Chirurgie și proceduri pentru incontinență urinară

Dacă tratamentele nechirurgicale pentru incontinența urinară nu au succes sau nu sunt adecvate, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală sau alte proceduri.

Înainte de a lua o decizie, discutați despre riscuri și beneficii cu un specialist, precum și despre eventuale tratamente alternative.

Medicul dumneavoastră trebuie să păstreze o evidență detaliată a tipului de intervenție chirurgicală pe care o fac, inclusiv a eventualelor complicații pe care le obțineți după ce ați avut o intervenție chirurgicală. Vi se va da o copie a acestei înregistrări.

Dacă intenționați să aveți o sarcină, acest lucru vă va afecta opțiunile. Tulpina fizică de sarcină și naștere poate provoca uneori eșecul tratamentelor chirurgicale.

Poate doriți să așteptați până după ce ați avut copii înainte de a alege operația.

Chirurgie și proceduri pentru incontinența de stres

colposuspension

Colposuspensia presupune efectuarea unei tăieturi în burtica inferioară (abdomen), ridicarea gâtului vezicii urinare și cusatura în această poziție ridicată.

Dacă aveți un vagin, o colposuspensie poate ajuta la prevenirea scurgerilor involuntare de incontinență de stres.

Există 2 tipuri de colposuspensie:

 • colposuspensie deschisă – unde operația se face printr-o tăietură mare
 • colposuspensie laparoscopică (gaura cheii) – unde operația se face prin 1 sau mai multe tăieturi mici folosind instrumente chirurgicale mici

Ambele tipuri de colposuspensie oferă un tratament eficient pe termen lung pentru incontinența de stres, deși colposuspensia laparoscopică trebuie făcută de un chirurg laparoscopic cu experiență.

Problemele care pot apărea după colposuspensie includ dificultăți de golire a vezicii urinare complet atunci când faceți pipi, infecții ale tractului urinar (UTI) care continuă să revină și disconfort în timpul sexului.

Sling chirurgie

Chirurgia slingă presupune efectuarea unei tăieturi în burtica inferioară (abdomen) și vagin, astfel încât o fântână poate fi plasată în jurul gâtului vezicii urinare pentru a o susține și a preveni scurgerea urinei. Dacă aveți un penis, această intervenție chirurgicală presupune realizarea unei tăieturi între scrot și anus pentru a pune o slingă în jurul unei părți a bulbului uretral (capătul mărit al uretrei).

Slingul poate fi format din:

 • țesut prelevat dintr-o altă parte a corpului dumneavoastră (sling autolog)
 • țesut donat de la o altă persoană (sling allograft)
 • țesut prelevat de la un animal (fanta xenogrefă), cum ar fi țesutul de vacă sau porc

În multe cazuri, se folosește o slingă autologă. Este realizat dintr-o parte a stratului de țesut care acoperă mușchii abdominali (fascia rectului).

Aceste șnururi sunt, în general, preferate, deoarece se știe mai mult despre siguranța și eficiența lor pe termen lung.

Cea mai frecvent raportată problemă asociată cu folosirea prafelor este dificultatea de a goli vezica complet atunci când faceți pipi.

Un număr mic de oameni care au procedura, de asemenea, constată că dezvoltă incontinență îndelungată după aceea.

Chirurgie cu plasă vaginală (chirurgie pe bandă)

Informație:

În acest moment, nu este posibilă intervenția chirurgicală pe plasă vaginală pentru incontinență urinară pe SNS, cu excepția cazului în care nu există nicio alternativă și procedura nu poate fi amânată și după o discuție detaliată între dvs. și un medic.

Chirurgia cu plasă vaginală este aceea în care o fâșie de plasă sintetică este introdusă în spatele tubului care transportă urina din corpul tău (uretra) pentru a o susține.

Chirurgia pe plasă vaginală pentru incontinența de stres este uneori numită chirurgie pe bandă. Plasa rămâne în corp permanent.

Veți dormi în timpul operației. Adesea se face ca operație de zi, deci nu trebuie să stai în spital. Unii oameni trebuie să stea peste noapte în spital.

Câteva persoane au avut complicații grave după operația cu plasă. Unele dintre aceste complicații, dar nu toate, se pot întâmpla și după alte tipuri de intervenții chirurgicale.

Problemele includ:

 • durere de lungă durată
 • afectarea nervului permanent
 • incontinenţă
 • constipație
 • probleme sexuale
 • expunerea ochiurilor de plasă prin țesuturile vaginale și vătămarea ocazională a organelor din apropiere, cum ar fi vezica urinară sau intestinul

Dacă vă preocupă chirurgia cu plasă vaginală

Dacă ați avut anterior plasă sau bandă vaginală introdusă pentru incontinență și credeți că aveți complicații, adresați-vă unui medic de familie sau chirurgului.

Dacă nu aveți complicații, nu este necesar să faceți nimic. Multe femei au suferit aceste tipuri de intervenții chirurgicale fără să se dezvolte ulterior probleme.

Puteți raporta o problemă cu un medicament sau dispozitiv medical la GOV.UK.

Aflați mai multe despre regulile de utilizare a chirurgiei cu plasă vaginală .

Agenți de umplere uretral

Un agent bulking uretral este o substanță care este injectată în pereții uretrei la persoanele cu incontinență de stres care au un vagin.

Aceasta crește dimensiunea pereților uretrei și permite uretrei să rămână închise cu mai multă forță.

Sunt disponibili mai mulți agenți de distribuție diferiți și nu există dovezi 1 care să fie mai benefice decât alta.

Acest lucru este mai puțin invaziv decât tratamentele chirurgicale pentru incontinența de stres la persoanele cu vagin, deoarece de obicei nu necesită tăieturi.

Substanța este de obicei injectată printr-un cistoscop (o cameră subțire) introdusă în uretră.

Agenții de umplere uretral sunt în general mai puțin eficienți decât alte proceduri. Eficiența unui agent de aglomerație uretrală se va reduce și cu timpul și este posibil să fie nevoie de repetarea injecției.

Multe persoane experimentează o ușoară senzație de arsură sau sângerare atunci când trec urina pentru o perioadă scurtă după ce un injector este injectat.

Sfincterul urinar artificial

Sfincterul urinar este un inel de mușchi care împiedică să urineze urina din vezică în uretră.

În unele cazuri, se poate sugera să aveți un sfincter artificial urinar montat pentru a vă scăpa de incontinență.

Acest tratament este utilizat mai des pentru persoanele care au un penis mai degrabă decât un vagin.

Un sfincter artificial are 3 părți:

 • o manșetă circulară care este plasată în jurul uretrei – aceasta poate fi umplută cu lichid atunci când este necesar pentru a comprima uretra și pentru a preveni trecerea urinei prin ea
 • o pompă mică plasată în scrot (atunci când este utilizată la persoanele care au un penis) care conține un mecanism pentru controlul fluxului de lichid către și dinspre manșetă
 • un mic rezervor umplut cu lichid în burtă – fluidul trece între acest rezervor și manșetă pe măsură ce dispozitivul este activat și dezactivat

Procedura de potrivire a unui sfincter urinar artificial cauzează adesea sângerare pe termen scurt și o senzație de arsură atunci când faci pipi.

Nu este neobișnuit ca dispozitivul să nu mai funcționeze, caz în care poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a-l îndepărta

Chirurgie și proceduri pentru incontinență de urgență

Injecții cu toxina botulinică A

Toxina botulinică A (Botox) poate fi injectată în părțile laterale ale vezicii urinare pentru a trata incontinența de urgență și sindromul vezicii urinare hiperactive.

Acest medicament poate ajuta uneori la ameliorarea acestor probleme prin relaxarea vezicii urinare.

Acest efect poate dura câteva luni, iar injecțiile pot fi repetate dacă ajută.

Deși simptomele incontinenței se pot îmbunătăți după injecții, este dificil să vă goliți complet vezica.

Dacă se întâmplă acest lucru, va trebui să fiți învățat cum să introduceți un tub subțire, flexibil numit cateter în uretra, pentru a scurge urina din vezica urinară.

Toxina botulinică A nu este autorizată în prezent pentru a trata incontinența de urgență sau sindromul vezicii urinare hiperactive, deci trebuie să fiți conștienți de orice risc înainte de a decide să aveți acest tratament.

Efectele pe termen lung ale acestui tratament nu sunt încă cunoscute.

Stimularea nervului sacral

Nervii sacrali sunt localizați la baza spatelui. Acestea poartă semnale de la creier la unii dintre mușchii folosiți atunci când mergeți la toaletă, cum ar fi mușchiul detrusor care înconjoară vezica.

Dacă incontinența de urgență este rezultatul mușchilor detrusori care se contractă prea des, poate fi recomandată stimularea nervului sacral, cunoscută și sub denumirea de neuromodulare sacrală.

Un dispozitiv este introdus lângă 1 din nervii tăi sacrali, de obicei în 1 dintre fese. Un curent electric este trimis de la dispozitiv în nervul sacral.

Acest lucru ar trebui să îmbunătățească modul în care sunt transmise semnale între creierul și mușchii detrusori și să vă reducă nevoia de a face pipi.

Stimularea nervului sacral poate fi dureroasă și incomodă, dar unele persoane raportează o îmbunătățire substanțială a simptomelor lor sau sfârșitul incontinenței lor complet.

Stimularea nervului tibial posterior

Nervul tibial posterior îți trece piciorul până la gleznă. Conține fibre nervoase care pornesc din același loc ca nervii care trec spre vezica urinară și podeaua pelvină.

Se crede că stimularea nervului tibial va afecta acești alți nervi și va ajuta la controlul dorinței de a face pipi.

Un ac foarte subțire este introdus prin pielea gleznei și printr-un curent electric ușor este transmis prin ea, ceea ce provoacă o senzație de furnicături și piciorul tău se mișcă.

Este posibil să aveți nevoie de 12 sesiuni de stimulare, fiecare durand în jur de 30 de minute, la o săptămână între ele.

Unele studii au arătat că acest tratament poate oferi scutire de incontinența de urgență și sindromul vezicii urinare hiperactive pentru unele persoane, deși nu există încă suficiente dovezi care să recomande stimularea nervului tibial ca tratament de rutină.

Stimularea nervului tibial este recomandată doar în câteva cazuri în care incontinența de urgență nu s-a îmbunătățit odată cu medicamentul și nu doriți să aveți injecții cu toxina botulinică A sau stimularea nervului sacral.

Cistoplastie de mărire

În cazuri rare, o operație cunoscută sub numele de cistoplastie de augmentare poate fi recomandată pentru a trata incontinența de urgență.

Aceasta implică creșterea vezicii urinare prin adăugarea unei bucăți de țesut din intestinul dvs. în peretele vezicii urinare.

După o cistoplastie augmentată, este posibil să nu puteți trece urina în mod normal și poate fi necesar să folosiți un cateter.

Din această cauză, cistoplastia de mărire este luată în considerare numai dacă sunteți dispus să utilizați un cateter.

Dificultățile care trec urina pot însemna, de asemenea, că persoanele care au cistoplastie de creștere pot primi infecții ale tractului urinar (UTI) care continuă să revină.

Diversiune urinară

Devierea urinară este o procedură în care tuburile care duc de la rinichi la vezică (uretere) sunt redirecționate către exteriorul corpului.

Urina este apoi colectată într-o pungă, fără ca aceasta să vă curgă în vezică.

Devierea urinară trebuie făcută numai dacă alte tratamente nu au reușit sau nu sunt adecvate.

Poate provoca mai multe complicații, cum ar fi o infecție a vezicii urinare și uneori este necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a remedia orice probleme care se întâmplă.

Cateterizare pentru incontinență de revărsat

Există 2 tipuri de cateterizare pentru incontinență de revărsat, cateterizare intermitentă curată și cateterizare interioară.

Cateterizare intermitentă curată (CIC)

Cateterismul intermitent curat (CIC) este utilizat pentru a goli vezica urinară la intervale regulate și astfel reduce incontinența de peste, cunoscută și sub denumirea de retenție urinară cronică.

Un consilier pentru continență vă va învăța cum să treceți un cateter prin uretra și în vezica voastră. Urina va curge apoi prin cateter și în toaletă.

Utilizarea unui cateter poate simți un pic dureros sau incomod la început, dar disconfortul ar trebui să ușureze în timp.

Cât de des va trebui să se facă CIC va depinde de circumstanțele dvs.

De exemplu, este posibil să aveți nevoie de CIC doar o dată pe zi sau poate fi necesar să îl utilizați de mai multe ori pe zi.

Utilizarea regulată a unui cateter crește riscul de infecții ale tractului urinar (UTI) .

Cateterizare interioară

Dacă utilizarea unui cateter ocazional nu este suficientă pentru a trata incontinența de revarsare, puteți să dispuneți un cateter interior.

Acesta este un cateter care este inserat în același mod ca CIC, dar lăsat în loc. O pungă este atașată la capătul cateterului pentru a colecta urina.

Aflați mai multe despre cateterismul urinar