Incontinenta urinara – Simptome

A avea incontinență urinară înseamnă că treci urina în mod neintenționat.

Când și cum se întâmplă acest lucru variază în funcție de tipul de incontinență urinară pe care îl ai.

Este o idee bună să vedeți un medic de familie dacă aveți incontinență urinară. Este o problemă comună și a vedea un medic poate fi primul pas către găsirea unei modalități de gestionare eficientă a acestuia.

Tipuri comune de incontinență urinară

Majoritatea persoanelor cu incontinență urinară au fie incontinență de stres, fie incontinență.

Incontinență de stres

Incontinența de stres se produce atunci când scurgeți urina atunci când vezica este pusă sub presiune suplimentară bruscă – de exemplu, când tușiți. Nu are legătură cu sentimentul stresat.

Alte activități care pot provoca scurgeri de urină includ:

  • strănut
  • razand
  • ridicare de greutati
  • exercițiu

Cantitatea de urină trecută este de obicei mică, dar incontinența de stres vă poate determina uneori să treceți cantități mai mari, în special dacă vezica este foarte plină.

Urmează incontinență

Incontinenta urgenta sau incontinenta de urgenta este atunci cand simti o nevoie brusca si foarte intensa de a trece urina si nu ai cum sa intarzii sa mergi la toaleta. De multe ori există doar câteva secunde între nevoia de a urina și eliberarea de urină.

Nevoia dvs. de a trece urina poate fi declanșată de o schimbare bruscă de poziție sau chiar de sunetul apei curgătoare. De asemenea, puteți trece urina în timpul sexului, în special atunci când ajungeți la orgasm.

Acest tip de incontinență apare adesea ca parte a unui grup de simptome numit sindrom vezical hiperactiv, care este atunci când mușchiul vezicii este mai activ decât de obicei.

Pe lângă faptul că uneori provoacă incontinență de urgență, sindromul vezicii hiperactive poate însemna că trebuie să treceți urina foarte frecvent, inclusiv de câteva ori în timpul nopții.

Alte tipuri de incontinență urinară

Incontinenta mixta

Incontinența mixtă este atunci când aveți simptome atât de stres, cât și de incontinență. De exemplu, puteți scurge urina dacă tuseți sau strângeți și, de asemenea, simțiți dorințe foarte intense de a trece urina.

Incontinență de revărsat

Incontinența debordantă, denumită și retenție cronică urinară, este atunci când vezica urinară nu se poate goli complet când treci urina. Acest lucru face ca vezica să se umfle peste dimensiunea sa obișnuită.

Dacă aveți incontinență debordantă, puteți trece mici smucituri de urină foarte des. De asemenea, se poate simți de parcă vezica dvs. nu este niciodată complet goală și nu o puteți goli chiar și atunci când încercați.

Incontinență totală

Incontinența urinară severă și continuă este uneori cunoscută sub denumirea de incontinență totală.

Incontinența totală vă poate determina să treceți constant cantități mari de urină, chiar și noaptea. Sau puteți trece cantități mari de urină doar ocazional și să scurgeți cantități mai mici între ele.

Simptome ale tractului urinar inferior (LUTS)

Traiectul urinar inferior include vezica urinară și tubul prin care trece urina pe măsură ce părăsește corpul (uretra).

Simptomele tractului urinar inferior (LUTS) sunt frecvente pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Acestea pot include:

  • probleme cu stocarea urinei, cum ar fi o nevoie urgentă sau frecventă de a trece urina sau de a simți că ai nevoie să mergi din nou imediat după ce ai fost
  • probleme cu trecerea urinei, cum ar fi un flux lent de urină, încordarea pentru a trece urina sau oprirea și începerea pe măsură ce treceți urina
  • probleme după ce ai trecut urina, cum ar fi sentimentul că nu ți-ai golit complet vezica sau ai trecut câteva picături de urină după ce crezi că ai terminat

Experiența LUTS poate face incontinența urinară mai probabilă.