Pietre vezicale

Pietrele vezicii urinare sunt buline dure de minerale care se pot forma în interiorul vezicii urinare atunci când nu sunt complet goale de urină.

Este posibil să nu provoace simptome dacă sunt suficient de mici pentru a fi transmise din vezică atunci când faci pipi.

Dar majoritatea persoanelor cu pietre vezicală prezintă simptome, deoarece pietrele fie irită peretele vezicii urinare, fie blochează fluxul de urină.

Simptomele tipice ale vezicii urinare includ:

  • dureri abdominale inferioare, care pot fi adesea severe (bărbații pot avea, de asemenea, dureri în sau în jurul penisului lor)
  • durere sau dificultate atunci când faceți pipi
  • pipi mai des (în special noaptea)
  • urină tulbure sau de culoare închisă
  • sânge în urină

Majoritatea cazurilor de pietre ale vezicii urinare afectează bărbații cu vârsta peste 50 de ani sau din cauza legăturii cu mărirea prostatei. Dar atât bărbații, cât și femeile pot obține pietre vezicale.

Este rar ca pietrele vezicii să afecteze copiii. La copii, pot duce la culcare , iar unii băieți pot experimenta priapism , o erecție persistentă și adesea dureroasă, care poate dura ore întregi.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă prezentați oricare dintre simptomele de mai sus, în special dacă aveți dureri abdominale persistente, trebuie să faceți pipi mai des sau aveți sânge în urină.

Aceste simptome pot să nu fie neapărat cauzate de pietrele vezicii urinare, dar trebuie investigate în continuare.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o piatră în vezică, veți fi trimis la spital pentru testare.

Un test de sânge și urină va fi probabil efectuat mai întâi. Un test de sânge va detecta dacă există o infecție în interiorul vezicii urinare.

Următoarea etapă este să preiați o radiografie a vezicii urinare. Nu toate tipurile de pietre ale vezicii urinare apar clar în cazul razelor X, astfel încât un rezultat negativ al razelor X nu înseamnă întotdeauna că nu aveți pietre vezicale.

O scanare cu ultrasunete poate fi utilizată în locul unei radiografii. Pietrele vezicale pot fi, de asemenea, identificate folosind o cistoscopie .

Aici este introdus un tub subțire fibreoptic, cu o lumină și o cameră la un capăt (un cistoscop) în uretră (tubul care transportă urina din corp) și este mutat în vezică.

Aparatul foto transmite imaginile pe un ecran, unde pot fi văzute de urolog (specialist în tratarea afecțiunilor vezicii urinare).

Ce provoacă pietrele vezicii urinare?

Pietrele vezicii urinare se formează de obicei atunci când nu puteți goli complet vezica urinară.

Un motiv obișnuit pentru acest lucru la bărbați este faptul că are o glandă de prostată mărită care blochează fluxul de urină.

Dacă urina stă mult timp în vezică, substanțele chimice din urină formează cristale, care se întăresc în pietrele vezicii urinare.

Citiți mai multe despre cauzele pietrelor vezicii urinare și care este în pericol.

Tratarea pietrelor vezicii urinare

De obicei, chirurgia este necesară pentru a îndepărta pietrele din vezică. Cea mai frecventă procedură este o cistolitolitapaxie, unde un tub subțire (cistoscop) cu o cameră la capăt este utilizat pentru a găsi pietrele vezicii urinare.

Cistoscopul va folosi apoi dispozitive pentru zdrobirea pietrelor, lasere sau ultrasunete pentru a rupe pietrele înainte de a fi îndepărtate.

Acolo unde este posibil, este important să se trateze cauzele care stau la baza pietrelor vezicii urinare pentru a preveni apariția de noi pietre în viitor.

Citiți mai multe despre tratarea pietrelor vezicii urinare .

Prevenirea pietrelor vezicii urinare

Dacă ați avut pietre vezicii urinare, acestea pot reveni. Există lucruri pe care le poți face pentru a încerca să nu se întâmple acest lucru.

Puteți încerca:

Vezica și rinichii

Rinichii filtrează deșeurile din sânge, care sunt amestecate cu apă pentru a crea urină. Urina curge de la rinichi la vezică, unde este depozitată.

Când vezica este plină și ești gata să faci pipi, urina trece din corpul tău printr-un tub numit uretra.