10 mituri despre tratamentele de fumat

Există adesea mituri și concepții greșite în ceea ce privește nicotina și nu mai fumează medicamentele, inclusiv terapia de înlocuire cu nicotină (NRT) și comprimate. Iată 10 mituri comune și adevărul din spatele lor.

1. MIT: Tratamentele de fumat nu funcționează cu adevărat

FETELE: Cercetările sugerează că NRT și rețetele comprimate de fumat (Champix și Zyban) îți pot dubla șansele de a renunța cu succes.

Toate tratamentele pentru oprirea fumatului funcționează mai bine atunci când sunt utilizate alături de un program de asistență pentru fumat, care include:

  • setarea unei date de renunțare
  • săvârșind regula „nici o singură pufă”
  • având un plan pentru a face față lucrurilor care te fac să ajungi la o țigară
  • primirea de asistență de la un consilier instruit pentru oprirea fumatului sau vorbirea cu medicul de familie / farmacistul

Citiți mai multe despre modul în care Serviciul NHS Stop Smoking vă poate ajuta să renunțați .

2. MIT: Nicotina provoacă cancer

FAPTELE : Acest lucru este greșit. Nicotina nu provoacă cancer. Este celelalte substanțe chimice toxice din țigări, cum ar fi gudronul și monoxidul de carbon, care îți afectează sănătatea. Produse precum NRT și e-țigările furnizează nicotină dorită de corpul tău, dar nicăieri aproape de cantitatea de substanțe chimice dăunătoare care se găsesc în țigări.

3. MYTH: Folosirea a mai mult de un produs NRT simultan sau în același timp ca o e-țigară este periculoasă

Faptele : Nu, nu este. De fapt, utilizarea a mai mult de un produs NRT la un moment dat – cunoscut sub numele de terapie combinată – poate fi un lucru bun, deoarece crește de multe ori șansele de succes. O strategie populară este de a folosi plasturi de nicotină pentru a oferi un nivel de fundal de nicotină, în combinație cu un produs cu acțiune mai rapidă, cum ar fi guma, pastile, spray nazal sau o e-țigară pentru a ajuta la poftele bruște.

Rezistența maximă a nicotinei pentru utilizare în e-țigarete vândute în Marea Britanie este de 20mg / ml. Nu există riscul de vătămări grave cauzate de intoxicații cu nicotină atunci când vaporiți țigări electronice. Grețurile și vărsăturile sunt cele mai probabile reacții adverse dacă cineva absoarbe cantități excesive de nicotină. Trebuie să aveți grijă la manipularea și stocarea e-lichidului, iar acestea trebuie să fie la îndemâna copiilor.

Citiți mai multe despre cum să faceți față poftelor .

4. MYTH: Champix și Varenicline mă vor face să mă simt deprimat

Faptele : Nu există dovezi că utilizarea champixului crește riscul de depresie și s-a dovedit a fi sigur și eficient pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. De fapt, mai mult de 6 din 10 persoane care au folosit Champix cu sprijinul serviciului lor local de fumat au încetat să mai fumeze o lună sau mai mult.

Unul dintre efectele secundare potențiale pe termen scurt ale opririi fumatului (indiferent de medicamentele utilizate) este starea de spirit scăzută. Prin urmare, este recomandabil să discutați în prealabil despre orice problemă cu medicul dumneavoastră sau cu consilierul NHS, mai ales dacă ați avut deja depresie sau o altă boală mentală. Fiți conștienți de starea de spirit în timp ce renunțați și spuneți medicului dumneavoastră dacă observați vreo modificare.

Aflați mai multe despre tratamentele de fumat .

5. MIT: Terapia de înlocuire cu nicotină este costisitoare

FACTE : Ar trebui să puteți obține NRT sau Champix fie gratuit, fie pentru costul unei rețete, de la serviciul local de fumat NHS sau de la medicul dumneavoastră.

Chiar dacă trebuie să plătiți pentru NRT, este probabil ca acest cost pe termen scurt să fie mai mic decât cel al achiziționării de țigări. Economiile pe termen lung pot fi semnificative. Se estimează că un fumător obișnuit poate economisi până la 3.000 de lire sterline pe an renunțând la bine.

Țigările electronice sunt în prezent cel mai popular ajutor de renunțare din Marea Britanie. Deși acestea nu sunt disponibile prin intermediul NHS, multe vapers raportează, de asemenea, economii financiare importante prin trecerea de la tutun la e-țigări.

6. MIT: Vaparea este la fel de nocivă ca și fumatul țigărilor

FAPTELE : Fumul greșit de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice, dintre care peste 70 sunt cancerigeni cunoscuți. Fumatul va ucide jumătate din toți utilizatorii pe termen lung. E-țigările nu conțin gudron sau monoxid de carbon – 2 dintre cele mai nocive elemente din fumul de tutun. Pot conține unele substanțe chimice care se găsesc și în fumul de tutun, dar la niveluri mult mai mici.

Cercetările au descoperit că vapingul prezintă doar o parte din riscurile fumatului și trecerea completă de la fumat la vaping poate oferi beneficii substanțiale pentru sănătate.

Există un acord puternic între organismele de sănătate, inclusiv Colegiul Regal al Medicilor, Asociația Medicală Britanică, Cancer Research UK, Centrul britanic pentru studiile privind tutunul și alcoolul și altele, potrivit cărora țigările electronice susțin fumătorii să renunțe la țigări.

7. MIT: Nu pot folosi tratamente de fumat dacă sunt însărcinată

FACTE : Dacă sunteți gravidă, este important să renunțați cât mai curând posibil, deoarece fumatul este incredibil de dăunător atât pentru dvs. cât și pentru copilul vostru.

Vorbește cu consilierul tău de fumat sau cu moașa despre opțiunile tale de tratament. Deși comprimatele prescrise Champix și Zyban nu pot fi utilizate în sarcină, produsele NRT, cum ar fi plasturi, gingie, pastile, microtaburi, inhalator și spray-uri nazale pot fi de ajutor dacă vă este greu să renunțați.

Aceste medicamente autorizate NRT ar trebui să fie prima opțiune pentru fumătorii gravide care încearcă să renunțe, dar dacă folosirea unei țigări electronice ajută o femeie însărcinată să înceteze fumatul și să rămână fără fum, este mult mai sigur atât pentru ea, cât și pentru bebeluș decât să continue să fumeze.

Citiți despre încetarea fumatului în sarcină .

8. MIT: am făcut un atac de cord, deci nu pot folosi NRT

FACTE : S-a dovedit că NRT este sigur la majoritatea persoanelor cu boli de inimă. Cu toate acestea, deoarece nicotina vă poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, este bine să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza produse de înlocuire a nicotinei dacă ați avut un atac de cord sau dacă aveți probleme cardiace grave, cum ar fi o bătăi cardiace neregulate sau rapide. (aritmie) sau durere toracică (angină).

9. MIT: Produsele de înlocuire a nicotinei sunt la fel de dependente ca fumatul

FACTE : Majoritatea persoanelor care folosesc produse NRT nu devin dependente de ele. De fapt, una dintre cele mai mari probleme cu NRT este că oamenii nu o folosesc suficient de mult timp. Este important să utilizați înlocuitorul de nicotină atât timp cât aveți nevoie pentru a vă opri să vă întoarceți la fumat.

Cei mai mulți foști fumători sunt capabili să se înțeleagă în mod eficient de la NRT după cursul recomandat de 12 săptămâni. Cu toate acestea, pentru cei care continuă să utilizeze NRT pe termen lung, Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) spune că utilizarea continuă a produselor care conțin nicotină va fi considerabil mai puțin dăunătoare decât fumatul.

10. MIT: E-țigările nu sunt un ajutor eficient de renunțare

FAPTE : Deși nu sunt disponibile pe NHS, există dovezi bune că e-țigările ajută fumătorii să renunțe. Până în prezent, aproape 3 milioane de fumători au folosit țigări electronice, iar peste jumătate sunt acum fără fum, contribuind la cel puțin 22.000 de fumători pe an.

La fel ca în cazul oricărei ajutoare pentru oprirea fumatului, utilizatorii obțin cele mai bune rate de succes atunci când își combină produsul cu sprijinul comportamental din partea unui consilier instruit pentru oprirea fumatului.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!