Comă

Coma este o stare de inconștiență în care o persoană nu răspunde și nu poate fi trezită.

Aceasta poate duce la un prejudiciu la creier, cum ar fi un traumatism cranian sever sau accident vascular cerebral . O comă poate fi, de asemenea, cauzată de intoxicații severe cu alcool sau de o infecție a creierului (encefalită) .

Persoanele cu diabet ar putea cădea în comă dacă nivelul glicemiei lor a devenit brusc foarte scăzut ( hipoglicemie ) sau foarte mare ( hiperglicemie ).

Puteți găsi următoarele informații utile dacă aveți un prieten sau persoana iubită care se află în comă.

Ce este o comă?

Cineva care este în comă este inconștient și are activitate cerebrală minimă. Sunt în viață, dar nu poate fi trezit și nu prezintă semne de sensibilizare.

Ochii persoanei vor fi închise și vor părea că nu răspund mediului. În mod normal, nu vor răspunde la sunet sau durere sau vor putea să comunice sau să se miște în mod voluntar, iar reflexele de bază, cum ar fi tuse și înghițire, vor fi mult reduse.

S-ar putea să poată respira singuri, deși unii necesită o mașină care să îi ajute să respire.

De-a lungul timpului, persoana poate începe să-și recapete treptat conștiința și să devină mai conștienți. Unele persoane se vor trezi după câteva săptămâni, în timp ce altele pot trece într-o stare vegetativă sau minim conștientă (vezi recuperarea din comă ).

Îngrijirea și monitorizarea unei persoane în comă

Medicii evaluează nivelul de conștiință al unei persoane folosind un instrument numit Scala de virgulă Glasgow . Acest nivel este monitorizat constant pentru semne de îmbunătățire sau deteriorare. Glasgow Coma Scale evaluează trei lucruri:

  • deschiderea ochilor – un scor de 1 înseamnă nicio deschidere a ochilor și 4 înseamnă deschiderea ochilor spontan
  • răspuns verbal la o comandă – un scor de 1 înseamnă nici un răspuns, iar 5 înseamnă alert și vorbind
  • mișcări voluntare ca răspuns la o comandă – un scor de 1 înseamnă nici un răspuns și 6 înseamnă că se supun comenzilor

Majoritatea persoanelor în comă vor avea un scor total de 8 sau mai puțin. Un scor mai mic înseamnă că cineva a suferit leziuni cerebrale mai severe și ar putea fi mai puțin probabil să se recupereze.

Pe termen scurt, în mod normal, o persoană în comă va fi îngrijită într-o unitate de terapie intensivă (UCI) . Tratamentul presupune asigurarea stării lor stabile și funcțiile corpului, cum ar fi respirația și tensiunea arterială, sunt susținute în timp ce cauza de bază este tratată.

Pe termen lung, personalul medical va acorda un tratament de susținere la o secție de spital. Acest lucru poate implica furnizarea de nutriție, încercarea de a preveni infecțiile, mișcarea persoanei în mod regulat, astfel încât să nu dezvolte cozi de pat și să-și exercite ușor articulațiile pentru a nu le mai strânge.

Ce poți face ca vizitator

Experiența de a fi în comă diferă de la persoană la persoană. Unii oameni simt că își pot aminti evenimentele petrecute în jurul lor în timp ce erau în comă, în timp ce alții nu.

Unii oameni au raportat că au simțit o reasigurare enormă din prezența unei persoane dragi la ieșirea din comă.

Când vizitați un prieten sau persoana iubită în comă, puteți găsi acest sfat util:

  • când ajungi, anunță cine ești
  • vorbește-le despre ziua ta așa cum ai face în mod normal – fii conștient că tot ceea ce spui în fața lor ar putea fi auzit
  • arată-le dragostea și sprijinul tău – chiar doar stând și ținându-le mâna sau mângâindu-le pielea poate fi un confort deosebit

Cercetările au sugerat, de asemenea, că stimularea simțurilor principale – atingerea, auzul, vederea și mirosul – ar putea ajuta o persoană să se recupereze din comă.

Pe lângă faptul că vorbește cu persoana respectivă și le ține mâna, poate doriți să încercați să le jucați muzica lor preferată prin căști, punând flori în camera lor sau pulverizând un parfum preferat.

Recuperarea din comă

O comă durează de obicei doar câteva săptămâni, timp în care persoana poate începe să se trezească treptat și să-și câștige conștiința, sau să progreseze într-o stare diferită de inconștiență numită stare vegetativă sau stare minim conștientă.

  • o stare vegetativă – în care o persoană este trează, dar nu prezintă semne că este conștientă de mediul înconjurător sau de ea însăși
  • o stare minim conștientă – în care o persoană are conștientizare limitată care vine și pleacă

Unii oameni se pot recupera treptat din aceste state, în timp ce alții s-ar putea să nu se îmbunătățească de ani buni, dacă nu. Consultați pagina despre tulburările de conștiință pentru mai multe informații despre aceste afecțiuni.

Oamenii care se trezesc dintr-o comă vin de regulă treptat. S-ar putea să fie foarte agitați și confuzați pentru început.

Unele persoane vor face o recuperare completă și vor fi complet neafectate de comă. Alții vor avea dizabilități cauzate de lezarea creierului lor. Aceștia pot avea nevoie de fizioterapie , terapie ocupațională și evaluare psihologică și sprijin în timpul unei perioade de reabilitare și pot avea nevoie de îngrijire pentru tot restul vieții.

Șansele ca cineva să se recupereze dintr-o comă depind în mare măsură de gravitatea și cauza vătămării cerebrale, de vârsta lor și de cât timp au fost în comă. Dar este imposibil de prezis cu exactitate dacă persoana va recupera în cele din urmă, cât timp va dura coma si daca vor avea probleme pe termen lung.