Incontinența urinară – Cauze

Incontinența urinară este atunci când procesul normal de depozitare și trecere a urinei este perturbat. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive.

Anumiți factori pot crește, de asemenea, șansa de a dezvolta incontinență urinară.

Unele dintre cauzele posibile duc la incontinență urinară pe termen scurt, în timp ce altele pot cauza o problemă pe termen lung. Dacă cauza poate fi tratată, aceasta vă poate vindeca incontinența.

Cauzele incontinenței de stres

Incontinența de stres este atunci când presiunea din interiorul vezicii urinare, pe măsură ce se umple cu urină devine mai mare decât puterea uretrei pentru a rămâne închis. Uretra ta este tubul prin care urina trece prin a părăsi corpul.

Orice presiune bruscă suplimentară asupra vezicii urinare, cum ar fi râsul sau strănutul, poate provoca scurgerea urinei din uretra dacă aveți incontinență de stres.

Este posibil ca uretra dvs. să nu poată rămâne închisă dacă mușchii din pelvis (mușchii podelei pelviene) sunt slabi sau deteriorați sau dacă sfincterul uretral – inelul de mușchi care ține uretra închisă – este deteriorat.

Problemele cu acești mușchi pot fi cauzate de:

Cauzele incontinenței de urgență

Nevoia urgentă și frecventă de a trece urina poate fi cauzată de o problemă cu mușchii detrusor din pereții vezicii.

Mușchii detrusor se relaxează pentru a permite vezicii urinare să se umple cu urină, apoi se contractă când mergi la toaletă pentru a lăsa urina.

Uneori mușchii detrusor se contractă prea des, creând o nevoie urgentă de a merge la toaletă. Aceasta este cunoscută ca având vezica hiperactivă.

Motivul pentru care mușchii detrusori se contractă prea des poate să nu fie clar, dar posibilele cauze includ:

Cauzele incontinenței de revărsat

Incontinența debordantă, numită și retenție cronică urinară, este adesea cauzată de un blocaj sau o obstrucție care afectează vezica.

Vezica se poate umple ca de obicei, dar din cauza unei obstrucții, nu veți putea să o goliți complet, chiar și atunci când încercați.

În același timp, presiunea din urina rămasă în vezică se acumulează în spatele obstrucției, provocând scurgeri frecvente.

Vezica dvs. poate fi obstrucționată de:

Incontinența debordantă poate fi, de asemenea, cauzată de faptul că mușchii detrusori nu se contractă complet, ceea ce înseamnă că vezica nu se golește complet când urinezi. Ca urmare, vezica devine întinsă.

Mușchii detrusori s-ar putea să nu se contracte complet dacă:

  • există afectări ale nervilor – de exemplu, ca urmare a intervenției chirurgicale la o parte a intestinului sau a unei leziuni a măduvei spinării
  • iei anumite medicamente

Cauzele incontinenței totale

Incontinența totală este atunci când vezica dumneavoastră nu poate stoca urină deloc. Poate însemna că fie treceți cantități mari de urină în mod constant, fie treceți urina ocazional cu scurgeri frecvente între ele.

Incontinența totală poate fi cauzată de:

  • o problemă cu vezica ta de la naștere
  • leziuni ale măduvei spinării – aceasta poate perturba semnalele nervoase dintre creier și vezică
  • o fistulă vezicală – o gaură mică, de tip tunel, care se poate forma între vezică și o zonă din apropiere, cum ar fi vaginul

Medicamente care pot provoca incontinență

Unele medicamente pot perturba procesul normal de depozitare și trecere a urinei sau pot crește cantitatea de urină pe care o produceți.

Acestea includ:

Oprirea acestor medicamente, dacă medicul recomandă acest lucru, vă poate ajuta să vă rezolvați incontinența.

Factori de risc

Pe lângă cauzele comune, unele lucruri îți pot crește riscul de a dezvolta incontinență urinară fără a fi direct cauza problemei. Aceștia sunt cunoscuți ca factori de risc.

Unii dintre principalii factori de risc pentru incontinența urinară includ:

  • istoric familial – este posibil să existe o legătură genetică la incontinența urinară, astfel încât este posibil să aveți mai multe riscuri dacă alte persoane din familia dvs. au problema
  • creșterea vârstei – incontinența urinară devine mai frecventă la vârsta mijlocie și este foarte frecventă la persoanele care au 80 de ani sau mai mult
  • având simptome ale tractului urinar inferior (LUTS) – o serie de simptome care afectează vezica și uretra

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!