Fumatul pasiv: protejați-vă familia și prietenii

Fumul second-hand este periculos, mai ales pentru copii. Cel mai bun mod de a-i proteja pe cei dragi este să renunți la fumat. Cel puțin, asigurați-vă că aveți o casă și o mașină fără fum.

Atunci când fumezi o țigară (sau se înrolează, țeavă sau trabuc), cea mai mare parte a fumului nu îți intră în plămâni, ci intră în aerul din jurul tău, unde orice persoană din apropiere o poate inspira.

Fumul second hand este fumul pe care îl expiri plus fumul „sidestream” creat de capătul aprins al țigării.

Atunci când prietenii și familia respiră în fumul tău de ocazie – ceea ce numim fumat pasiv – nu este doar neplăcut pentru ei, dar le poate dăuna și sănătății.

Persoanele care respiră în mod obișnuit fumează în mod regulat au mai multe șanse să aibă aceleași boli ca și fumătorii, inclusiv cancerul pulmonar și bolile de inimă .

Femeile însărcinate expuse fumului pasiv sunt mai predispuse la nașterea prematură, iar copilul lor riscă mai mult greutatea scăzută la naștere și moartea pătuțului .

Și copiii care locuiesc într-o casă fumată prezintă un risc mai mare de probleme de respirație, astm și alergii .

Cum să vă protejați împotriva fumului de ocazie

Singura modalitate de a vă proteja prietenii și familia împotriva fumului de ocazie este să păstrați mediul din jurul lor fără fum.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este să renunți la fumat complet. Dacă nu sunteți gata să renunțați, faceți toate eforturile pentru a vă feri de țigară departe de alte persoane și să nu fumați niciodată în interior sau în mașină.

Tu ar trebui:

  • fuma mereu afara
  • cereți vizitatorilor să fumeze afară
  • nu fumați în mașină și nu permiteți altcuiva

Faceți acțiuni ACUM pentru a nu mai fuma .

Riscurile fumatului pasiv

Fumul second hand este un cocktail letal format din peste 4.000 de substanțe iritante, toxine și substanțe provocatoare de cancer.

Majoritatea fumului second-hand este invizibil și inodor, așa că oricât de atenți credeți că sunteți, oamenii din jurul vostru încă mai respiră otrăvuri dăunătoare.

Deschiderea ferestrelor și ușilor sau fumatul în altă cameră din casă nu protejează oamenii. Fumul poate zăbovi în aer 2 până la 3 ore după ce ai terminat o țigară, chiar și cu o fereastră deschisă. De asemenea, chiar dacă limitați fumatul la o cameră, fumul se va răspândi în restul casei unde oamenii o vor inhala.

Copii și fumat pasiv

Fumatul pasiv este dăunător în special copiilor, deoarece au căi respiratorii, plămâni și sisteme imunitare mai puțin bine dezvoltate.

Copiii care locuiesc într-o gospodărie în care cel puțin o persoană fumează au mai multe șanse să se dezvolte:

Copiii sunt deosebit de vulnerabili în mașina familiei unde fumul de mâna a doua poate atinge niveluri periculoase chiar și cu geamurile deschise.

Pentru a proteja copiii, o nouă interdicție de a fuma în mașini și alte vehicule care transportă copii a fost introdusă în octombrie 2015. Acum este împotriva legii să fumeze într-un vehicul privat dacă există un tânăr sub 18 ani.

Citiți despre noua lege privind fumatul în vehiculele private .

Cât de sigură este vaporii de e-cig?

Fumatul e-țigărilor, cunoscut și sub numele de vaping, nu produce fum de tutun, astfel încât riscurile fumatului pasiv cu țigări convenționale nu se aplică e-cigurilor.

Cercetările în acest domeniu sunt în desfășurare, dar se pare că e-cig-urile eliberează cantități neglijabile de nicotină în atmosferă, iar dovezile limitate disponibile sugerează că orice risc de la vapori pasivi până la cei care aparțin este mic în raport cu țigările de tutun.

În Anglia, Guvernul nu are în plan să interzică scufundarea în interior (deși unii angajatori le-au interzis la locul de muncă), dar unii profesioniști din domeniul sănătății recomandă evitarea utilizării lor în jurul femeilor gravide, bebelușilor și copiilor.

Citiți despre siguranța e-țigărilor .

Medicul dumneavoastră vă poate oferi sfaturi despre renunțarea la fumat .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!