Incontinență urinară – Diagnostic

Dacă ați avut incontinență urinară, consultați un Medic de familie pentru a putea diagnostica tipul de incontinență urinară pe care îl aveți.

Încercați să nu vă faceți jenă atunci când vorbiți cu medicul despre starea dvs. Incontinența urinară este o problemă comună și este posibil ca medicul de familie să fi văzut multe persoane cu aceeași problemă.

Un medic de familie vă va pune întrebări despre simptomele și istoricul medical, inclusiv:

 • indiferent dacă incontinența urinară se întâmplă când tușești sau râzi
 • indiferent dacă ai nevoie de toaletă frecvent în timpul zilei sau al nopții
 • indiferent dacă aveți dificultăți în a trece urina atunci când mergeți la toaletă
 • indiferent dacă luați în prezent vreun medicament
 • cât de mult lichid, alcool sau cofeină bei

Jurnalul vezicii urinare

Medic de familie poate sugera să păstrați un jurnal al obiceiurilor vezicii urinare pentru cel puțin 3 zile, astfel încât să le puteți oferi cât mai multe informații despre starea dumneavoastră.

Aceasta ar trebui să includă:

 • cât de mult beți lichid
 • tipurile de lichide pe care le bei
 • cat de des trebuie sa treci urina
 • cantitatea de urină pe care o treci
 • câte episoade de incontinență ai
 • de câte ori resimțiți o nevoie urgentă de a merge la toaletă

Teste și examene

De asemenea, este posibil să aveți nevoie să faceți câteva teste și examene, astfel încât medicul de familie poate confirma sau exclude lucruri care pot provoca incontinență.

Examinare fizică

Un Medic de familie vă poate examina pentru a evalua starea de sănătate a sistemului urinar. Dacă aveți un vagin, medicul Medic de familie va face un examen pelvin, care implică de obicei dezbrăcarea de la talie în jos. Vi se poate cere să tuse pentru a vedea dacă scurge urina.

De asemenea, medicul poate examina vaginul. În multe cazuri de incontinență de stres, o parte a vezicii urinare se poate aglomera în vagin, care se numește cistocel.

Medic de familie poate pune degetul în interiorul vaginului dvs. și vă poate cere să vă strângeți mușchii podelei pelvine.

Acestea sunt mușchii care vă înconjoară vezica și uretra (tubul prin care urina trece prin a vă părăsi corpul). Deteriorarea mușchilor podelei tale pelviene poate duce la incontinență urinară.

Dacă aveți un penis, Medic de familie poate verifica starea de sănătate a glandei prostatei, care se află între penis și vezică și înconjoară uretra.

Este posibil să aveți nevoie de un examen digital rectal . Aceasta va implica medicul Medic de familie inserarea degetului în fundul tău, astfel încât să poată simți glanda prostatică.

Dacă aveți o glandă a prostatei mărită , poate provoca simptome de incontinență urinară, cum ar fi nevoia frecventă de a urina.

Testul dipstick

Dacă medicul de familie consideră că simptomele dvs. pot fi cauzate de o infecție a tractului urinar (UTI) , o probă de urină poate fi testată pentru bacterii.

Un mic băț tratat chimic este introdus în proba de urină. Acesta își va schimba culoarea dacă bacteriile sunt prezente. Testul cu picătură poate verifica, de asemenea, sânge și proteine în urină.

Test de urină reziduală

Dacă medicul de familie consideră că aveți incontinență de preaplin, acestea pot sugera un test numit test de urină reziduală pentru a vedea câtă urină rămâne în vezică după ce faceți pipi.

Aceasta implică de obicei o scanare cu ultrasunete a vezicii urinare, deși, ocazional, cantitatea de urină rămasă în vezică poate fi măsurată după scurgerea vezicii urinare cu ajutorul unui cateter.

Un cateter este un tub subțire, flexibil, care este introdus în uretra dvs. și a trecut la vezică.

Teste suplimentare

Testele suplimentare pot fi necesare dacă cauza incontinenței urinare nu este clară. De obicei, medicul general va începe să vă trateze și vă poate sugera teste suplimentare dacă tratamentul nu este eficient.

cistoscopie

O cistoscopie implică utilizarea unui tub subțire cu o cameră atașată la acesta (endoscop) pentru a privi în interiorul vezicii urinare și al tractului urinar. O cistoscopie poate identifica anomalii care pot provoca incontinență.

Testele urodinamice

Acestea sunt un grup de teste utilizate pentru a verifica funcția vezicii urinare și a uretrei. Vi se poate solicita să păstrați un jurnal vezical timp de câteva zile, apoi faceți mai multe teste la un spital sau clinică.

Testele pot include:

 • măsurarea presiunii din vezica urinară prin introducerea unui cateter în uretra ta
 • măsurarea presiunii din burtă (abdomen) prin introducerea unui cateter în fundul tău
 • solicitându-vă să urinați într-o mașină specială care măsoară cantitatea și fluxul de urină

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!