Paan, bidi și shisha

Paan, bidi și shisha

Credit:

Nordicphotos / Alamy Stock Photo


Tutunul pe care nu îl fumați (inclusiv paan, betel quid și tutunul de mestecat) nu este o modalitate „sigură” de a folosi tutun. Aceasta provoacă cancer și poate fi la fel de dependență ca fumatul. Aflați care sunt riscurile și cum puteți renunța.

Tutunul de mestecat și riscul de cancer

Betel quid, paan sau gutkha este un amestec de ingrediente, inclusiv nucă betel (numită și nucă areca), ierburi, condimente și adesea tutun, înfășurate într-o frunză de betel.

Mâncarea tutunului fără fum, precum paan sau gutkha, este populară cu multe persoane din comunitățile din sudul Asiei, dar toate formele de tutun vă pot dăuna sănătății.

Cercetările au arătat că utilizarea tutunului fără fum crește riscul de cancer de gură și de cancer esofagian (țeavă alimentară) .

Studiile au mai descoperit că betelul în sine poate ridica riscul de cancer, astfel încât mestecarea quidului betel fără tutun este încă dăunătoare.

Țigarete, bidi și shisha

Fumatul îți crește riscul de cancer , boli de inimă și probleme respiratorii .

Acest lucru este adevărat, fie că fumați țigări, bidi (țigări subțiri de tutun învelite în frunze de tendon maro) sau shisha (cunoscută și sub numele de țeavă de apă sau narghilă).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății a sugerat că, în timpul unei ședințe pe o conductă de apă (în jur de 20 până la 80 de minute), o persoană poate inhala aceeași cantitate de fum ca un fumător de țigări care consumă 100 sau mai multe țigarete.

La fel ca fumul de țigară, fumul de țeavă de apă conține substanțe chimice care provoacă cancer și gaze toxice, cum ar fi monoxidul de carbon.

Renunță la fumat și tutun

Cel mai eficient mod de a renunța la fumat și consumul de tutun este cu ajutorul experților din partea unui consilier de renunțare la fumat.

Serviciul dvs. local gratuit de oprire a fumatului NHS vă poate oferi medicamente și asistență pentru experți pentru a vă ajuta să renunțați.

Multe servicii oferă, de asemenea, suport pentru a vă ajuta să încetați să utilizați tutun fără fum, precum paan.

Puteți apela gratuit la Smokefree National Helpline la 0300 123 1044 (minicom 0300 123 1014) și puteți să vorbiți unui interpret pentru limba de care aveți nevoie.

Linia de asistență este deschisă între 9:00 și 20:00 de luni până vineri și 11:00 – 16:00 sâmbătă și duminică.

Mai multe despre renunțarea la fumat

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!