Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor neliniștite, cunoscut și sub denumirea de boala Willis-Ekbom, este o afecțiune obișnuită a sistemului nervos care determină o copleșitoare dorință irezistibilă de a mișca picioarele.

Simptomele sindromului picioarelor neliniștite

Principalul simptom al sindromului picioarelor neliniștite este o dorință copleșitoare de a vă mișca picioarele.

Poate provoca, de asemenea, o senzație neplăcută de târâre sau târâre la nivelul picioarelor, viței și coapselor.

Senzația este adesea mai gravă seara sau noaptea. Ocazional, și brațele sunt afectate.

Sindromul picioarelor neliniștite este asociat și cu sacadarea involuntară a picioarelor și brațelor, cunoscute sub numele de mișcări periodice ale membrelor în somn (PLMS).

Unele persoane au simptomele sindromului picioarelor neliniștite ocazional, în timp ce altele le apar în fiecare zi.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe. În cazuri severe, sindromul picioarelor neliniștite poate fi foarte supărător și poate perturba activitățile zilnice ale unei persoane.

Ce provoacă sindromul picioarelor neliniștite?

În majoritatea cazurilor, nu există o cauză evidentă a sindromului picioarelor neliniștite.

Acesta este cunoscut sub numele de sindrom idiopatic sau primar al picioarelor neliniștite și poate funcționa în familii.

Unii neurologi (specialiști în tratarea afecțiunilor care afectează sistemul nervos) cred că simptomele sindromului picioarelor neliniștite pot avea ceva de-a face cu modul în care organismul tratează o substanță chimică numită dopamină.

Dopamina este implicată în controlul mișcării musculare și poate fi responsabilă pentru mișcările involuntare ale picioarelor asociate cu sindromul picioarelor neliniștite.

În unele cazuri, sindromul picioarelor neliniștite este cauzat de o stare de sănătate de bază, cum ar fi anemia cu deficit de fier sau insuficiența renală. Acesta este cunoscut sub numele de sindromul picioarelor neliniștite secundare.

Există, de asemenea, o legătură între sindromul picioarelor neliniștite și sarcina. Aproximativ 1 din 5 femei însărcinate vor avea simptome în ultimele 3 luni ale sarcinii, deși nu este clar exact de ce este acest lucru.

În astfel de cazuri, sindromul picioarelor neliniștite dispare de obicei după ce femeia a născut.

Aflați mai multe despre cauzele sindromului picioarelor neliniștite

Tratarea sindromului picioarelor neliniștite

Cazurile ușoare de sindrom al picioarelor neliniștite care nu sunt legate de o afecțiune de sănătate de bază pot să nu necesite niciun tratament, în afară de modificarea stilului de viață.

Acestea includ:

Dacă simptomele dvs. sunt mai severe, este posibil să aveți nevoie de medicamente pentru a regla nivelul de dopamină și fier din corp.

Dacă sindromul picioarelor neliniștite este cauzat de anemia cu deficit de fier, suplimentele de fier pot fi tot ceea ce este necesar pentru a trata simptomele.

Cine este afectat de sindromul picioarelor neliniștite?

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune comună care poate afecta pe oricine în orice moment al vieții lor.

Dar femeile au de două ori mai multe șanse să dezvolte sindromul picioarelor neliniștite decât bărbații.

De asemenea, este mai frecventă la vârsta mijlocie, deși simptomele se pot dezvolta la orice vârstă, inclusiv în copilărie.

perspectivă

Simptomele sindromului picioarelor neliniștite vor dispărea, de obicei, dacă se poate aborda o cauză de bază.

Dar dacă nu se cunoaște cauza, simptomele se pot agrava uneori cu timpul și afectează grav viața persoanei.

Sindromul picioarelor neliniștite nu pune în pericol viața, dar cazurile severe pot perturba somnul (cauzând insomnii ) și pot declanșa anxietatea și depresia .

Caritate Restless Leg Syndrome din Marea Britanie oferă informații și sprijin pentru persoanele afectate de sindromul picioarelor neliniștite.

Este posibil să vă poată contacta în legătură cu alte persoane din zona dvs. afectată de afecțiune.