Boala Parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune în care părți ale creierului sunt deteriorate progresiv de-a lungul mai multor ani.

Simptomele bolii Parkinson

Cele trei simptome principale ale bolii Parkinson sunt:

O persoană cu boala Parkinson poate prezenta, de asemenea, o gamă largă de alte simptome fizice și psihologice.

Acestea includ:

Solicitarea de consultanță medicală

Vedeți un medic de familie dacă sunteți îngrijorat de faptul că puteți avea simptome ale bolii Parkinson.

Vă vor întreba despre problemele pe care le întâmpinați și vă vor putea adresa unui specialist pentru teste suplimentare.

Aflați mai multe despre diagnosticarea bolii Parkinson

Cauzele bolii Parkinson

Boala Parkinson este cauzată de o pierdere de celule nervoase într-o parte a creierului numită substantia nigra. Aceasta duce la reducerea creierului numit dopamină în creier.

Dopamina joacă un rol vital în reglarea mișcării organismului. O reducere a dopaminei este responsabilă pentru multe dintre simptomele bolii Parkinson.

Exact ceea ce provoacă pierderea celulelor nervoase nu este clar. Majoritatea experților consideră că o combinație de factori genetici și de mediu este responsabilă.

Cine este afectat

Se crede că aproximativ 1 din 500 de persoane sunt afectate de boala Parkinson.

Majoritatea persoanelor cu Parkinson au început să dezvolte simptome când au peste 50 de ani, deși aproximativ 1 din 20 de persoane cu afecțiunea întâi apar simptome atunci când au sub 40 de ani.

Bărbații sunt puțin mai susceptibili să apară boala Parkinson decât femeile.

Tratarea bolii Parkinson

Deși în prezent nu există leac pentru boala Parkinson, sunt disponibile tratamente care să contribuie la reducerea simptomelor principale și la menținerea calității vieții cât mai mult timp posibil.

Acestea includ:

Este posibil să nu aveți nevoie de tratament în primele etape ale bolii Parkinson, deoarece simptomele sunt de obicei ușoare.

Dar este posibil să aveți nevoie de întâlniri regulate cu specialistul dvs., astfel încât starea dvs. să poată fi monitorizată.

perspectivă

Pe măsură ce starea progresează, simptomele bolii Parkinson se pot agrava și poate deveni din ce în ce mai dificil să desfășori activități de zi cu zi fără ajutor.

Multe persoane răspund bine la tratament și experimentează doar o dizabilitate ușoară până la moderată, în timp ce minoritatea s-ar putea să nu răspundă la fel de bine și, în timp, poate deveni un handicap mult mai sever.

Boala Parkinson nu determină în mod direct moartea oamenilor, dar starea poate pune o încordare mare asupra organismului și poate face unele persoane mai vulnerabile la infecții grave și care pot pune viața în pericol.

Dar, odată cu progresele în tratament, majoritatea persoanelor cu boala Parkinson au acum o speranță de viață normală sau aproape normală.

Aflați mai multe despre viața cu boala Parkinson

De asemenea, poate fi util să citiți informații și sfaturi despre:

Parkinson din Marea Britanie

Parkinson din Marea Britanie este principalul organism de caritate de sprijin și de cercetare al Parkinson în Marea Britanie.

Acestea vă pot ajuta dacă trăiești cu boala și vă pot informa despre grupurile de sprijin din zona dvs. locală .

Le puteți contacta prin:

  • sunându-și linia de asistență gratuită la 0808 800 0303 (de luni până vineri, de la 9 la 19:00 și de la 10 la 14:00, sâmbăta)
  • prin e-mail hello@parkinsons.org.uk

Site-ul Parkinson din Marea Britanie conține știri, publicații, actualizări de cercetare și o comunitate online în care îți poți împărtăși experiențele.

Informație:

Ghid de îngrijire și asistență socială

Daca tu:

  • au nevoie de ajutor în ceea ce privește viața de zi cu zi din cauza bolilor sau a dizabilității
  • îngrijește cuiva în mod regulat, deoarece este bolnav, în vârstă sau cu dizabilități, inclusiv membrii familiei

Ghidul nostru pentru îngrijire și asistență explică opțiunile dvs. și unde puteți obține sprijin.