți dormi bine .

3. Fă exerciții fizice regulate

Exercitarea poate fi ultimul lucru pe care vrei să-l faci atunci când te simți obosit în serile de iarnă întunecate. Dar s-ar putea să fii surprins de cât de energic te simți după ce te implici într-un fel de activitate fizică în fiecare zi.

Exercițiile fizice la sfârșitul după-amiezii pot ajuta la reducerea oboselii de seară devreme și, de asemenea, la îmbunătățirea somnului. Încercați să atingeți obiectivul recomandat de 150 de minute de exercițiu pe săptămână .

Iarna este un moment minunat pentru a experimenta activități noi și diferite.

De exemplu, dacă nu sunteți obișnuiți să faceți exerciții fizice, rezervați o sesiune la una dintre numeroasele patinoare în aer liber care se deschid în timpul iernii. Patinajul este un exercițiu bun pentru toți începătorii și amatorii deopotrivă. Există, de asemenea, multe piste de schi uscat și centre de zăpadă interioară în Marea Britanie, care vor oferi cursuri pentru începători.

Dacă simțiți că sunteți mai activ, mergeți la un joc de badminton la centrul dvs. sportiv local, sau la un joc de tenis sau fotbal cu cinci părți sub faruri.

Dacă vi se pare greu să vă motivați să faceți exerciții fizice în lunile mai reci și mai întunecate, concentrați-vă asupra pozitivilor – nu numai că vă veți simți mai energici, dar vă puteți opri, de asemenea, creșterea în greutate de iarnă .

Citiți multe sfaturi pentru exercitarea în timpul iernii .

4. Învață să te relaxezi

Te simți presat să faci totul la bun sfârșit în timpul orelor de zi mai scurte? Dacă da, s-ar putea să contribuie la oboseala dvs. – s-a demonstrat că stresul vă face să vă simțiți obosiți.

Nu există o cură de foc rapid pentru stres, dar puteți face unele lucruri simple pentru a ajuta la reducerea acestuia. Mulți oameni găsesc adăugarea de meditație, yoga , exerciții de respirație sau tehnici de mindfulness în zilele lor îi ajută să se calmeze și să se simtă mai relaxați.

Aflați mai multe, verificând aceste 10 modalități de a reduce stresul .

5. Mănâncă mâncarea potrivită

Să fii supraponderal sau subponderal îți poate afecta nivelul de energie și te poate lăsa să te simți somnolent. Prin urmare, este important să vă asigurați că mâncați o dietă sănătoasă, echilibrată.

Odată ce vara se va încheia, există o ispită de a scăpa salatele și de a umple alimente cu amidon, precum paste, cartofi și pâine. Totuși, veți avea mai multă energie dacă includeți o mulțime de fructe și legume în mesele de confort.

Legumele de iarnă – cum ar fi morcovii, păstârnacurile, suedeza și napii – pot fi prăjite, piure sau făcute în supă pentru a oferi o masă de iarnă încălzitoare pentru întreaga familie. Și tocanele și caserolele clasice sunt opțiuni grozave dacă sunt făcute cu carne slabă sau legume și multă legume.

Iată 8 sfaturi despre alimentația sănătoasă pentru a vă inspira.

S-ar putea să-ți găsești dinții dulci care intră în overdrive în lunile de iarnă, dar încearcă să eviți alimentele care conțin mult zahăr. S-ar putea să vă ofere o grămadă de energie, dar este una care se uzează repede.

Iată câteva modalități rapide și ușoare de a reduce zahărul și mai multe informații despre alimentele care consumă energie .

De asemenea, puteți citi mai multe articole despre cum puteți bate oboseala și oboseala .

Am o stare de sănătate?

Deși este normal ca toți să încetinim peste iarnă, există câteva afecțiuni medicale care v-ar putea cauza oboseala.

Uneori, lipsa de energie și entuziasm (letargie) poate fi un semn al depresiei de iarnă. Cunoscută medical ca tulburare afectivă sezonieră (SAD) , aceasta afectează aproximativ 1 din 15 persoane, dar poate fi tratată. Citiți mai multe despre cum să recunoașteți depresia de iarnă .

Dacă oboseala dvs. este severă și prezentă tot anul, puteți avea sindromul de oboseală cronică .

Oboseala ta ar putea fi, de asemenea, legată de o afecțiune precum anemia sau o infecție pe termen lung pe care corpul tău încearcă să o curețe.

Dacă oboseala vă oprește de a continua viața normală sau continuă mult timp, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!