Hemoragie subarahnoidă – Complicații

O hemoragie subarahnoidă poate duce la probleme suplimentare.

resângerare

O complicație timpurie potențial gravă a unei hemoragii subarahnoidiene este anevrismul creierului izbucnit din nou după ce a fost sigilat. Aceasta este cunoscută sub numele de rebleeding.

Riscul de reeducare este cel mai mare în câteva zile după prima hemoragie și prezintă un risc ridicat de dizabilitate permanentă sau deces. Din această cauză, reparația anevrismului este necesară cât mai curând posibil.

Pentru mai multe informații despre tratamentul chirurgical, citiți despre tratarea hemoragiilor subarahnoidiene .

vasospasm

Vasospasmul (numit și ischemie cerebrală întârziată) este atunci când un vas de sânge intră într-un spasm, determinând îngustarea vasului.

Furnizarea de sânge către creier devine periculos de scăzută, perturbând funcțiile normale ale creierului și provocând leziuni ale creierului. Este cel mai frecvent la câteva zile după prima hemoragie.

Simptomele obișnuite cresc somnolența, ceea ce poate duce la comă , cu sau fără alte simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral , cum ar fi slăbiciunea pe o parte a corpului.

Există multe tratamente care pot fi utilizate pentru prevenirea și tratarea vasospasmului, inclusiv un medicament numit nimodipină.

Consultați tratarea hemoragiilor subarahnoidiene pentru mai multe informații despre nimodipină.

Hidrocefalia

Hidrocefalia este o acumulare de lichid pe creier, care crește presiunea și poate provoca leziuni ale creierului.

Acest lucru poate provoca o gamă largă de simptome, inclusiv:

  • durere de cap
  • a fi bolnav
  • vedere încețoșată
  • dificultate de mers

Hidrocefalia este frecventă după hemoragia subarahnoidă, deoarece deteriorarea cauzată de o hemoragie poate perturba producerea și drenarea lichidului cefalorahidian (LCR). Aceasta poate duce la creșterea cantităților de lichid din jurul creierului.

LCR este un fluid care susține și înconjoară creierul și măduva spinării. O sursă constantă de noul CSF este produsă în interiorul creierului, în timp ce lichidul vechi este scurs în vasele de sânge.

Hidrocefalia poate fi tratată cu o puncție lombară sau un tub temporar care este implantat chirurgical în creier pentru a scurge excesul de lichid.

Citiți mai multe despre tratarea hidrocefaliei .

Complicații pe termen lung

Există o serie de complicații pe termen lung care pot afecta oamenii după o hemoragie subarahnoidă.

Epilepsie

Epilepsia este locul în care funcționarea normală a creierului este întreruptă, determinând o persoană să aibă repetiții sau convulsii repetate.

Există diferite tipuri de criză, iar simptomele variază. Puteți pierde cunoștința, puteți avea contracții musculare (brațele și picioarele se răsucesc și se înfundă) sau corpul dvs. se poate agita sau deveni rigid.

Crizele durează de obicei între câteva secunde și câteva minute înainte ca activitatea creierului să revină la normal.

În majoritatea cazurilor de epilepsie în urma unei hemoragii subarahnoidiene, prima criză are loc în anul după hemoragie. Riscul de a face o criză scade în timp.

Epilepsia poate fi tratată folosind medicamente anti-epileptice, cum ar fi fenitoina sau carbamazepina. Un neurolog vă va ajuta să decidă ce tratament aveți nevoie și cât timp trebuie să-l luați.

Citiți mai multe despre tratarea epilepsiei .

Disfuncție cognitivă

Disfuncția cognitivă este atunci când o persoană întâmpină dificultăți cu una sau mai multe funcții ale creierului, cum ar fi memoria.

Disfuncția cognitivă este o complicație obișnuită a unei hemoragii subarahnoidiene, afectând într-o oarecare măsură majoritatea oamenilor.

Disfuncția cognitivă poate lua o serie de forme, cum ar fi:

  • probleme cu memoria – amintirile anterioare hemoragiei nu sunt în mod normal afectate, dar este posibil să aveți probleme cu amintirea informațiilor sau faptelor noi
  • probleme cu sarcinile care necesită un anumit grad de planificare – puteți constata că chiar și sarcini simple, cum ar fi prepararea unei ceaiuri, sunt dificile și frustrante
  • probleme cu concentrare sau atenție

Există o serie de tehnici de auto-îngrijire pe care le puteți utiliza pentru a compensa orice disfuncție.

De exemplu, descompunerea sarcinilor în pași mai mici și utilizarea unor dispozitive de memorie (cum ar fi note sau un jurnal) poate fi de ajutor.

Un terapeut terapeutic poate ajuta, de asemenea, să faciliteze activitățile de zi cu zi, în timp ce un terapeut de vorbire și limbaj poate ajuta cu abilități de comunicare.

Echipa dumneavoastră de îngrijire vă poate spune cum să accesați aceste tipuri de servicii.

Majoritatea funcțiilor cognitive se îmbunătățesc în timp, dar problemele cu memoria pot fi persistente.

Probleme emotionale

Problemele emoționale sunt o altă complicație frecventă, pe termen lung, a unei hemoragii subarahnoidiene.

Aceste probleme pot lua o serie de forme, cum ar fi:

  • depresie – simțiți-vă foarte jos, fără speranță și fără a primi o bucurie reală din viață
  • tulburare de anxietate – un sentiment constant de anxietate și temere că ceva groaznic se va întâmpla
  • tulburare de stres posttraumatic (PTSD) – în cazul în care o persoană retrăiește adesea un eveniment traumatic anterior (în acest caz hemoragie) prin coșmaruri și flashback-uri și pot avea sentimente de izolare, iritabilitate și vinovăție.

Aceste tulburări de dispoziție pot fi tratate folosind o combinație de: