Ce să faci dacă recidivezi după ce ai renunțat

Multe persoane care renunță la fumat recidivează la un moment dat. Nu vă lăsați să încercați din nou. Cheia este să înveți din ceea ce a mers prost, astfel încât să ai mai multe șanse să reușești data viitoare.

Dacă sunteți tentat să începeți să fumați din nou, sunați la telefonul de asistență gratuit NHS Smokefree la 0300 123 1044 pentru a obține sprijin de la un consilier instruit.

Când renunți la fumat, este important să fii pozitiv și să crezi cu adevărat că vei avea succes.

Nu ar trebui să te aștepți să începi să fumezi din nou. O alunecare nu ar trebui să însemne că vei reveni la fumat așa cum ai făcut înainte.

Este o oportunitate de a învăța un pic despre tine și ce te va ajuta să ai mai mult succes în viitor.

Dacă recidivezi, nu-ți face griji. Poate dura câteva încercări de a renunța la fumat bine.

Poate fi util să te angajezi la regula „nu o singură tragere”. Promite-ți ție și altora că nu vei avea nici măcar un singur drag pe o țigară.

Respectând această regulă simplă, vă puteți garanta că nu veți începe să fumați din nou.

Prevenirea alunecărilor

De ce unii oameni care au încetat să se întoarcă la fumat? Motivul principal este renunțarea la pofte.

Acestea sunt puternice îndemnuri la fum, adesea declanșate de stres, văzând alte persoane fumând, îmbătându-se sau evenimente emoționale precum argumente.

Cea mai bună metodă de a rezista la pofte este o combinație între medicamentele care nu mai fumează și modificările de comportament.

De asemenea, este important să stați departe de oamenii care fumează. Majoritatea oamenilor care recidivează fac asta pentru că sunt alături de alte persoane care fumează, iar acest lucru este de obicei după ce au cerut uneia dintre ele o țigară.

Obțineți sfaturi practice despre cum să ușurați poftele

Ajută la prevenirea recidivei

Riscul de recidivă este cel mai mare în primele câteva săptămâni după oprire. Dar unele persoane pot recidiva câteva luni, sau chiar ani, după ce nu mai fumează.

Evitarea unei recidive este cea mai bună, dar dacă renunți la ispită, nu disperați.

Gândiți-vă cu adevărat la ce a mers prost și planificați-vă cum veți face față unei situații similare în viitor.

Dacă ați avut o țigară sau două:

  • Nu renunțați – puteți evita totuși o recidivă completă. Angajați-vă la regula „Fără o singură tragere” și reveniți la ea.
  • Reamintește-ți de ce vrei să renunți. Apoi ia din nou controlul.
  • Obțineți asistență – apelați la linia de asistență NHS Smokefree gratuită la 0300 123 1014 pentru a vorbi cu un consilier instruit. Liniile sunt deschise de luni până vineri, între 9:00 și 20:00 și sâmbătă și duminică, de la 11:00 la 17:00.
  • Faceți greu fumatul – evitați locurile în care puteți cere cu ușurință cuiva o țigară. Și nu cumpărați un pachet.
  • Rămâi puternic – dacă ești tentat să fumezi din nou, forță-te să aștepți 2 ore. Atunci decide dacă ai nevoie într-adevăr de țigară.
  • Continuați să luați orice medicament renunțat la fumat sau să utilizați terapia de înlocuire a nicotinei, cu excepția cazului în care vă întoarceți la fumat obișnuit. Te poate ajuta să te întorci pe drum.

Dacă ați recidivat și ați revenit la fumat obișnuit:

  • Nu deveniți dezamăgiți – setați o nouă dată de renunțare, poate peste o săptămână.
  • Aflați din greșelile voastre – ce v-a determinat să alunecați? Gândește-te la modalitățile în care ai fi putut evita fumatul. Lucrează-ți la abilitățile de coping, astfel încât să fii pregătit data viitoare când ești în aceeași situație.
  • Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu serviciul local de încetare a fumatului dacă aveți nevoie de mai mult ajutor pentru a face față poftelor în următoarea încercare de renunțare.
  • Rămâi pozitiv – greșeli sau alunecare poate fi o experiență utilă dacă ești pregătit să înveți din ea. Amintiți-vă, veți fi mai puternici data viitoare pentru că veți ști la ce să vă uitați.

Mai multe informatii

Citiți răspunsurile la întrebări comune despre încetarea fumatului , inclusiv:

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!