Nu mai fumati fara sa va ingreunati

S-ar putea să vă faceți griji cu privire la îngrășarea kilogramelor atunci când încetați să fumați, dar există pași pe care îi puteți face pentru a menține creșterea în greutate la minimum.

Sunt:

 • fă mai mult exercițiu
 • folosiți tratamente pentru fumat
 • dieta în mod sensibil – poate ajuta la reducerea greutății în timp ce renunți, dar trebuie să ai grijă să nu te ocupi prea mult deodată

Voi pune în greutate atunci când nu mai fumez?

Nu neapărat, deși multe persoane o fac.

În medie, oamenii câștigă 5 kg în 11 ani după ce încetează fumatul.

De ce te pui în greutate când renunți?

Există 5 motive principale:

 • Fumatul îți grăbește metabolismul, astfel încât corpul tău arde calorii într-un ritm mai rapid. Când încetați să fumați, aveți nevoie de fapt mai puține calorii.
 • Fumatul îți poate suprima pofta de mâncare.
 • S-ar putea să descoperiți că mâncarea are un gust mai bun după ce vă încetați de fumat și că doriți și alimente zaharoase.
 • Este posibil să greșești poftele de nicotină pentru a simți foame sau pentru a mânca pentru a te distrage de la ei.
 • Puteți înlocui acțiunea „mâna-a-gura” a fumatului cu gustarea.

Cum pot evita să pun greutate atunci când renunț?

 • Păstrați-vă metabolismul ridicat făcând exerciții fizice regulate. Încercați să mergeți mai degrabă decât să luați autobuzul sau să folosiți un lift, să începeți o clasă de gimnastică sau să întrebați centrul de sport local despre activitățile pe care le oferă.
 • Combateți durerile foamei, păstrând la îndemână o mulțime de tratamente sănătoase. Nuci, fructe proaspete și bețe de legume sunt ideale.
 • Mâncați porții mai mici de alimente până la stabilizarea metabolismului. Durează 20 de minute ca să te simți plin după ce ai mâncat, așa că fă o pauză (mergi la plimbare) după masa principală și vezi dacă mai simți foame într-o jumătate de oră. Dacă da, scufundați-vă în gusturile sănătoase.
 • Doar pentru că mâncarea are un gust mai bun, nu înseamnă că trebuie să mănânci mai mult din ea. Mâncați-vă mâncarea încet și bucurați-vă de fiecare gură.
 • Asigurați-vă că vă luați în mod regulat medicamentele de fumat pentru a ajuta la suprimarea poftelor. Cu cât poftiți mai puțin de nicotină, cu atât va fi mai ușor să vă mențineți concentrați.

Exercițiu pentru a evita creșterea în greutate

După ce renunți la fumat, corpul tău arde mai încet caloriile. Chiar dacă nu mănânci mai mult decât atunci când ai fumat, s-ar putea să ai ceva greutate.

Dar a fi mai activ poate ajuta. Exercițiul fizic regulat poate preveni aproximativ jumătate din creșterea în greutate preconizată după un an de renunțare la fumat. Acesta arde calorii și reduce poftele pentru țigări.

Construiți până la cel puțin 150 de minute (2,5 ore) de exerciții aerobe cu intensitate moderată, cum ar fi mersul rapid, înotul sau ciclismul, în fiecare săptămână.

Activitatea cu intensitate moderată înseamnă să muncești destul de mult pentru a te face să respiri mai puternic decât normal și să te simți puțin mai cald decât de obicei.

Cu cât faci mai mult exerciții fizice, cu atât vei arde mai multe calorii.

Citiți mai multe despre cum să faceți exerciții fizice sau încercați Couch la 5K , care vă va face să alergați 5 km în 9 săptămâni, chiar dacă sunteți un începător absolut.

Ce exercițiu pot face dacă nu pot merge sau alerg?

Dacă aveți un handicap fizic, puteți încerca și alte tipuri de exerciții fizice.

Acestea includ:

 • Înot blând și acrobatic aerobic pentru a reduce stresul și încordarea pe articulații. Aflați mai multe în înot pentru fitness .
 • Exerciții cu impact scăzut, cum ar fi yoga , pilates și tai-chi , mai ales dacă au fost adaptate pentru a se potrivi nevoilor persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități. Totuși, primiți sfaturi pentru a vă asigura că acestea sunt potrivite pentru dizabilitatea dvs. particulară.
 • Ciclul blând pe o bicicletă statică este o activitate bună cu impact redus pentru persoanele cu osteoartrită.

Aflați mai multe despre exerciții pentru persoanele cu dizabilități

Utilizați medicamentele de fumat pentru a preveni creșterea în greutate

Opriți medicamentele de fumat , cum ar fi terapia de înlocuire a nicotinei (NRT) și comprimatele de rețetă Zyban (bupropion) și Champix (varenicline), vă pot dubla șansele de a renunța cu succes.

De asemenea, par să ajute la limitarea creșterii în greutate în primele luni.

E-țigările au devenit un ajutor foarte popular pentru renunțarea la fumat. Deși nu sunt complet lipsite de riscuri, sunt substanțial mai sigure decât fumatul și multe persoane le-au găsit de ajutor pentru a renunța.

Aflați mai multe despre e-țigările

Dietați în mod sensibil în timp ce încetați de fumat

Cel mai important lucru pentru a renunța la fumat este că îl vedeți.

Dacă sunteți îngrijorat de creșterea în greutate, dar credeți că renunțarea la fumat și dieta în același timp va fi prea mult, încetați mai întâi fumatul și tratați cu orice creștere în greutate după aceea.

Dacă sunteți într-adevăr îngrijorat de a pune greutate, cereți medicului general să vă trimită la un dietetician pentru un plan de dietă adaptat nevoilor dvs. individuale.

Acest plan de dietă vă va ghida cu privire la cât de mult trebuie să mâncați în funcție de greutatea dvs. actuală, vârstă, sex și nivel de activitate și vă va opri să câștigați mai multă greutate.

Găsiți un dietetician înregistrat

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!